Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ζήτημα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς από τις απαιτήσεις της Τρόικας

Ήταν φανερό πως, αργά ή γρήγορα, το χρηματοπιστωτικό πραξικόπημα του περασμένου χρόνου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
DOC.20140218_.1150015_.ΑΜΥΝΑ_3_600x400_[1]
Το ΥΠΑΜ ζητά επιχειρησιακές διασφαλίσεις για θέματα άμυνας και ασφάλειας
Ευρεία εσωτερική σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για θέματα που αφορούν την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών
Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου προήδρευσε χθες ευρείας εσωτερικής σύσκεψης στο υπουργείο για θέματα που αφορούν την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Στη σύσκεψη παρόντες ήταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Μαληκκίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Φρουράς.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι έγινε μια ευρεία σύσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι διαβουλευόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης / αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών CYTA, AHK και Αρχή Λιμένων, με τους οποίους η ΕΦ έχει άμεση συνεργασία σε θέματα της άμυνας και ασφάλειας.
Συνάντηση με Χάρη
Σε αυτήν τη σύσκεψη, επισήμανε ο κ. Φωτίου, «συζητήσαμε ασφαλώς τις προϋποθέσεις και τις επιχειρησιακές ανάγκες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, και άπτονται σίγουρα της ασφάλειας του κράτους, σε περίπτωση που αυτοί οι οργανισμοί θα αποκρατικοποιηθούν».
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Άμυνας, αυτές οι προϋποθέσεις θα τεθούν οπωσδήποτε ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Οικονομικών, με τον οποίο θα υπάρξει συνάντηση, το πιθανότερο σήμερα, «για να ληφθούν υπόψη, σε περίπτωση που προχωρήσει η όλη διαδικασία».
Πολιτική απόφαση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το Υπουργείο Άμυνας δεν παίρνει θέση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, θεωρώντας ότι είναι ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο θα ρυθμιστεί με πολιτική απόφαση· ωστόσο, επιδίωξη αλλά και αξίωσή του είναι, για θέματα τα οποία αφορούν την επιχειρησιακή λειτουργία του στρατεύματος, να γίνουν οι δέουσες ρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ασφάλεια και γενικότερα η ασφάλεια του κράτους.
Όπως μάλιστα επισήμανε στη «Σ» έγκυρη πηγή του Υπουργείο Άμυνας, οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις του υπουργείου δεν παρακωλύουν ούτε αναπροσανατολίζουν τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, αν και εφόσον αποφασιστούν από την Κυβέρνηση.
Απαίτησή του, πρόσθεσε, είναι να εισαχθούν κάποιες ρήτρες στα συμβόλαια που θα υπογραφούν με τις ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίες να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και τώρα. «Πρόκειται, με άλλα λόγια, για καθαρά επιχειρησιακές απαιτήσεις», διευκρίνισε, «που δεν παρακωλύουν την όλη διαδικασία».
Παροχή υπηρεσιών
Σημείωσε περαιτέρω ότι η παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες της ΕΦ δεν αφορά μόνον περιόδους ειρήνης, αλλά και, πολύ περισσότερο, περιόδους κρίσης, φέρνοντας ως παράδειγμα μιας τέτοιας ρύθμισης, την ανάληψη της ευθύνης για έναν ημικρατικό
οργανισμό από την πλευρά της Κυβέρνησης εάν και εφόσον υπάρξει περίπτωση κρίσης ή σύρραξης.
Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το Υπουργείο Άμυνας μελετά αυτά τα θέματα εδώ και αρκετόν καιρό, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως, σταδιακά, η Ε.Φ. θα καταφέρει να απεξαρτηθεί απ’ όλες αυτές τις δομές, αποκτώντας επιχειρησιακή αυτοδυναμία και αυτοτέλεια.
Όπως πληροφορούμαστε, για όλα αυτά τα ζητήματα ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, θα έχει συνάντηση, σύντομα, και με την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου