Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Το Εθνικό Συμβούλιο, πώς αντιμετωπίζει την τουρκική πολιτική;

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χθες, θα συνέλθει και σήμερα. Γιατί αυτή η νέα, διήμερη συνεδρία; Διότι θα μιλήσουν και οι συνοδοί των κομματικών αρχηγών. Και, λοιπόν; Τι θα βγει από τέσσερις ημέρες λογυδρίων;
Ο καθένας λέγει τα δικά του, καταθέτει ιδέες και εισηγήσεις. Πού θα καταλήξουν οι τετραήμερες συνεδρίες; Πιθανόν σε ένα ανακοινωθέν, το οποίο θα συγκεράζει όσα οι πολιτικοί αρχηγοί ανέμελψαν. Αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τον Πρόεδρο Χριστόφια, που αν θέλει θα λάβει υπόψη όσα εισηγούνται τα μέλη του Σώματος.
Ο Πρόεδρος έχει τη δική του πολιτική στο Κυπριακό. Με αυτή διαφωνούν όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ. Και όπως κατέδειξε δημοσκόπηση της «Σ», η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτουν την πολιτική Χριστόφια, ειδικά στο Κυπριακό. Έχουμε, λοιπόν, ένα Εθνικό Συμβούλιο που φλυαρεί αντί να παράγει πολιτική, και έναν Πρόεδρο που χάνει τη λαϊκή αποδοχή και αποτυγχάνει να διαχειριστεί το Κυπριακό.
Και πότε αυτά; Την ώρα που, διά του αλαζόνα Μπαγίς, η Τουρκία διαμηνύει ότι εξετάζει και άλλες λύσεις εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και διαπραγματευτής της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ δήλωσε το περ. Σάββατο ότι στο τραπέζι βρίσκονται τρεις επιλογές: Λύση που θα βρουν οι δύο κοινότητες, λύση δύο κρατών ή ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Οι απειλές Μπαγίς εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αδιάλειπτων τουρκικών πιέσεων προς την ελληνική πλευρά, που ξεκίνησαν από το περ. καλοκαίρι και συνεχίζονται αμείωτες, ιδιαίτερα μετά την επισημοποίηση της ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο κυπριακό τεμάχιο «Αφροδίτη». Αυτές οι απειλές επιτείνονται με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που έχει εξοργίσει την κατοχική Τουρκία. Η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα απέχει από κάθε επαφή με τη Λευκωσία, εφόσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ενώπιον των εθνοσυμβούλων και της Κυβέρνησης εκδιπλώνεται ξανά, αδίστακτη και αλαζονική, η τουρκική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερώτηση: Πώς αντιδρά και τι θα πράξει η Κυβέρνηση; Απάντηση: Καλεί τη «διεθνή κοινότητα» να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία για να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα και να εργαστεί για λύση. Πρόκειται για την πιο αφελή αλλ’ έκδηλα αδύναμη ενέργεια ενός κατεχόμενου τόπου. Ποια είναι αυτή η «διεθνής κοινότητα», που θα ασκήσει επιρροή στην Τουρκία;
Η αντίδραση της Κυβέρνησης θυμίζει την περίπτωση των Μηλίων έναντι της ιμπεριαλιστικής Αθήνας, που αξίωνε την υποδούλωσή τους. Απορούμε: Ο προεδρικός γαμπρός πώς αναλύει την κατάσταση; Αλλ’ είναι και το Εθνικό Συμβούλιο. Τι εισηγείται ως αντίδραση στις νέες απειλές Μπαγίς-Τουρκίας; Το Σώμα μελέτησε και ανέλυσε την τουρκική πολιτική, όπως κατ’ επανάληψιν εισηγήθηκε ο Δ. Χριστόφιας; Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν ενδιέτριψε σε αυτήν την πολιτική.
Η Τουρκία στήνει σταδιακά και εξελικτικά ένα σκηνικό κρίσης, που εξακτινώνεται στο Κυπριακό, στους υδρογονάνθρακες και στην κυπριακή προεδρία. Δεν πιστεύουμε ότι θα ενσωματώσει και επίσημα τα κατεχόμενα. Η πολιτική και χρονική συγκυρία δεν την ευνοεί. Εξάλλου, η πολιτική της αποβλέπει στην κατοχή του Βορρά και στη συγκυριαρχία ή στον έλεγχο των ελεύθερων περιοχών, στο πλαίσιο του νταβουτόγλειου δόγματος. Το ερώτημα που συνέχει κάθε πολίτη είναι:
Πώς η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει έμπρακτα την τουρκική επιθετικότητα; Απάντηση: Μα, με ανέξοδες καταδικαστικές δηλώσεις, ευχολόγια και επικλήσεις της διεθνούς κοινότητας… Πού είναι η συγκεκριμένη πολιτική ανάσχεσης και εξουδετέρωσής αυτής της τουρκικής πολιτικής; Καταζητείται εδώ και δεκαετίες…

Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου