Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ομπαμα καλεί Ερτογαν για Κυπριακό- σε κλοιό πιέσεων απο ΗΠΑ η Τουρκια

Και το Κυπριακό ήγειρε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανανέωση των συνομιλιών για το Κυπριακό, την ώρα που τον έθετε σε κλοιό πιέσεων για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Και όλα αυτά την ώρα που η Αγκυρα ανακοίνωνε και επισήμως την επίσκεψη του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Του Κυριακου Πομηλοριδη
 
Τα εύσημα από τον πλανητάρχη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό εισέπραξε χθες το βράδυ και ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου το κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν τηλεφωνικώς ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός. 
 
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ 
«Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη ανανέωση των συνομιλιών για διευθέτηση στην Κύπρο». 
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «επιβεβαίωσε την αξία που δίδει σε μία ισχυρή και με αμοιβαίο σεβασμό διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής». 
 
Ερντογάν και Ομπάμα συζήτησαν και τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις με τον πλανητάρχη να υποδεικνύει ότι «θα πρέπει ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ». 
 
Να σημειωθεί ότι τις προάλλες ο Ερντογάν έθεσε ως νέο όρο την άρση του εμπάργκο της Γάζας από το Ισραήλ. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν επιτακτικός τόσο στο θέμα των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, όσο και στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία. 
 
Είναι δε ενδεικτικό ότι ενώ ο κος Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί την άνοιξη την Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος, δεν προχωρεί στην διευθέτηση της συνάντησης, λόγω των πιέσεων από το Εβραϊκό Λόμπι, και το Κογκρέσο. 
 
Την ίδια στιγμή το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε κα επισήμως ότι Διαπραγματευτής της Ε/Κ πλευράς Αντρέας Μαυρογιάννης θα συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου.
 
Εξέλιξη για την οποία ο κος Μαυρογάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς, όπως σημειώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, θα ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την ʼγκυρα, εκεί όπου κατά την έκφραση του βρίσκεται και το κλειδί της λύσης του Κυπριακού.
 
Σύμφωνα με τη εφημερίδα ο κος Μαυρογιάννης αναμένεται να θέσει τόσο τα θέματα των εγγυήσεων, του εδαφικού και των εποίκων όσο και την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο. ( κάρτα) Πρόταση η οποία όπως υπέδειξε «αν γίνει αποδεχτή και εφαρμοστεί, θα είναι ένα σπουδαίο μέτρο εμπιστοσύνης για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και καταλύτης για την συμφωνία.» 
 
Στην υπό εξέλιξη προσπάθεια για λύση του κυπριακού αναφέρθηκε χθες το βράδυ από την Αθηένου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι στόχος παραμένει η μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε Δ.Δ. Ομοσπονδία. 
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:«αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα λυτρώσει τον κυπριακό ελληνισμό από τη δοκιμασία της κατοχής και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, μια λύση που θα μας οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και θα διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και θα επιτρέψει την αξιοποίηση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο». 
 
Και όλα αυτά ενώ ο κατοχικός ηγέτης εξακολουθεί να κάνει λόγο για ένα «νέο συνεταιρισμό δύο ιδρυτικών κρατών» και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί επιχειρηματολογεί στις Βρυξέλλες για την ανάγκη όπως καταστούν πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, οι όποιες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο ενσωματωθούν στην συμφωνία λύσης του Κυπριακού. 
 
Ομπάμα και Ερντογάν τα είπαν για το Κυπριακό
 
Το Κυπριακό και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την επίλυσή του, μετά την πρόσφατη συμφωνία στη Λευκωσία μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην Κύπρο, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση».
 
Όπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν για μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την αξία που αποδίδει σε μία ισχυρή και αμοιβαίου σεβασμού διμερή σχέση με την Τουρκία και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να επιδείξει ηγετικό ρόλο στον κόσμο μέσω θετικής εμπλοκής».
 
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας τρομοκρατών στη Συρία και στο κοινό συμφέρον για τη συνέχιση των προσπαθειών για προώθηση μίας πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση».
 
Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «συζήτησαν τη σημασία να ενθαρρυνθεί η Βαγδάτη και το Ερμπίλ να βρουν κοινό έδαφος σε θέματα ενέργειας και να υποστηρίξουν τη συμφωνία που θα επιτύχουν».
 
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι «ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τη σημασία να ολοκληρωθεί ταχέως η συμφωνία εξομάλυνσης (των σχέσεων) με το Ισραήλ».
 
Τέλος, αναφορά γίνεται και στην οικονομία, με την επισήμανση ότι οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ανάγκη για σθεναρή, βιώσιμη και ισοζυγισμένη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ο πρόεδρος σημείωσε τη σημασία των χρηστών πολιτικών που είναι ριζωμένες στον κανόνα του δικαίου για τον καθησυχασμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, την υπόθαλψη ενός προβλεπτού επενδυτικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση διμερών σχέσεων και το όφελος για το μέλλον της Τουρκίας».


http://www.cytoday.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου