Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

"Τουρκικό παιχνίδι" οι φήμες για νέα εισβολή στην Κύπρο;

Δεν αφήνει ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, για να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους για το κυπριακό φυσικό αέριο, η Τουρκία, η οποία, με τη συμβολή της ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής αναλύσεων και συμβουλών για εταιρείες, Stratfor, προσπάθησε να σπείρει εκ νέου τον πανικό.
Η πληροφορία της Stratfor, για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας -Κύπρου, που έχει διαρρεύσει στον τύπο με τη μορφή email, μέσω των Wikileaks, φαίνεται, από όλα τα στοιχεία που προκύπτουν, ότι δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με τον Διεθνολόγο Πέτρο Ζαρούνα.
Η Stratfor, φαίνεται να επιδίωξε συνεργασία με την Noble, στο πλαίσιο της οποίας θα πωλούσε υπηρεσίες- πληροφορίες για το φυσικό αέριο. Συνεργασία η οποία δεν επετεύχθη.
Σε αυτό το παιχνίδι φαίνεται να παρενέβη η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να εκφοβίσει και να αποθαρρύνει τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για το κυπριακό Φυσικό Αέριο.
Μέσω του στελέχους της Stratfor, Εμρέ Ντογκρου, ο οποίος είχε δεσμούς με το τουρκικό κράτος, αφού υπηρέτησε ως εκπαιδευόμενος στο ΝΑΤΟ, φαίνεται, η Τουρκία, να πέρασε τους φόβους για σενάριο θερμού επεισοδίου, με σκοπό να αποθαρρύνει τη Νόπολ. Όταν η Νόπολ δεν φοβήθηκε και προχώρησε κανονικά με τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε, η Stratfor έπαψε έχει ενδιαφέρον και να διαβάλλει την κατάσταση. Στις επίσημες δημοσιεύσεις της, οι οποίες είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, πλέον, δεν γίνεται λόγος για αυτές οι φήμες και παρατηρείται μια πιο ήρεμη προσέγγιση.
Τα πρόσωπα που συνέταξαν τα εν λόγω έγγραφα, μάλλον δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενο, δήλωσε στο Sigmalive ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας, προσθέτοντας ότι «η διευθύντρια ανάλυσης της Stratfor δεν γνώριζε καν για τη υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου –Ισραήλ».
Το δεύτερο πρόσωπο της Stratfor, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση, είναι ο Εμπρέ Ντογκρού, ο οποίος αναφέρεται σε ενδεχόμενο τουρκικής επίθεσης, όταν η Κύπρος θα είναι πλέον στο στάδιο παραγωγής Φυσικού Αερίου. Το ζήτημα όμως, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, είναι ότι ο Ντογκρού δεν επικαλείται γνωστές πηγές, ούτε αναφέρει που στηρίζει τις πληροφορίες του, πράγμα ασυνήθιστο για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Πρόκειται για ένα άτομο χαμηλόβαθμο, που δουλεύει για λογαριασμό της τουρκικής ομοσπονδίας εργοδοτών και βιομηχάνων στην Νέα Υόρκη και αποδίδει τις πληροφορίες του, γενικά και αόριστα, σε τουρκικές πηγές, ανέφερε ο κ. Ζαρούνας.
Ο γνώστης της υπόθεσης, τρίτος υπάλληλος της Stratfor, Μάικ Μάτζιο, γνωρίζει για την υπόθεση και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ωστόσο δεν υιοθετεί τις απόψεις του Ντογκρού και τηρεί ουδέτερη τάση.
Καλό θα ήταν να αναφερθεί ότι, παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν παύει να υφίσταται μια "αψυχολόγητη δύναμη" και κανένας δεν είναι σε θέση να αποτυπώσει με σιγουριά τις προθέσεις και τις ενδεχόμενες ενέργειες της.

Πηγή : www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου