Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Φαρ Ουέστ…στο Εθνικό Συμβούλιο...

Επεισοδιακή και διανθισμένη με βαρείς χαρακτηρισμούς ήταν η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το πρωινό σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.00 το μεσημέρι.
Η συνεδρία ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, ενώ απειλήθηκε, υπό το βάρος της έντασης, και με διακοπή. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, η Γ.Γ. των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, διαμαρτυρόμενη για το κλίμα που επικρατούσε, αποχώρησε από την αίθουσα της συνόδου, έως ότου κατευναστούν τα πνεύματα.
Ιδιαίτερη ένταση
Η συνεδρία συνεχίστηκε στις 4.30 το απόγευμα μέσα σε σαφώς καλύτερο κλίμα, υπό το φάσμα της αναβολής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, εισηγήθηκε την αναβολή της απογευματινής συνεδρίας και επανασύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αύριο Παρασκευή.

Εισήγηση που αντιμετώπισε την έντονη διαφωνία των υπολοίπων μελών, τα οποία υπέδειξαν στον Πρόεδρο ότι δεν θα μας «παίρνεις από σύνοδο σε σύνοδο», κι ότι, πρέπει, η διαδικασία των ολοήμερων συνόδων να ολοκληρωθεί κατά τα προβλεφθέντα. Τελικώς, αποφασίστηκε όπως η συνεδρίαση συνεχιστεί κανονικά στις 4:30 το απόγευμα.
«Αλλαγή» ατζέντας
Υπό το φως των χθεσινών διαδραματισθέντων εντείνεται ο προβληματισμός για τον ρόλο και το μέλλον του σώματος, καθώς ήδη κάποιες πολιτικές δυνάμεις επανεξετάζουν την παρουσία τους στο Εθνικό Συμβούλιο, ζητώντας την ουσιαστική αναβάθμιση και δραστική βελτίωση της λειτουργίας του.

Αφορμή για την ένταση αποτέλεσε δευτερολογία του Προέδρου Χριστόφια, με την οποία επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις μελών για τους χειρισμούς του στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Ενέργεια η οποία ερμηνεύθηκε από τους εκπροσώπους των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ότι αναιρούσε κοινώς συμπεφωνημένη θέση επί της διαδικασίας, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα εισερχόταν σε ουσιαστική ανάλυση της στρατηγικής και των χειρισμών της πλευράς μας, ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων εξελίξεων και προς εξουδετέρωση της στρατηγικής Μπαγίς σε επίπεδο Ε.Ε.
Αντ’ αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλώθηκε επί δίωρον να απαντά στη διατυπωθείσα κριτική, αναγιγνώσκων κείμενο που απαντούσε, σημείο προς σημείο, στις επικρίσεις που δέχθηκε, αποφεύγοντας να υπεισέλθει στο διά ταύτα. Ειπώθηκαν πολλά, τόνισε, τα οποία χρειάζονται χρόνο να απαντηθούν. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει παράπονα για τις συνεχείς, όπως διετάθη, επικρίσεις και κατηγορίες, ενώ άφησε σοβαρές αιχμές για σκοπιμότητες. Η στάση του Προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών, με αποτέλεσμα να οξυνθεί το κλίμα.
Τσακωμός για την ενημέρωση
Τα πνεύματα, μάλιστα, οξύνθηκαν έτι περαιτέρω, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι οι πρώην Πρόεδροι δεν άφησαν πλήρη αρχεία και πρακτικά και δεν ενημέρωναν πλήρως τους Προέδρους της Βουλής και τα υπόλοιπα μέλη του σώματος, ενώ σε παρέμβασή του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημείωσε πως, αν βρεθούν τα πρακτικά, «θα γίνει αποκαθήλωση πολλών».

Τότε, σε παρέμβασή του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάλεσε τον Πρόεδρο να απαντήσει κατά πόσον ενημερωνόταν γραπτώς και προφορικώς από τον Γλαύκο Κληρίδη, όταν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να είπε ότι είχε ενημέρωση, την οποία απέδωσε στις καλές του σχέσεις με τον Γλαύκο Κληρίδη, σε αντίθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος τον λοιδορεί και τον κατακρίνει από το πρωί μέχρι το βράδυ, διερωτώμενος γιατί να τον ενημερώνει, αφού γίνεται καθημερινά στόχος των επικρίσεών του.
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Γ. Ομήρου, ο οποίος απάντησε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο Χριστόφια, «αυτός είναι ο σεβασμός σου προς τους θεσμούς. Ιδού πώς τους αντιλαμβάνεσαι», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «όταν εκφράζω τις θέσεις του κόμματός μου, δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής».
Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος επίσης διετάθη ότι δεν τύγχανε της προσήκουσας ενημέρωσης όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέκρινε τη συμπεριφορά τόσο του κ. Ομήρου όσο και του κ. Καρογιάν, λέγοντας ότι ποτέ δεν τον προϋπαντούν στο αεροδρόμιο όταν επιστρέφει από αποστολές, όπως έπραττε ο ίδιος ως Πρόεδρος της Βουλής.
Διάψευση από Γ. Βασιλείου
Στην «αιχμή» του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε αμέσως ο Μάριος Καρογιάν, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος θεωρούσε, και θεωρεί, αναχρονιστικό να υποδέχεται ο Πρόεδρος της Βουλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε φορά που επιστρέφει από το εξωτερικό, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρακτική η οποία δεν συνεισφέρει σε τίποτα.

Πάντως, ο ισχυρισμός του Προέδρου Χριστόφια, ότι κανένας από τους προηγούμενους Προέδρους δεν ενημέρωνε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο και τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής, κατερρίφθη εκ των… έσω, αφού ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου αντέτεινε ότι εκείνος ενημέρωνε πλήρως και καθ’ ολοκληρίαν τόσο το σώμα όσο και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Χριστόφιας, αναλύοντας τον στρατηγικό του σχεδιασμό, και σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού εδάφους, πρότεινε το Εθνικό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή του στο κοινό ανακοινωθέν του 2009 και να συμφωνήσει σε μια κοινή τακτική εξουδετέρωσης των μεθοδεύσεων τού επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, στο Κυπριακό και σε επίπεδο Ε.Ε.
Απροθυμία για συγκλίσεις
Πιο χαμηλοί ήταν οι τόνοι κατά την απογευματινή συνεδρία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της, υπήρξε απροθυμία να εξευρεθούν συγκλίσεις και να προχωρήσει το σώμα στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ουδεμία προθυμία επεδείχθη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκεράσει τουλάχιστον τις θέσεις όπου υπήρχε σχετική σύγκλιση απόψεων, ούτε να εξαντλήσει τις δυνατότητες έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος. Αντ’ αυτού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα μας έγκυρη πηγή, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε να εμμείνει αμετάθετα στη στρατηγική του», εκτιμώντας ότι, πλέον, «ο Δημήτρης Χριστόφιας φαίνεται να ακολουθεί στρατηγική προεδρικών εκλογών».
Άκαρπες αποδείχθηκαν και κάποιες προσπάθειες, ενόψει του διαφαινόμενου χάσματος, από πλευράς Δημοκρατικού Κόμματος και Οικολόγων, να επέλθει συμφωνία επί κάποιων στοιχειωδών συγκλίσεων, ενώ άπαντα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέδειξαν στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι χειρισμοί του δεν συνάδουν προς το γράμμα και το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος του 2009, ενώ τον κάλεσαν, ταυτόχρονα, να αποσύρει από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων «όλες τις απαράδεκτες προτάσεις του στη διακυβέρνηση, το περιουσιακό, τους εποίκους, την ιθαγένεια και τις τέσσερις ελευθερίες».
Μόνοι Πρόεδρος - ΑΚΕΛ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ βρέθηκαν «μόνοι» όσον αφορά στο θέμα των Τούρκων πολιτών και τις τέσσερις ελευθερίες, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπέβαλαν ότι οι σχετικές προτάσεις του Προέδρου δεν συνάδουν με το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Σχετική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος υπέβαλε τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και του αναπληρωτή προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος, όσον αφορά στις τέσσερις ελευθερίες, το θέμα των οποίων ηγέρθη και κατά την προηγούμενη συνεδρία, υπέδειξε ότι, α) η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χρωστά τίποτε στην Τουρκία, β) δεν υπάρχει ουδεμία δέσμευση οιουδήποτε πρώην Προέδρου επί του προκειμένου, και γ)δεν αποτελεί θέση κανενός κόμματος η συγκεκριμένη εισήγηση. Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση υιοθέτησαν όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ.
Ένα σημείο, ωστόσο, όπου σημειώθηκε για πρώτη φορά ομοφωνία, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε να συναινεί, ήταν η παραδοχή ότι, οτιδήποτε μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν έγινε αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, μπορεί να αποσυρθεί.
Δεν θα δεσμεύουν τον επόμενο Πρόεδρο οι παραχωρήσεις του
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από τις πρόσφατες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου είναι η διάσταση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Προχώρησε στη συνέχεια ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας πως «αυτό που απαιτείται είναι να συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος ότι οι επόμενοι χειρισμοί θα πρέπει να είναι αρκούντως προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε περαιτέρω αυτοπαγιδεύσεις, οι οποίες εν πάση περιπτώσει δεν θα αποτελούν και δέσμευση του όποιου θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση».

Άδοξα έκλεισε, κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, και αυτός ο κύκλος συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι είναι με λύπη που φθάνουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε κατάληξη.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάληξη.
Η Γ.Γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η συνεδρίαση απέτυχε να συγκεράσει τις απόψεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
Από την άλλη, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ΑΚΕΛ ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος κινείται πλήρως στα πλαίσια του κοινού ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου του 2009 και ότι αυτό έχει τεκμηριωθεί. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι το Εθνικό Συμβούλιο ήταν και είναι συμβουλευτικό σώμα, το οποίο «δεν παίρνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία».
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε λύπη και για το ότι, όπως είπε, «σήμερα επιχειρήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο να λειτουργήσει με τρόπο εντελώς έξω από τα πλαίσια και τους κανονισμούς στη βάση των οποίων λειτουργεί».

Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου