Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009


Στην αντεπίθεση ο Νικόλας




Η άτυπη εορταστική εκεχειρία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα δεν κράτησε για πολύ. Αφορμή για την πρόωρη… παραβίασή της αποτέλεσε μια δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συζήτησης την περασμένη Τρίτη, όπου φέρεται ν’ αποδέχθηκε την εκλογή Τούρκου έποικου, ως μόνιμου αντιπρόεδρου της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ο πρόεδρος να είναι Ελληνοκύπριος. Η σχετική αναφορά του κ. Παπαδόπουλου προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και σχολίων, με τον ίδιο να επανέρχεται χθες και να δίνει διευκρινίσεις. Αφού ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί την παραμονή ούτε ενός εποίκου στην Κύπρο και σίγουρα δεν προτιμά να δει έποικο σε οποιοδήποτε αξίωμα, απέδωσε την έκταση που δόθηκε στη δήλωσή του από μερίδα του Τύπου, στο άγχος και την αγωνία κάποιων, όπως είπε, να επιβάλουν την εκ περιτροπής προεδρία μ’ εκτελεστική εξουσία και νικώσα ψήφο στον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο. Δεν επιθυμώ την παραμονή ούτε ενός εποίκου στην Κύπρο και σίγουρα δεν προτιμώ να δω έποικο σε οποιοδήποτε αξίωμα», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως στην τηλεοπτική συζήτηση για την οποία γίνεται λόγος, συζητήθηκαν οι υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ειδικότερα η «γενναιόδωρη προσφορά» του για 50.000 εποίκους, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Κατηγορούμαι, δηλαδή, επειδή συζήτησα ένα θεωρητικό συνεπακόλουθο των υποχωρήσεων του Δημήτρη Χριστόφια. Εγώ απλώς υποστήριξα τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και της κωδικοποίησης των θέσεων των κομμάτων του 2005, σχετικά με την επαναφορά της πρότασής μας για μόνιμο Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, σε αντιπαραβολή με την πρόταση του Δημήτρη Χριστόφια, για εκ περιτροπής Τούρκο Πρόεδρο μ’ εκτελεστική εξουσία, ο οποίος Πρόεδρος θα εκλέγεται με σταθμισμένη δική μας ψήφο, ενώ οι έποικοι θα ψηφίζουν το δικό μας Ε/κ Πρόεδρο χωρίς στάθμιση», υπογράμμισε. Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, το ερώτημα που πρέπει ν’ απαντήσει ο κάθε Ελληνοκύπριος σε σχέση με την πρόταση Χριστόφια είναι το εξής: «Αν είχαμε Τούρκο Πρόεδρο με νικώσα ψήφο το 1963 ή το 1974, θα υπήρχε σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία;».
Γκεμπελική μέθοδος
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης έκανε λόγο για γκεμπελική μέθοδο του ΑΚΕΛ και του εκφραστικού του οργάνου, αφού, όπως τόνισε, η αναφορά του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ έγινε σε ένα πλαίσιο συζήτησης, όπου προσπαθούσε να θέσει το επιχείρημα ότι δεν δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. «Εν πάση περιπτώσει, εμείς ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, δεν δεχόμαστε ούτε εκ περιτροπής προεδρία ούτε την παραμονή ενός εποίκου σαν απλού πολίτη σε αυτόν τον τόπο, όχι να είναι αντιπρόεδρος ή πρόεδρος», κατέστησε σαφές.
Χριστόφιας: Εγώ δεν δέχομαι…
ΓΙΑ ΟΛΙΣΘΗΜΑ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας χθες τη δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε ως προς το τι μπορεί να σχολιάσει γι' αυτά τα ζητήματα, υπογραμμίζοντας πως, κατά τον ίδιο, «αυτό το αναμάσημα περί εποίκου είναι ένα μεγάλο λάθος, είτε για πρόεδρο πρόκειται είτε για αντιπρόεδρο». Όπως τόνισε, πρόκειται για ζητήματα τα οποία είναι φοβερά απομακρυσμένα και τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Έκανε, παράλληλα, λόγο για «ολίσθημα», διερωτήθηκε «τι σημαίνει το δέχομαι έποικο» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν δέχεται έποικο «ούτε για πρόεδρο, ούτε για αντιπρόεδρο».


Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου