Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Μόντη Η προτομή του στο προαύλιο του Παγκυπρίου Γυμνασίου

100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Μόντη

Από σήμερα το προαύλιο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, από το οποίο αποφοίτησε το 1932, κοσμεί η προτομή του μεγάλου ποιητή και διανοητή Κώστα Μόντη την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Μαυρογένης και τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο Κώστας Μόντης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες και διανοητές στον πανελλήνιο χώρο και μέσα από τα ποιήματα και τα κείμενά του τοποθετήθηκε στα προβλήματα και τους αγώνες της εποχής του, γράφοντας για τις δυσκολίες της κυπριακής κοινωνίας, για τις πολιτικές ανακατατάξεις, για την αγάπη».
Πρόσθεσε ότι «μεγάλο μέρος του έργου του κινήθηκε γύρω από τις τραγωδίες που βίωσε η οικογένεια του, με αποκορύφωμα το χαμό της μητέρας του, γεγονός που καθόρισε και τη μετέπειτα ποιητική πορεία του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το ποιητικό ύφος του Μόντη, χαρακτηρίζουν η ελλειπτική διατύπωση, η ευθύτητα και η ανατρεπτική ειρωνεία και σάτιρα, ενώ κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλο όγκο ποιητικού έργου, αλλά χωρίς ποτέ εκπτώσεις στην ποιότητα».
Σημείωσε ότι «το έργο του Μόντη χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και πολλές είναι και οι διακρίσεις με τις οποίες έχει καταξιωθεί, μεταξύ αυτών, το 1973 Βραβείο Συνολικής Προσφοράς για τη συμβολή του στην κυπριακή και γενικά την ελληνική λογοτεχνία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού”.

Επίσης, «το 1981 του απονεμήθηκε από το World Academy of Arts and Culture o τίτλος του Poet Laureate και το 1994 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.
Ανέφερε, επίσης, ότι «το 2000, η Ακαδημία Αθηνών ανακήρυξε τον Κώστα Μόντη αντεπιστέλλον μέλος της, ύψιστη τιμή που απονέμεται σε πνευματικούς δημιουργούς που ζουν εκτός Ελλάδος».

Επιπλέον, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προτάθηκε δυο φορές για το Βραβείο Νόμπελ, το 1984 και το 1999, ενώ πέραν όμως από τα πολλά βραβεία που έχει λάβει, ο Κώστας Μόντης αποτελεί σπάνιο δείγμα ποιητή, το έργο του οποίου αγκαλιάζεται από ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως διάκρισή του».
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «ο Κώστας Μόντης άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο πανελλήνιας εμβέλειας» αναφέροντας ότι «με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από το θάνατό του, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2014, ως έτος Κώστα Μόντη, δίνοντας το έναυσμα σειράς εκδηλώσεων τιμής προς το μεγάλο ποιητή».

«Οι αρχές και ο λαός μας οφείλουμε πολλά στον μεγάλο ποιητή μας και ό,τι και να κάνουμε δεν θα είναι αρκετό για να τιμήσουμε ένα τόσο σημαντικό τέκνο της πατρίδας μας», τόνισε, καταλήγοντας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Σόλων Χαραλάμπους, το Μέλος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας Κώστας Κακουλλής, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και της Επιτροπής «Έτους Κώστα Μόντη» Φώτος Φωτιάδης και ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Κώστας Μόντης», εγγονός του ποιητή, Κώστας Μόντης.

Σημειώνεται ότι τα έξοδα για την προτομή ανέλαβε το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Μόντη ακολούθησε Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου, με θέμα «Κώστας Μόντης: Όλα μου σε ποίηση Κύπρου» με εισηγητές τους Πέτρο Παπαπολυβίου, Ιστορικό, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Παντελή Βουτουρή, Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νίκο Ορφανίδη, Ποιητή, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Κυριάκο Χαραλαμπίδη, Ποιητή, Αντεπιστέλλον Μέλος Ακαδημίας Αθηνών.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου