Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009


Λύση γιοκ, αν δεν πει «ναι» η Τουρκία

Ο Ταλάτ ανατινάσσει τη φιλοσοφία Χριστόφια και προειδοποιεί


 
Ο κατοχικός ηγέτης απαιτεί πρόοδο από τις πρώτες μέρες των εντατικών συνομιλιών.
ΑΓΚΥΡΑ.
Διατηρεί τις θέσεις του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.Συμφώνησαν για κυπριακή λύση, αλλά τώρα ο Ταλάτ θέλει τουρκική...
Ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιμένει να μιλά για λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, ο κατοχικός ηγέτης αναβαθμίζει την Τουρκία, ως τον παράγοντα που θα έχει τον πρώτο λόγο στη λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ο Ταλάτ τόνισε ότι "είναι αδύνατο να αναμένει ένας από οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια διευθέτηση του Κυπριακού που δεν θα λαμβάνει υπόψη την εθνική της θέση. Διαφορετικά, οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι διαρκής και βιώσιμη", ανέφερε.Ο Ταλάτ προειδοποίησε, επίσης, ότι αν οι απευθείας συνομιλίες στη νέα φάση τους αποτύχουν να αποκτήσουν δυναμική από τις πρώτες λίγες μέρες, η ευκαιρία για επιτυχή κατάληξη θα βρεθεί σε κίνδυνο."Ο ρυθμός των συνομιλιών μέχρι τώρα είναι πολύ βραδύς" συνέχισε. "Στο νέο χρόνο χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός. Στη νέα εντατική φάση των συνομιλιών θα ισχύει νέα διαδικασία, χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων και επισήμων. Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα επικέντρωσης στις δυσκολότερες πτυχές", ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί ουδέτερη στάση. Μεροληπτεί, ισχυρίστηκε, υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς που επωφελείται από οικονομική, τεχνολογική και νομική άποψη.Να σημειωθεί ότι ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τη νέα φάση των συνομιλιών σαν "Διπλωματία της κουζίνας" και χαρακτηρίζει τους δύο ηγέτες σαν "περιστερές της πολιτικής". Αναφέρεται επίσης και στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, που "είναι καχύποπτο έναντι της προθυμίας των Τουρκοκυπρίων να κάνουν συμβιβασμούς έναντι των Ελληνοκυπρίων".Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στη λύση και να στηρίξουν την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο κατοχικός ηγέτης ευχήθηκε ο νέος χρόνος να φέρει ειρήνη στο νησί. Παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολο να πιστεύει ένας σε λύση, και τόνισε -σε αντίθεση με όσα μας λέγουν οι δικοί μας ηγέτες- ότι από τη μη επίλυση του προβλήματος το μεγαλύτερο κόστος καταβάλλουν οι Τουρκοκύπριοι.Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι στις εντατικές συνομιλίες που θα αρχίσουν το 2010, θα ξεπεραστεί η στασιμότητα που υπάρχει στο διάλογο.
Εφικτή η σύντομη λύση
Εφικτή θεωρεί τη σύντομη λύση του Κυπριακού το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνήλθε προχθές και συζήτησε το πρόβλημα, μαζί με άλλα διεθνή θέματα.Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, κατά τη συνεδρία ανασκοπήθηκε λεπτομερώς η συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. "Αλλωστε", προσθέτει η ανακοίνωση, "τις απόψεις του για τις παραμέτρους μιας περιεκτικής λύσης στην Κύπρο, μόνιμης και δίκαιης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τις δημοσιοποίησε με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνεδρία στις 30 Ιουνίου 2009". Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, η ανακοίνωση αναφέρεται και στην επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στις 30 περασμένου Οκτωβρίου, στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, και στην οποία αναφέρεται ότι στη διαδικασία λύσης, "η διεθνής κοινότητα και οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχει σημασία να αναλάβουν πιο ενεργό και ενθαρρυντικό ρόλο". Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποφυγής βημάτων που θα προκαλέσουν ζημιά στην πορεία των συνομιλιών και τον τελικό στόχο. Εκτιμήθηκε ότι είναι εφικτό να εξευρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια δίκαιη και μόνιμη λύση, στην περίπτωση που όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση.
Τα «διμερή προβλήματα»
Στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτιμήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου και οι νέες δομές στους θεσμούς της Ε.Ε.μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. "Έχει υπογραμμιστεί ότι θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίζονται με αποφασιστικότητα από την Τουρκία, καθώς και η αφαίρεση πολιτικών εμποδίων και διμερών προβλημάτων που δεν σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο", αναφέρει η ανακοίνωση. Η αναφορά σε "διμερή προβλήματα" παραπέμπει στο Κυπριακό και στην προσπάθεια της Τουρκίας να το αφαιρέσει από την "ατζέντα" των εμποδίων στην ενταξιακή της πορεία.Η συνεδρία ασχολήθηκε και με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, ενόψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν το Μάρτιο του 2010, καθώς και την πορεία υλοποίησης του τριμερούς μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας-Ιράκ, ενάντια στο PKK. Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία "και έχει υπογραμμιστεί ότι ο αγώνας για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, αλλά και των συνθηκών που την καλλιεργούν, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα".
Η συνεδρία διήρκεσε 4,5 ώρες και σε κάποια φάση συμμετείχε και ο Υπουργός Επικρατείας και αρχιδιαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς.
 
 
 
Πηγή : http://www.sigmalive.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου