Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009


Τρία πολιτικά «αγκάθια»

Δόθηκε χθες στο ΣΑ η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ


Τεχνικό κείμενο με τρία πολιτικά «αγκάθια» χαρακτηρίζεται η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία δόθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνοπτικά τα επίμαχα σημεία είναι το γεγονός ότι αφήνεται ανοιχτό ενδεχόμενο αναθεώρησης της παρουσίας των κυανοκράνων στο νησί, σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Επιπλέον, επανέρχεται εμμέσως το θέμα της άρσης της «απομόνωσης» των Τ/Κ, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται εξίσωση των δραστηριοτήτων της κατοχικής δύναμης και της Εθνικής Φρουράς. Η Κυβέρνηση προβληματίζεται από τα ανωτέρω σημεία και εστιάζει πλέον την προσοχή της στο περιεχόμενο του ψηφίσματος του ΣΑ, που θα βασίζεται στην έκθεση Μπαν και θα ανανεώνει για έξι ακόμα μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δημοσιοποιήσει την κατεξοχήν πολιτική έκθεσή του για την πορεία της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, η οποία αναμένεται να παρουσιάζει μια αισιόδοξη εικόνα των συνομιλιών μέχρι αυτή την περίοδο. Θα αναφέρει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, τα ευρωπαϊκά θέματα και την οικονομία, με την προσοχή τώρα να εστιάζεται σε πρόοδο στο περιουσιακό, το εδαφικό και την ασφάλεια.Η έκθεση Μπαν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που συνέταξε ο στρατιωτικός διοικητής των κυανοκράνων, περιέχει κυρίως τεχνικά στοιχεία. Περιέχει, όμως, και τα εξής σημεία που χρήζουν πολιτικής ερμηνείας.
Επιχειρείται εξίσωση της Εθνικής Φρουράς με τον κατοχικό στρατό. Αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και από τις δύο πλευρές είναι ισόποσες «λόγω της μείωσης των παραβιάσεων των τουρκικών δυνάμεων, μετά τη θετική προσέγγιση που υιοθέτησαν τους τελευταίους μήνες».
*Εγείρεται ξανά ζήτημα δημιουργίας οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών επαφών και δεσμών μεταξύ των πλευρών, ως κίνηση για μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα στη λογική της επανένωσης, αλλά και ως βήμα για να «αρθεί η απομόνωση που αισθάνονται οι Τ/Κ».
*Ο ΓΓ θέτει ζήτημα αναθεώρησης του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της παρουσίας της αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Τονίζει ότι «αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, οι δύο πλευρές δεν έχουν μελετήσει το ρόλο του ΟΗΕ για στήριξη μιας διευθέτησης». Επισημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι προπαρασκευαστικές μελέτες για το ρόλο αυτό «βασισμένες σε μια σειρά πιθανών αποτελεσμάτων και σεναρίων» (σ.σ. για την κατάληξη των συνομιλιών).
Σημειώνεται ότι η ε/κ πλευρά δεν ανέμενε αναφορά αυτού του είδους, αφού είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αφορά μόνο την εφαρμογή της λύσης κι όχι οτιδήποτε άλλο.



Πηγή : Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου