Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009


Πρώτη είδηση στην Τουρκία το ιστορικό αίτημα αποζημίωσης Eλληνοκυπρίων


Η είδηση ότι τρεις ελληνοκύπριοι αποτάθηκαν σε τοπικό δικαστήριο της Κολούμπια των ΗΠΑ, με αίτημα αποζημίωσης 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ακίνητα τους στα κατεχόμενα, αποτέλεσε σήμερα πρώτη είδηση στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολλά τουρκικά μέσα τονίζουν ότι το ύψος της αποζημίωσης ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό της Τουρκίας. Τα κορυφαία ενημερωτικά μέσα της χώρας όπως το NTV και το CNNTURK, στις ανταποκρίσεις τους από τη Λευκωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναφέρονται στις δηλώσεις του δικηγόρου των ελληνοκυπρίων, Ελληνοαμερικάνου Άθαν Τσιμπίδη, και τονίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη δίκη είναι ¨ιστορική¨ και ¨συμβολική¨.
Ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Αθανάσιος Τσιμπίδης,οποίος προχώρησε στην καταχώρηση μαζικής αγωγής κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, μέσω της οποίας αξιώνει το ποσό των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για την εισβολή και την κατοχή, βρέθηκε στην Κύπρο για να ενημερώσει για την πορεία της υπόθεσης. Το θέμα είχε φέρει στην επιφάνεια η «Σ» πριν από ένα μήνα και έκτοτε το ενδιαφέρον Κυπρίων πολιτών για συμμετοχή τους στο νομικό εγχείρημα ήταν τόσο μεγάλο, που έκανε τον κ. Τσιμπίδη να έρθει στην Κύπρο για να εξηγήσει αναλυτικά τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει.


Ο αριθμός των ενδιαφερομένων έχει εκτοξευθεί, ενώ, όπως μας ενημέρωσε ο δικηγόρος, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τέσσερις ηπείρους. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιμπίδης, σε αντίθεση με τις αγωγές που κατατίθενται στο ΕΔΑΔ, η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί πολύ πιο σύντομα, καθώς οι Τούρκοι θα μπορούν να την καθυστερούν μόνο για δύο με τρία χρόνια, βάσει του ισχύοντος δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα κάτω του ενός χρόνου, από την ημέρα έναρξης της εκδίκασης. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Το ψευδοκράτος, το οποίο έχει λάβει καθεστώς οργανωμένου εγκλήματος, δεν τυγχάνει ασυλίας ξένου κράτους, όπως η Τουρκία, γι’ αυτό και έχει ήδη ανταποκριθεί, ζητώντας επιπλέον χρόνο για να εξετάσει την υπόθεση.

Λόγω των αναβολών που θα παίρνει η υπόθεση, ο κ. Τσιμπίδης έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε αλλαγές στο κείμενο και να το ενδυναμώνει. Για το σκοπό αυτό, όπως εξήγησε στη «Σ», ήδη ετοιμάζεται μια εκτεταμένη προσθήκη στα γεγονότα που κατατίθενται ως συμπληρωματικές πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση. Δηλαδή θα προστεθεί αρκετό από το ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας, με σκοπό να αποδειχθεί ότι «συνηθίζει» να προβαίνει σε ενέργειες όπως η εισβολή και η κατοχή, ούτως ώστε να φανεί το μέγεθος της βαρβαρότητάς της. Για παράδειγμα θα συμπεριληφθεί κάθε γενοκτονία και εθνοκάθαρση που διέπραξε η Τουρκία και η συνεχής χρήση βίας στην οποία προβαίνει.

Επίσης θα προστεθούν επιπλέον πληροφορίες και λεπτομέρειες σε σχέση με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησε η Τουρκία κατά την εισβολή και συνεχίζει να χρησιμοποιεί για την κατοχή, με σκοπό να ξεσκεπάσει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία αγόρασε τα αμερικάνικα όπλα ευθύς εξαρχής. Θα συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες προβαίνει το ψευδοκράτος στις ΗΠΑ και περιουσιακά στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις συναλλαγές, τα οποία μπορούν να παγώσουν για να εξασφαλίσουν τα 400 δισεκατομμύρια, εφόσον κερδίσει την υπόθεση η πλευρά μας.
Τα στοιχεία της υπόθεσης έχουν ως εξής:
· Η αγωγή κατατίθεται στο δικαστήριο της Κολούμπια, γιατί η εμπορική πράξη της αγοράς των όπλων έλαβε χώρα σε περιοχή που έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο και κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας για τη χρήση αμερικανικών όπλων.
· Ο κ. Τσιμπίδης έχει στο παρελθόν κερδίσει δίκες κατά άλλων κυβερνήσεων στις ΗΠΑ αξιοποιώντας το χώρο που έγινε η εμπορική συναλλαγή.
· Το ύψος της αποζημίωσης είναι τόσο μεγάλο, επειδή λαμβάνεται υπόψη η απώλεια χρήσης και των υποδομών, πέραν των περιουσιών.
· Στην αγωγή μπορεί να συμμετέχει οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με περιουσία στα κατεχόμενα ή που είναι θύμα του πολέμου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. πρώην αιχμάλωτος, συγγενής αγνοουμένου κτλ).
· Η συμμετοχή στην αγωγή είναι 300 δολάρια Αμερικής, δηλαδή περίπου 200 ευρώ, για κάθε τίτλο ιδιοκτησίας. Επίσης θα κρατείται 25% από το ποσό της αποζημίωσης. Για άτομα που κατέχουν αριθμό περιουσιών στα κατεχόμενα ή που δυσκολεύονται να καταβάλουν αυτό το ποσό, μπορούν να γίνουν ειδικές διευθετήσεις.
· Οι συμμετέχοντες (με εξαίρεση τους συγγενείς αγνοουμένων) δεν χρειάζεται να μεταβούν στις ΗΠΑ για την εκδίκαση της υπόθεσης, παρά μόνο να καταθέσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους.
· Σε περίπτωση που η μαζική αγωγή απορριφθεί, τότε αυτόματα θα προχωρήσουν οι ατομικές.



Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου-Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου