Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ρολάνδης, Γκένσερ, βον Κρέβενιτζ και Μάρτιν


ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ*


Το 1979, κ. Νίκος Ρολάνδης, Υπ. Εξωτερικών επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, σύμφωνα με αποδεσμευθέντα βρετανικά έγγραφα (που δημοσιεύσαμε στη «Σημερινή», 17 Δεκεμβρίου 2009), είχε προτείνει στο Γερμανό Υπ. Εξωτερικών, Γκένσερ, κάποιες τολμηρές προτάσεις για το Κυπριακό. Τα έγγραφα φέρουν τον κ. Ρολάνδη να παρέδωσε στο Γερμανό ΥΠΕΞ μεμοράντουμ με τις ιδέες εκείνες που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων το κτίσιμο νέας Μόρφου στις ελεύθερες περιοχές (με τους Τούρκους να κρατούν την κατεχόμενη Μόρφου) και ιδέες για περισσότερες οικονομικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών...
Οι πληροφορίες εκείνες δόθηκαν πολύ εμπιστευτικά στον κ. J. F. R. Martin της Βρετ. Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία από τον τότε (επίσης στη Λευκωσία) Γερμανό επιτετραμμένο von Graevenitz. Με αποτέλεσμα ο κ. Μάρτιν να γράψει σε αναφορά του ημερ. 15 Αυγούστου 1979 προς τον κ. H. G.Hogger του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων (για το θέμα) και τα εξής για τον κ. Ρολάνδη:
«Το γεγονός ότι ο Ρολάνδης είναι έτοιμος να σκεφθεί στις γραμμές αυτές είναι ενθαρρυντικό. Είναι ακόμα μια μαρτυρία για την εποικοδομητική του προσέγγιση στο Κυπριακό. Η ιδέα να κτιστεί μια νέα πόλη της Μόρφου στο Νότο είναι τολμηρή, παρ' όλον ότι αν γνωστοποιηθεί ότι ο Ρολάνδης το σκέφτηκε, η ζημιά στην προσωπικότητά του εδώ θα είναι πολύ μεγάλη, μάλιστα μπορεί να τον αναγκάσει και σε παραίτηση. Ενόψει αυτών δεν εκπλήσσει η προσπάθειά του να βγει δεύτερο κανάλι επικοινωνίας με τους Τουρκοκύπριους...».
Στις 21 Δεκεμβρίου 2009, ο αγαπητός Σάββας Ιακωβίδης αναφέρθηκε στην είδηση με τίτλο «Ο Ρολάνδης και οι Μορφίτες», στη «Σημερινή», και στις 23 Δεκεμβρίου 2009 επανήλθε με δεύτερο παρασκήνιο με τίτλο «Ο Ρολάνδης διαψεύδει τους Βρετανούς». Παράλληλα, αναφορά για το ίδιο θέμα, με τίτλο «Νίκος Ρολάνδης - Τώρα ακούω για νέα Μόρφου», δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα «Αλήθεια» στις 23 Δεκεμβρίου 2009. Ο κ. Ρολάνδης, όμως, δεν διαψεύδει γραπτώς τα όσα του καταλογίζονται στα βρετανικά έγγραφα και συγκεκριμένα από τρία άτομα τής τότε πολιτικής σκηνής, α) από τον κ. Μάρτιν της Βρετ. Υπ. Αρμοστείας, β) το Γερμανό επιτετραμμένο von Graevenitz και γ) το Γερμανό Υπ. Εξωτερικών Γκένσερ. Οι αναφορές σε αμφότερες τις εφημερίδες στις 23 Δεκεμβρίου 2009 έγιναν μάλλον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του κ. Ρολάνδη αλλά όχι γραπτής δήλωσης του ιδίου. Στο δημοσίευμα της «Αλήθειας» ο κ. Ρολάνδης αναφέρεται σε προσπάθειές του με τον Ούγκο Γκόμπι το 1981, όμως η σχετική αναφορά των φετινών εγγράφων είναι για συμβάντα το 1979.
Συμπληρώνω εδώ ότι τα βρετανικά έγγραφα, επίσης, αναφέρουν πως σε προηγούμενη επίσκεψη Ρολάνδη στη Βόνη, ο Γερμανός Υπ. Εξωτερικών Δρ Genscher είχε ενημερώσει τον Νίκο Ρολάνδη για το μίνιμουμ που δεχόντουσαν οι Τουρκοκύπριοι για λύση. Γράφει σχετικό έγγραφο του Φόρεϊν Όφις, ημερ. 1.5.1979:
“...Οι Γερμανοί είπαν στον Ρολάνδη ότι πιστεύουν πως η τουρκική πλευρά θα δεχόταν 25% εδάφους, θα ήθελαν να διατηρήσουν το νέο δρόμο Αμμοχώστου-Λευκωσίας-Μόρφου, θα μπορούσαν να δώσουν μέρος της Καρπασίας και να εγγυηθούν πρόσβαση από τον ανατολικό παραθαλάσσιο δρόμο, θα έδιδαν τη Λεύκα αλλά θα κρατούσαν την περιοχή Μόρφου. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε μελετήσει ότι με μια τέτοια εδαφική διευθέτηση μπορούσαν να επιστρέψουν 100.000 από τις 160.000 των εκτοπισμένων στα σπίτια τους...”.
Αν πράγματι τα όσα κατέγραψε ο κ. Μάρτιν της Υπ. Αρμοστείας στη Λευκωσία, στις 15 Αυγούστου 1979, προς το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο κ. Νίκος Ρολάνδης οφείλει να περιοριστεί στο συγκεκριμένο και να διαψεύσει γραπτώς με την υπογραφή του. Συγκεκριμένα, αν διαφωνεί με τις αναφορές των εγγράφων, οφείλει να διαψεύσει γραπτώς τόσο τον κ. Μάρτιν όσο και το Γερμανό επιτετραμμένο von Graevenitz αλλά και το Γερμανό Υπ. Εξωτερικών Genscher.

* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος



Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου