Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ποιοι δημιουργούν ευφορία και οι μάχες που θα δώσουμε…

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ουδέποτε είχαμε ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις ούτε και τρέφαμε φρούδες ελπίδες ή αστήρικτες προσδοκίες για την τουρκική πολιτική. Όσοι μελετούμε αυτήν την πολιτική έναντι της Κύπρου κρίνουμε, πρώτον, πως οι Τούρκοι δεν θα αποκλίνουν από τις διαχρονικά γνωστές θέσεις τους ούτε κατά έναν ιώτα, εκτός και αν τα ανταλλάγματα που θα αξιώσουν και, ενδεχομένως, να πετύχουν από εμάς, θα υπερακοντίζουν την αρπακτικότητά τους. Δεύτερον, όσα οι Τούρκοι υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες, όχι σήμερα, τα εννοούν και μεθοδικά τα υλοποιούν σε βάρος μας.
Τρίτον, γνωρίζουν καλύτερα από τους ηγέτες μας τον Θουκυδίδη: Οι δυνατοί επιβάλλουν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύνατοι αποδέχονται όσα τους υποχρεώνει η αδυναμία τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε μία Κοινή Δήλωση με τον κατοχικό Έρογλου, η οποία υπέχει θέση Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στις 12 τρέχοντος, μας διαβεβαίωσε πως «αυτό το οποίο επιδιώκαμε, το είχαμε πετύχει απολύτως».

Για να μας εξηγήσει τι «απολύτως» πέτυχε, ανάλωσε όλη τη δημοσιογραφική συνέντευξη ερμηνεύοντας, σημείο προς σημείο, την Κοινή Δήλωση που, υποτίθεται, έπρεπε να είναι τόσο ξεκάθαρη ώστε κανείς να μη διανοείται να την αμφισβητήσει. Κι όμως: Πριν ακόμα επισημοποιηθεί το κείμενό της προκάλεσε σοβαρές διχογνωμίες και επικρίσεις. Όταν δημοσιοποιήθηκε, στις 11 τρέχοντος, εξόργισε το ΔΗΚΟ, που βρίσκεται στα πρόθυρα πιθανής αποχώρησής του από την Κυβέρνηση επειδή, κατά τον Ν. Παπαδόπουλο, νιώθει ότι έχει εξαπατηθεί από τον Ν. Αναστασιάδη.
Από την άλλη, ο κατοχικός Έρογλου, την περ. Παρασκευή σε διάγγελμά τους προς τους Τ/κ όπως και ο Τ/κ διαπραγματευτής και σύμβουλοι του Έρογλου έδωσαν τη δική τους, εντελώς διαφορετική εκδοχή για την Κοινή Δήλωση. Και ενώ ο Ν. Αναστασιάδης έδωσε την εικόνα επιτεύγματος («δεν θα αποδεχόμουν την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών εάν δεν ικανοποιούντο βασικές αρχές»), χθες ο Έρογλου διαμήνυσε πως επιμένει σε τουρκικές εγγυήσεις και ότι κανένας έποικος δεν επιστρέφει στην Τουρκία.

Με τον εξωραϊσμό της Κοινής Δήλωσης από προεδρικούς και συναγερμικούς αξιωματούχους καλλιεργήθηκε ένα επικίνδυνο κλίμα ευφορίας. Γνωστά εξαπτέρυγα ισχυρίζονται γελοιωδώς πως, όσοι δεν στηρίζουν τον Ν. Αναστασιάδη, δεν ενδιαφέρονται για λύση και προτιμούν διχοτόμηση. Σε αυτήν την ευφορία συνήργησε επιτηδείως η Τουρκία, ώστε αρκετοί αφελείς Έλληνες να πιστέψουν πως αυτή… μαλάκωσε και επιθυμεί λύση. Τους προσγειώνει με συνέντευξή του και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, που είπε στο πρακτορείο «Ανατολή»:
«Το κλειδί της επίλυσης του Κυπριακού είναι οι φυσικές πηγές και το κλειδί της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η επίλυση του Κυπριακού». Με
απλά λόγια, οι Τούρκοι λένε αυτό που αξιώνουν εδώ και καιρό: Μοιρασιά 50-50 των κερδών του φυσικού αερίου. Χθες, δύο κομματικοί αρχηγοί, οι πρόεδροι της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου και του ΕΥΡΩΚΟ, Δ. Συλλούρης, προειδοποίησαν κατά της καλλιεργηθείσας ευφορίας και υπερτόνισαν την ανάγκη να καταγγέλλεται η τουρκική αρνητικότητα.

Χθες, ο Ν. Αναστασιάδης, υποδεχόμενος παιδιά Δημοτικού, διαβεβαίωσε πως «θα δώσουμε τη μάχη για να ξαναδούμε την πατρίδα μας ελεύθερη. Θα δώσουμε τη μάχη για να δούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποκαθίστανται. Θα δώσουμε τη μάχη οι βασικές ελευθερίες να κατοχυρώσουν όλους τους πολίτες, να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες αυτά που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών». Κύριε των Δυνάμεων! Μα, αυτά δεν είναι ήδη συμφωνημένα στην Κοινή Δήλωση, όπως είπε ο Πρόεδρος; Κωμικοί εξωραϊσμοί, ευφορία, ευσεβείς πόθοι, ήδη συντρίβονται πάνω στην τουρκική αδιστακτότητα. Κι ακόμα οι συνομιλίες δεν άρχισαν…


http://www.sigmalive.com/simerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου