Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Απολυταρχική Κακεντρέχεια…

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Δ Ι Α Ν Ο Ε Ι Τ Α Ι κανείς ότι ένας δημοκρατικών πεποιθήσεων Πρόεδρος σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, θα ξεσπούσε, έμπλεος κακεντρέχειας και μνησικακίας, εναντίον δύο διαδοχικών Προέδρων της Βουλής (που με τις νικητήριες ψήφους των, μάλιστα, είχε ανέλθει στον θώκο) επειδή δεν μετέβαιναν στ’ αεροδρόμιο να τον υποδέχονται, ή να τον κατευοδώνουν ταξιδεύοντα; Ιδού που το διέπραξε κι αυτό ο κ. Χριστόφιας: Προχθές στο «Εθνικό Συμβούλιο». Που κι αυτό, ρημάδι το κατάντησε, όπως εύστοχα σχολίαζε χθες στον «Φ» ο Νίκος Τόκας…
Α Ρ Μ Ο Δ Ι Ο Τ Η Τ Α να διαγνώσουν επιστημονικά τα ψυχολογικά αίτια (κι) αυτής της συμπεριφοράς, έχουν οι ψυχολόγοι. Με τους όρους, όμως, τους κανόνες και το ήθος του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιβεβαιώνεται η διάγνωση της στήλης: Πρόκειται περί των μοναρχικών, απολυταρχικών εκφάνσεων χαρακτήρα ενός Προέδρου όστις εξέλαβε: Τον Θώκο ως Θρόνο. Εαυτόν ως Άνακτα. Τους λοιπούς πολιτικούς ως υποτελείς του. Και τους πολίτες ως… υπηκόους του.

Πρόκειται, ίσως, για την ίδια πηγή εκ της οποίας ανέβλυσαν πλήθος άλλες, απεχθέστατες στον λαό, «προεδρικές» συμπεριφορές του Άνακτος:
- Με νύχια και δόντια γαντζωμένος στον Θρόνο, παρ’ ότι έχασε τη νομιμοποίηση αφ’ ότου τον αποκήρυξαν τα δύο από τα τρία κόμματα που τον εξέλεξαν.

- Με γινάτι στον Θρόνο, παρά την απαίτηση του λαού να παραιτηθεί, εξαιτίας του Ολέθρου τής 11ης Ιουλίου στο Μαρί.
- Μ’ αλαζονεία Άνακτος, καταφρόνηση της Βουλής που ψήφισε την «εκούσια» παραίτησή του.
- Μ’ αφρίζουσα μανία διατεταγμένη διοργάνωση προσωπολατρικών συναυλιών τού «δοξάστε με», μετά που 'κανε θρύψαλα την ενότητα.
- Με μουγιασμένη οργή, ξέσπασμα εναντίον πρυτάνεως, όταν ο Άναξ εξέλαβε πως ήκουσε τα «εξ αμάξης» στις περί δημοκρατίας και λογοδοσίας αναφορές.
Μ Ε ΤΟΥΣ ίδιους κανόνες και ήθος του δημοκρατικού πολιτεύματος κρίνοντας, η στήλη εισηγήθηκε και την αντιμετώπιση - θεώρηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ως μίας προσωπολατρικής φατρίας, αυλικών κι ανακτορικών, που σθεναρά απέδειξαν, καθ’ όλην την 4ετία της οιονεί μοναρχίας, αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά:
Εκλαμβάνοντας κάθε κριτική κι αντίλογο ως παράγωγο του ότι οι πάντες δεν χωνεύουν πως «αυτός ο Πρόεδρος είναι ο Δημήτρης ο Χριστόφιας»! Η φατρία αισθάνεται εαυτήν ως την «αριστοκρατία»: Τους «βασιλικούς άνδρες», του ορκισμένου εναντίον της δημοκρατίας πρόγονού μας, του Πλάτωνα, κατά πως τα 'γραφε απ’ το '62 κι ο αείμνηστος Αριστόβουλος Μάνεσης…
ΕΡΩΤΗΣΗ
Σκεφτήκατε πώς και πόσο, και σε ποιες διαστάσεις, θ’ αξιοποιούσε πάραυτα, επωφελώς για την ΚΔ και τον Ελληνισμό, τις «θεόσταλτες» απειλές Μπαγίς για… ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία και τις δηλώσεις Νταβούτογλου εναντίον της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, εάν είχαμε έναν ικανό Πρόεδρο και μιαν άξια πολιτική ηγεσία; Σκεφτήκατε τι θα έκαναν οι Τούρκοι, εάν ένας υπουργός της Ελλάδας δήλωνε τα παρόμοια;


Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου