Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Έρογλου: Οι Ελληνοκύπριοι ονειρεύονται Προκλητικό μήνυμα του Τ/κ ηγέτη στο Πρακτορείο Ανατολή

ΤΤου Νίκου Στέλγια

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την βαρυσήμαντη τοποθέτηση του εκπρόσωπου τύπου της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Ντερβίς Έρογλου μιλά στο Πρακτορείο Ανατολής και στέλνει το δικό του μήνυμα στην Κύπρο.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά παρασέρνεται πίσω από τις ψευδαισθήσεις της. Κατά την άποψη του, η νέα εποχή, την οποία χάραξε το κοινό ανακοινωθέν, δεν έχει σχέση με όσα ισχυρίζεται η ε/κ πλευρά.

Ο κ. Έρογλου δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν έχει εξασφαλίσει τον διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα της ομοσπονδιακής λύσης.
Ο ίδιος κάνει λόγο για έναν συνεταιρισμό, ο οποίος θα ιδρυθεί από δυο ιδρυτικά κράτη. Κατά την άποψη του κ. Έρογλου, με το κοινό ανακοινωθέν, η ε/κ πλευρά υποχρεώθηκε να αποδεχθεί αυτή την αρχή.

Στα πλαίσια των νέων δηλώσεων του,  ο κ. Έρογλου ισχυρίζεται ότι η ε/κ πλευρά έχει ψευδαισθήσεις στο Κυπριακό. Ο ίδιος τονίζει: «Η ε/κ πλευρά ισχυρίζεται ότι με βάση τους κανόνες της Ευρώπης, οι τουρκικές εγγυήσεις θα πρέπει να καταργηθούν και ότι οι Τούρκοι πολίτες (οι έποικοι) θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
«Τι και αν η παγκόσμια κοινότητα δεν μας αναγνωρίζει; Έχουμε ένα κράτος, το οποίο αναγνωρίζεται από την Τουρκία», τονίζει χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος προσθέτει: «Αυτό το κράτος έχει σύνταγμα, δημοκρατικούς θεσμούς και κυβέρνηση. Η υπηκοότητα παραχωρείται σύμφωνα με το σύνταγμα του κράτους.  Δεν πρόκειται να στείλουμε πίσω τους πολίτες της Τουρκίας. Δεν πρόκειται ο τουρκικός στρατός να αποχωρήσει από την νήσο. Η Τουρκία θεωρεί κόκκινη γραμμή αυτό το ζήτημα». 
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, ο κ. Έρογλου δηλώνει ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο θα έρθει στο επίκεντρο των συνομιλιών εφόσον επιλυθούν όλα τα ζητήματα. Παράλληλα, κλείνει την πόρτα για την επιστροφή του Βαροσιού.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ στις συνομιλίες, ο κ. Έρογλου στέλνει στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ένα σημαντικό μήνυμα: Τι και αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Αναστασιάδη; Στο εσωτερικό της κοινότητας του, ο ίδιος εξαρτάται από λεπτές ισορροπίες.

Τέλος, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της κοινότητας του, ο κ. Έρογλου προτείνει την ένταξη της κοινότητας του στην Ε.Ε. ταυτόχρονα με την ένταξη της Τουρκίας στην ένωση. 


http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου