Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Απορρίφθηκε η αναπομπή Χριστόφια για τον νόμο περί υδρογονανθράκων

Επιμένει η Βουλή στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο έλεγχος και η σωστή εκτέλεση των συμβολαίων σε θέματα υδρογονανθράκων διασφαλίζεται από την αρμόδια κρατική υπηρεσία και με απόφαση της πλειοψηφίας της Ολομέλειάς της απορρίπτει τη αναπομπή από τον Πρόεδρο Χριστόφια του σχετικού νόμου που είχε ψηφίσει στις 23 Φεβρουαρίου 2012.
Η επιστολή της αναπομπής έφθασε την Πέμπτη στη Βουλή και διανεμήθηκε αυθημερόν στους βουλευτές, οι οποίοι κατά πλειοψηφία -με μοναδική ένσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ- αποφάσισαν να εξετασθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και να τοποθετηθεί την ίδια ημέρα η Ολομέλεια, όπως και έγινε.
Κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, 17 βουλευτές από το ΑΚΕΛ τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής της αναπομπής του νόμου, ενώ 33 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησαν την απόρριψη της αναπομπής και υπέρ της επαναψήφισης του νόμου ως έχει. Δεν υπήρξαν αποχές.
Με βάση το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, οι εξουσίες για τη διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου αφαιρούνται από την υπουργό Εμπορίου και ανατίθενται σε τεχνική επιτροπή, που θα αξιολογεί τις προσφορές, ενώ τον τελικό λόγο για την ανάθεση των οικοπέδων θα τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των διαπραγματεύσεων και των συμβολαίων μεταξύ τρίτων και Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Μέσω αυτής της τεχνικής επιτροπής αναλαμβάνει ξανά ρόλο σε θέματα φυσικού αερίου ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης.
Ο νόμος προβλέπει ότι για σκοπούς αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων συστήνεται Τεχνική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ή εκπρόσωπό της που θα ενεργεί και ως Πρόεδρος της Επιτροπής, από το Γενικό Εισαγγελέα ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ή εκπρόσωπό του, το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας ή εκπρόσωπό του, το Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ή εκπρόσωπό του και το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας ή εκπρόσωπό του.
Προβλέπεται, επίσης, ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας μπορεί να παρακάθεται ως παρατηρητής στις συνεδρίες της Τεχνικής Επιτροπής, να εκφράζει απόψεις και οι απόψεις αυτές να καταγράφονται στα πρακτικά.
Ολες οι αιτήσεις, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα απευθύνονται στην Υπουργό Εμπορίου, που θα ζητεί τη σύγκληση της Τεχνικής Επιτροπής με γραπτή ειδοποίηση προς τον Πρόεδρό της για την έναρξη εξέτασης των αιτήσεων.

Πηγή : www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου