Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009


Προλειαίνουν το έδαφος για εντατικοποίηση



Το οργανόγραμμα των επόμενων συναντήσεών τους συζήτησαν χθες οι δύο ηγέτες, καθώς και σημεία όπου καταγράφηκαν διαφορές σε συζητηθέντα κεφάλαια, ενόψει της εντατικοποίησης των απευθείας διαπραγματεύσεων. Σε προλείανση του διαπραγματευτικού εδάφους, ώστε να εισέλθουν στη φάση της εντατικοποίησης των συνομιλιών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλίσεις επί θεμάτων τα οποία ήδη συζητήθηκαν, προέβησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ.Γι’ αυτό, άλλωστε, η χθεσινή, προτελευταία πριν από τις γιορτές, συνάντηση των δύο ηγετών έγινε χωρίς προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη, και αναλώθηκε στη συζήτηση του οργανογράμματος των επόμενων συναντήσεων, αλλά και στην προσπάθεια γεφύρωσης των υφιστάμενων διαφορών, πάνω σε ζητήματα που έχουν ήδη καλυφθεί μέχρι τώρα στις συνομιλίες. Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλ. Ντάουνερ, ο οποίος, μετά το πέρας της, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το οργανόγραμμα και την ατζέντα των επόμενων συναντήσεων, επιχειρώντας, παράλληλα, να πετύχουν συγκλίσεις επί θεμάτων όπου παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις και χάσματα. Ο κ. Ντάουνερ χαρακτήρισε, επίσης, τη συνάντηση πολύ παραγωγική, ενόψει της αλλαγής της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες. Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Ειδ. Σύμβουλος του Γ.Γ., πριν από την επόμενη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Πέμπτη συνάντηση των κ. Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του πλαισίου των συναντήσεων. Ωστόσο, ο αξιωματούχος των Η.Ε. απέφυγε να επιβεβαιώσει τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών για αλλαγή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ, όπως ήδη ανακοινώθηκε, με την είσοδο του νέου έτους, η διαδικασία των απευθείας  διαπραγματεύσεων θα μεταφερθεί στις οικίες των δύο ηγετών, στο Κελλάκι και την Κερύνεια αντίστοιχα.
Ερωτηθείς για την πιθανολογούμενη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο κατά το προσεχές διάστημα, ο κ. Ντάουνερ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία από πλευράς του κ. Μουν να επισκεφθεί το νησί, όμως, λόγω βεβαρημένου προγράμματος, δεν έχει καθοριστεί ακόμη το κατά πόσο και το πότε θα έρθει στην Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, και θέματα του κεφαλαίου της Οικονομίας, ένα κεφάλαιο που δεν θεωρείται από τα φλέγοντα των διαπραγματεύσεων και στο οποίο είχαν παρατηρηθεί σημαντικές συγκλίσεις στις Ομάδες Εργασίες. Ωστόσο, σύμφωνα με ε/κ πηγές, η τ/κ πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να υφίστανται και εδώ αρκετές διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο γενικών αρχών παρατηρούνται συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, όταν η συζήτηση εισέρχεται σε επιμέρους θέματα και σε εξειδικεύσεις θεμάτων, η τουρκική πλευρά προτάσσει εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα: Καταγράφεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία ως προς το ενιαίο της οικονομίας, στο θέμα της είσπραξης φόρων και στο θέμα της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συμφωνείται ότι πρέπει να είναι μία.Ωστόσο, εισερχόμενοι στις λεπτομέρειες, οι Τούρκοι φέρονται να αίρουν τις συγκλίσεις, κυρίως στα εξής θέματα: Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, λειτουργία υποκαταστημάτων, μεταχείριση Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία, όπως υποστηρίζει η τ/κ πλευρά, πρέπει να είναι ισότιμη, κατανομή εισοδημάτων, σώμα κατανομής των ομοσπονδιακών πόρων, μεταβατικές διευθετήσεις.
Πάντως, από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα από το περιβάλλον του Μ.Α. Ταλάτ διέρρευσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θέματα του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και της νομής των εξουσιών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε και το πρόγραμμα των συναντήσεων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτό, θα διεξαχθούν τρεις συναντήσεις στην οικία του Προέδρου Χριστόφια στο Κελλάκι από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου και τρεις συναντήσεις από τις 18 έως τις 20 του μηνός στην οικία του κ. Ταλάτ στην Κερύνεια.

Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου