Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Στόχος «η ειρηνική συνύπαρξη ανεξάρτητα της εθνικής καταγωγής του καθενός» Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε διαιρεμένοι, τονίζει ο ΠτΔ

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε διαιρεμένοι, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να οδηγήσει σε μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε παιδιά αποδήμων από τις ΗΠΑ που επισκέπτονται την Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θα πρέπει να πω ότι αγωνιζόμαστε για να δούμε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, να επανενώσουμε το νησί και τη χώρα μας και καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες, μια χώρα που είναι μέλος της ΕΕ, έτσι ώστε οι κάτοικοι αυτής της χώρας, οποιασδήποτε καταγωγής, Ε/κ και Τ/κ, να μπορέσουν να ξαναζήσουν μαζί», ανέφερε.
Βασικές προϋποθέσεις, βεβαίως, πρόσθεσε, «η εφαρμογή των βασικών αρχών της ΕΕ, του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών, ώστε να μπορέσουμε να ξαναζήσουμε ειρηνικά αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε διαιρεμένοι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύσουμε την ύπαρξη του Ελληνισμού σ’ αυτή τη χώρα. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να νομίζουμε ότι μπορεί να επιβιώσουμε είτε εμείς, είτε οι Τ/κ χωρισμένοι».  
«Η προσπάθεια είναι και χαίρομαι να πω με τη βοήθεια σημαντικών φίλων, μεταξύ των οποίων και η Αμερική, να πετύχουμε έτσι ώστε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να μας οδηγήσει με προοπτική επαναλαμβάνω σε μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ε/κ χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των Τ/κ», είπε.
Ευχήθηκε καλή παραμονή στους νεαρούς επισκέπτες, λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και μνημεία που αναφέρονται στους αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου και οπωσδήποτε αυτά είναι πολύ σημαντικά και αν θέλετε είναι αυτά που πρέπει να καθοδηγούν το μυαλό, τις σκέψεις, τις προθέσεις γιατί ας μην ξεχνούμε ότι, ναι, η Κύπρος αποτελείται από δύο κοινότητες».
Η μια, είπε, «είναι η πλειοψηφούσα Ε/κ και η άλλη είναι Τ/κ. Εμείς σεβόμαστε την ταυτότητα των συμπατριωτών μας, αλλά την ίδια ώρα θέλουμε να σέβονται και τη δική μας εθνική μας καταγωγή».
Και νομίζω, ανέφερε, «ότι το κράτος που προσπαθούμε να κτίσουμε είναι η ειρηνική συνύπαρξη ανεξάρτητα της εθνικής καταγωγής του καθενός».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των παιδικών ομάδων Παγκυπρίου - Ελευθερία Νίκος Τσιάζας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και ευχήθηκε «καλή τύχη και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας». 


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/186034/den-echoume-tin-polyteleia-na-parameinoume-diairemenoi-tonizei-o-ptd#sthash.hBV2NGha.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου