Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η Τουρκία να εκτελέσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, λέει δικηγόρος «Όχι στο άνοιγμα κεφαλαίου για ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς την εκτέλεση αποφάσεων»

Χωρίς την εκτέλεση από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που αφορούν την Κύπρο δεν πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της υποψήφιας για ένταξη χώρας, όπως υποστηρίζεται.
Αυτό σημειώνει σε επιστολή του προς τη Γραμματεία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει της συζήτησης του θέματος της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.
Στην επιστολή του, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Μαρτίου, και σημειώνει ότι η Τουρκία, παρά το ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής, εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με σειρά αποφάσεων που αφορούν την Κύπρο.
Ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει τη συνέχιση του μπλοκαρίσματος του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας (δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα), μέχρις ότου εκτελεστούν οι αποφάσεις.
Ο κ. Δημητριάδης κάνει αναφορά σε 12 αποφάσεις: Λόρδος και Λοιποί εναντίον της Τουρκίας, Διογένους και Τσεριώτης εναντίον της Τουρκίας, Δημάδης εναντίον της Τουρκίας, Σαβεριάδης εναντίον της Τουρκίας, Ευαγόρου Χρίστου εναντίον της Τουρκίας, Επιφανείου και Λοιποί εναντίον της Τουρκίας, Ραμον εναντίον της Τουρκίας, Χατζηπροκοπίου και Λοιποί εναντίον της Τουρκίας, Ιορδάνης Ιορδάνου εναντίον της Τουρκίας, Σκυροποιεία Γιαλιάς εναντίον της Τουρκίας, Rock Ruby Hotels εναντίον της Τουρκίας και Ξενίδης - Αρέστης εναντίον της Τουρκίας.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, της οποίας τα κράτη μέλη αποτελούν την πλειοψηφία στην Επιτροπή, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι αριθμός διαπραγματευτικών κεφαλαίων ένταξης, όπως το κεφάλαιο 23 (δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα), έχουν μπλοκαριστεί για διάφορους λόγους.
Ο κ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι στην περσινή έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία γίνεται αναφορά στις πιο πάνω υποθέσεις και τονίζεται ότι «η ΕΕ καλεί την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της για εφαρμογή όλων των αποφάσεων του ΕΔΑΔ».
Παράλληλα, αναφέρει ότι δεδομένης της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, θα ήταν ίσως βοηθητικό εάν η Επιτροπή εξέταζε και προέβαινε στη σύσταση για συνέχιση του μπλοκαρίσματος τουλάχιστον του κεφαλαίου 23, μέχρις ότου εκτελεστούν οι αποφάσεις.
Ο κ. Δημητριάδης υπενθυμίζει ακόμα ότι μερικές από τις υποθέσεις αυτές που σχετίζονται με αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης περιουσιών που είναι ακόμη υπό τουρκική κατοχή, κατατέθηκαν πριν από 24 χρόνια και αφορούν ποσά που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.


http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου