Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Μπαγίς: «Η προσάρτηση της βόρειας Κύπρου είναι ήδη γεγονός»


Με νέα προκλητική δήλωση επανατοποθετείται ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας για το μέλλον του Κυπριακού. Ο Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίζεται ότι «η προσάρτηση του βόρειου κομματιού της Κύπρου στην Τουρκία είναι ήδη γεγονός».
Λίγες ώρες μετά την ιστορική του δήλωση περί ενδεχόμενης προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες, ο κ. Μπαγίς επιμένει στις θέσεις του και τονίζει τα εξής: «Η Κύπρος (σ.σ. εννοεί το βόρειο κομμάτι της νήσου) είναι ήδη συνδεδεμένη με την Τουρκία μέσω των αγωγών νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εμείς επιθυμούμε την ένωσή της και με την Ευρώπη. Η Ευρώπη ας επενδύσει στην ΤΔΒΚ. Η Ευρώπη υποσχέθηκε το 2004 την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Παρόλα αυτά από το 2004 μέχρι σήμερα κανένα αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε στην ΤΔΒΚ. Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1974 σήμερα είναι 38 ετών».
Σε ό,τι αφορά την προηγούμενή του τοποθέτηση σχετικά με την ενδεχόμενη προσάρτηση, ο κ. Μπαγίς επισήμανε τα εξής: «Εγώ δεν ζήτησα να μετατραπεί η ΤΔΒΚ σε 82η επαρχία της Τουρκίας. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Εμείς τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού. Επιθυμούμε τη λύση. Ωστόσο, σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, προκύψει το αποτέλεσμα της διχοτόμησης και η ΤΔΒΚ ζητήσει την προσάρτησή της στην Τουρκία, εμείς θα μελετήσουμε αυτή την πρόταση. Καμία δύναμη δεν μπορεί να ζητήσει από την Τουρκία να διακόψει τις σχέσεις της με την ΤΔΒΚ».
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως την ΤΔΒΚ και η ΤΔΒΚ δίχως την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τα εξής: «Εγώ δεν μπορώ να αναγνωρίσω την κρατική ιδιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς επειδή κάποιες δυνάμεις την αναγνωρίζουν ως πρόεδρο (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν. Η Τουρκία έχει ανάγκη την Ε.Ε. και η Ε.Ε. την Τουρκία. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε το αδιέξοδο».
Οι νέες δηλώσεις του κ. Μπαγίς έρχονται να δώσουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη συζήτηση που ξεκίνησε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα σχετικά με το μέλλον της σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία της κοινότητας βάλλει κατά του κ. Μπαγίς και αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, καλεί την κοινότητά του να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον καθορισμό της μελλοντικής της πορείας.

Πηγή : www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου