Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Φόρμουλα επίσπευσης της διαδικασίας και πενταμερή

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται να ευνοεί επίσπευση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και πως επί τούτου θα παρουσιάσει και ιδέες. Την ίδια ώρα, η Λευκωσία θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν, να καθοριστεί η μεθοδολογία και να «πέσουν» οι εμπλεκόμενοι στα βαθιά συζητώντας την ουσία χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη καθώς θα δημιουργηθεί ένα κλίμα πιέσεων και η κοινή γνώμη θα αντιδράσει.
Πάντως, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, από την Τουρκία μεταδίδεται ( εφημερίδα Aksam) ότι υπάρχει «φόρμουλα» για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο και προτείνεται όπως πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα συναντήσεις των Μαυρογιάννη και Οζερσάι. Η τ/κ πλευρά με την πρόταση θα ζητάει οι διαπραγματεύσεις να συνδεθούν με  χρονοδιάγραμμα και να πραγματοποιηθεί μία 5μερής διάσκεψη.  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, μετά τις διαπραγματεύσεις που θα λήξουν το αργότερο εντός τριών μηνών, θα πραγματοποιηθεί μία 5μερή διάσκεψη από τις εγγυήτριες χώρες την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τις δύο πλευρές της Κύπρου, με τη συμμετοχή των Αναστασιάδη και Έρογλου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Στο μεταξύ, στις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα ταξίδια των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και Κουντρέτ Οζερσάι στην Αθήνα. Αυτό θα είναι και το πρώτο βήμα για τη χιαστί διαδικασία, που θα διεξάγεται παράλληλα με τις συζητήσεις στη Λευκωσία. Η Αθήνα δεν φαίνεται να είναι ενθουσιασμένη με τη διαδικασία των χιαστί διαβουλεύσεων, ωστόσο, θα δέχεται στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, ώστε να μπορεί να μεταβαίνει στην Άγκυρα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Αύριο Τετάρτη θα συναντηθούν για δεύτερη φορά οι δυο διαπραγματευτές, στην παρουσία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Αναμένεται ότι θα σχολιάσουν εκατέρωθεν τα όσα προτάθηκαν την προηγούμενη φορά. Αναμένεται ότι θα καθοριστεί ένας προγραμματισμός συναντήσεων καθώς και η ατζέντα.
* Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως θέτοντας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι δύο πλευρές, και λαμβάνοντας υπόψην τις προσδοκίες τους, πρέπει να φέρουν προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα επιτυγχάνουν όφελος και για τις δύο κοινότητες. Ο  Έρογλου είπε ότι οι Ε/κ αναμένουν περισσότερα από το πρώτο σχέδιο που απορρίφθηκε και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη σε μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες όχι μόνο των Ε/κ, αλλά και των δύο πλευρών. «Βρισκόμαστε στην αναζήτηση μιας συμφωνίας που ο λαός μας θα μπορέσει να πει ναι με την καρδιά του. Εάν πούμε ναι σε μια συμφωνία που θα δυσκολέψει τη ζωή μας σε αυτά τα εδάφη, δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή από το λαό», πρόσθεσε.

ΝΑΜΙ: Δεν συζητά για Βαρώσι - Πώς εξηγεί τη διεθνή προσωπικότητα
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί  τάχθηκε εναντίον της συμπερίληψης των Βαρωσίων στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Εμείς δεν θα δώσουμε στους Ελληνοκύπριους τα Βαρώσια που είναι το καλύτερό μας χαρτί για να βγει ναι στην ε/κ πλευρά», είπε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος.  Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι με καθαρό τρόπο το κοινό ανακοινωθέν στοχεύει τις διαπραγματεύσεις. Με βάση το κείμενο, ανέφερε, θα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ομόσπονδο σύστημα. “Στο παρελθόν υπήρχε ένα κράτος. Οι Ε/κ κατάσχεσαν τη μία κυριαρχία αυτού του κράτους. Σε αυτό το κείμενο υπάρχει η αναφορά ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να επιβληθεί στην άλλη. Και σε αυτές τις πλευρές δεν είναι μόνο η Ε/κ και Τ/κ συνιστώσα πολιτεία αλλά και η Ομόσπονδη Πολιτεία. Όπως δηλαδή βλέπουμε στο παράδειγμα της ΕΕ και των ΗΠΑ, θα είναι μια ομοσπονδιακή πολιτεία και οι πολιτείες στις δικές τους αρμοδιότητες θα είναι ελεύθερες και ανεξάρτητες”, είπε ο Ναμί.
Ανέφερε ότι αρμοδιότητες που θα έχουν οι πολιτείες θα είναι καθαρές. “Όλες οι αρμοδιότητες που δεν θα βρίσκονται στη λίστα θα ανήκουν στις πολιτείες. Η Ομόσπονδη Πολιτεία δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε αυτές. Για παράδειγμα η παιδεία αφέθηκε στις συνιστώσες πολιτείες. Εάν υπογραφεί ένα πρωτόκολλο εκπαίδευσης με την Τουρκία, αυτό θα μπορεί να το υπογράψει η συνιστώσα πολιτεία. Αλλά στο ζήτημα της άμυνας η τ/κ συνιστώσα πολιτεία δεν θα μπορεί να υπογράψει συμφωνία”, εξήγησε. Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς θα μπει κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επομένως δεν θα γίνει αίτηση ξανά για ένταξη στην ΕΕ ή τα ΗΕ, όπως εξήγησε.
Σύμφωνα με τον Ναμί η ομόσπονδη κυβέρνηση θα ανακοινώσει στην ΕΕ και τα ΗΕ ότι έχει νέο όνομα και νέα συνταγματική δομή και αποδεχόμενο αυτό, θα αλλάξουν το όνομα. “Το όνομα θα είναι Ομόσπονδη Ενωμένη Κύπρος όπως εκτιμώ”, είπε.

http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου