Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Μένουν μέχρι να φύγουν…



Ο... άσπρος καπνός που όλοι ανέμεναν να βγει από τις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Μάριο Καρογιάν και το Γιαννάκη Ομήρου, τελικά δεν βγήκε. Το σίριαλ της αποχώρησης ή όχι των δύο κομμάτων από την Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα έχει ακόμη και άλλα επεισόδια, καθώς, κατά τις χθεσινές συναντήσεις, από τη μια εκφράστηκε η θέληση όλων των πλευρών για συνέχιση της συνεργασίας, όμως, από την άλλη, την ίδια ώρα, επαναβεβαιώθηκαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο οι διαφωνίες που ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε εισηγήσεις για αναβάθμιση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, η οποία προβλέπει καλύτερο συντονισμό μέσα από τη θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά και σε επίπεδο των συλλογικών τους οργάνων. Ζήτησε, επίσης, από το ΔΗΚΟ να υποβάλει τις δικές του προτάσεις και εισηγήσεις για επανατοποθέτηση της συνεργασίας, καθώς επίσης και για θέματα οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίστηκε «πιστός» στις θέσεις του για τη διαχείριση του Κυπριακού και έδειξε να μη συμμερίζεται τις απόψεις του ΔΗΚΟ, όπως άλλωστε έπραξε και δημόσια στο πρόσφατο παρελθόν. Δηλαδή, για απόσυρση συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ταλάτ και οι οποίες για το ΔΗΚΟ αποτελούν «κόκκινη γραμμή» (παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφος).
Καθησυχαστικός, πάντως, ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ό,τι αφορά τα σενάρια που κάνουν λόγο για ενδιάμεση συμφωνία, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία λύσης. Επί τούτου, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτά και που δημοσίως τις τελευταίες ημέρες είχε δηλώσει. Από τη δική του πλευρά, ο Μάριος Καρογιάν, αφού επανέλαβε τις γνωστές επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, εξέφρασε την άποψη ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να υποβάλει νέες προτάσεις για το μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Σε ό,τι αφορά το θέμα πιθανής αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό παραμένει ανοικτό και είναι κάτι που θα διαφανεί αναλόγως των εξελίξεων των προσεχών μηνών, χωρίς, ωστόσο, κανείς να μπορεί από τώρα να προεξοφλήσει την αποχώρηση ή την παραμονή. Το βέβαιο είναι πως τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση Χριστόφια -Καρογιάν θ’ αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, όπου, έπειτα από τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν χθες, θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Παρόμοιο ήταν και το σκηνικό κατά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με το Γιαννάκη Ομήρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέβαλε και προς το Γιαννάκη Ομήρου την πρότασή του για καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων, τόσο των ηγεσιών όσο και των συλλογικών τους οργάνων, ζητώντας και από αυτόν να καταθέσει προτάσεις της ΕΔΕΚ. Με τη σειρά του ο κ. Ομήρου επανέλαβε τις διαφωνίες της ΕΔΕΚ για το Κυπριακό και φέρεται να άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι, ενδεχόμενη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τον τρόπο που σήμερα γίνεται, πολύ πιθανόν να οδηγήσει τους σοσιαλιστές εκτός κυβερνητικού σχήματος. Αυτό, αξίζει να σημειωθεί, τόνιζαν χθες μιλώντας στη «Σ» απόλυτα ενημερωμένες πηγές από το χώρο της ΕΔΕΚ, οι οποίες σημείωναν ότι, εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν αναθεωρήσει την τακτική του, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η ΕΔΕΚ θα πάρει απόφαση για έξοδο από την Κυβέρνηση, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της. Κάτι, όμως, που και σε αυτή την περίπτωση δεν προσδιορίζεται χρονικά.
Η Κυβέρνηση μια χαρά τα καταφέρνει από μόνη της στο να δημιουργεί κακή εικόνα, που ακόμη και οι μετέχοντες σε αυτήν, πλέον, διαπιστώνουν, αναφέρει σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, στην οποία εκφράζει τη θέση ότι όσοι ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, έχουν ως στόχο τους τη διάβρωση της εικόνας της Κυβέρνησης και επιδιώκουν την αποτροπή της επανεκλογής Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.Προσθέτει πως «το κυριότερο είναι πραγματικά απογοητευτικό, μπροστά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας, να αναδεικνύεται ως πρώτιστη έγνοια της ηγεσίας του ΑΚΕΛ η επανεκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ότι για το ΑΚΕΛ προέχουν οι κομματικοί σχεδιασμοί και όχι το εθνικό καλό. Οι πολίτες αυτού του τόπου αναμένουν πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους», καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης.



Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου