Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009


Ενημέρωση με ερμηνεία Χριστόφια

Αποκαλύπτουμε το σημείωμα για τη διζωνική που επέδωσε στα μέλη του Εθνικού
Το έγγραφο που δεν εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο στην εκστρατεία ενημέρωσης του λαού γύρω από το περιεχόμενο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο Ταλάτ υποσχέθηκε να εγκαταλείψει την Παρθενογένεση
Απλό θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το πλαίσιο λύσης που καθόρισε ο ΟΗΕ, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο σημείωμα που επέδωσε στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το Σεπτέμβριο και το οποίο η «Σ» κατέχει. Ο Πρόεδρος Χριστόφια εξηγεί: «Ένα κράτος, δύο κοινότητες. Το πρώτο σκέλος απευθύνεται προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα (ένα κράτος, μια κυριαρχία, διεθνής προσωπικότητα και ιθαγένεια). Το δεύτερο σκέλος απευθύνεται καθαρά προς την ελληνοκυπριακή πλευρά κι εμείς το δεχόμαστε απερίφραστα (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα). Καμιά πλευρά δεν μπορεί να επιλέγει μόνο ό,τι τη βολεύει από το πλαίσιο, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά θα προκρίνει ενιαίο κράτος και η δε τουρκοκυπριακή πλευρά συνομοσπονδία κρατών». Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι εκπρόσωποι κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό, υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδωσε το σημείωμα στα μέλη του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς, όμως, αυτό να συζητηθεί και να εγκριθεί ως αποδεκτό απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στη βάση του οποίου να κινείται κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο στην εκστρατεία ενημέρωσης του λαού γύρω από το περιεχόμενό της. Θέση η οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως τα πράγματα στο επίμαχο αυτό ζήτημα είναι ξεκάθαρα και έχουν διασαφηνιστεί επανειλημμένως, διαμέσου, μεταξύ άλλων, και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επί του θέματος ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο σημείωμά του αναφορικά με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως, «η ακλόνητή μας θέση είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό απορρίπτουμε τη λεγόμενη παρθενογένεση, την οποία ο Ταλάτ υποσχέθηκε να εγκαταλείψει». Προσθέτει δε ότι «παραδόξως έκφραση της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι Συνθήκες του '60 που εγκαθίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Έστω και αν αυτό δεν μας αρέσει. Δηλαδή, η συνθήκη εγκαθίδρυσης (Βάσεις περιλαμβανομένων) και συνθήκη εγγύησης και συμμαχίας».
Διζωνικότητα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι η ορολογία διζωνικότητα δεν περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977. Εντούτοις, παραθέτει το σχετικό περιεχόμενο της εν λόγω συμφωνίας, αφού, όπως, τονίζει, μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο και όχι η ταμπέλα:
«(1) Επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
(2) Το έδαφος που θα τελεί υπό τη διοίκηση κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης .
(3) Ζητήματα αρχών όπως της ελευθερίας διακίνησης, ελευθερίας εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα ειδικά θέματα, είναι ανοικτά προς συζήτηση λαμβανόμενης υπόψη της θεμελιώδους βάσης ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένων πρακτικών δυσκολιών που θα μπορούσαν να εγερθούν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ασφαλώς στη συμφωνία γίνεται λόγος και για διασφάλιση της ενότητας της χώρας, όρος που απευθύνεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά».
Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας θέτει το ερώτημα κατά πόσον η δική μας πλευρά δέχεται τις παραγράφους 2 και 3. Για να τονίσει ότι «αν ναι, τότε δεχόμαστε το περιεχόμενο της διζωνικής που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη δύο ζωνών (ή πολιτειών όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ), καθεμιά από τις οποίες θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα. Όσον αφορά την ''ταμπέλα'', στη συνέχεια έγινε δεκτή και αυτή, αφού όλα τα σχέδια του ΟΗΕ που υποβλήθηκαν μετά τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου προνοούν ρητώς για διζωνική ομοσπονδία όσον αφορά την εδαφική πτυχή, δηλαδή υιοθετούν τον όρο και του προσδίδουν το περιεχόμενο που αναφέραμε πιο πάνω. Το ίδιο και πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κανένα από τα πιο πάνω σχέδια δεν απορρίφθηκε λόγω αναφοράς σε διζωνική». Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστόφιας στο σημείωμά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην πρόσφατη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία προνοεί: «Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».Συμπερασματικά, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο όρος «διζωνική» σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο περιφέρειες στην ομοσπονδία και η κάθε κοινότητα θα διοικεί μια περιφέρεια.
Δικοινοτικότητα
Σύμφωνα με το σημείωμα του Προέδρου Χριστόφια, δικοινοτικότητα σημαίνει ότι «και οι δύο κοινότητες θα έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στα ομοσπονδιακά όργανα και τις αποφάσεις. Αυτό το στοιχείο δεν είναι νέο, αφού περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μια και μόνη κυριαρχία
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, αφού κάνει ενδελεχή αναφορά στην έννοια της μιας και μόνης κυριαρχίας, υπογραμμίζει ότι στα κοινά ανακοινωθέντα των δύο ηγετών η τουρκοκυπριακή πλευρά δέχθηκε για πρώτη φορά τη μια και μόνη κυριαρχία, αλλά εμμένει στην πρόνοια του Σχεδίου Ανάν για κυριαρχικώς ασκούμενες αρμοδιότητες των ομόσπονδων μονάδων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που θα τους παραχωρεί το ομοσπονδιακό σύνταγμα. «Παρόλο που συνιστά μεγάλη υπερβολή ο ισχυρισμός ότι αυτό συνιστά χωριστή κυριαρχία, η πλευρά μας δεν το αποδέχεται και αυτό καταγράφεται στο σχετικό έγγραφο για τη Διακυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Χριστόφιας.
Μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα
«Η διεθνής προσωπικότητα σημαίνει ότι το κράτος είναι το μόνο υποκείμενο διεθνούς δικαίου και ποτέ οι περιφέρειές του. Αυτό δεν αποκλείει περιορισμένο δικαίωμα σύναψης συνθηκών από τις περιφέρειες, αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με διεθνή προσωπικότητα, αφού το δικαίωμα δεν είναι αυθύπαρκτο και παραχωρείται από το ομοσπονδιακό σύνταγμα», αναφέρει στο σημείωμά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Επί τούτου, αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά απαιτεί δικαίωμα των ομόσπονδων περιοχών να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους, επικαλούμενη το βέλγικο μοντέλο. Η πλευρά μας, υπογραμμίζει ο κ. Χριστόφιας, δέχεται τέτοιο δικαίωμα μόνο για εμπορικές και πολιτιστικές συμφωνίες, μόνο με υποτελείς αρχές άλλων κρατών και όχι απευθείας αλλά μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου