Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Σχέδιο Β για ταϊβανοποίηση προωθούν οι Τούρκοι στο Ευρωκοινοβούλιο.Υπόγειες μεθοδεύσεις από τον Εγκεμέν Μπαγίς για εμπόριο

Τα «κουκιά» της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε να μετρά η τουρκική διπλωματία, προετοιμάζοντας το έδαφος για Σχέδιο Β στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε και η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και καθώς όλα δείχνουν πως είναι αδύνατη η επίτευξη προόδου μέχρι τότε στις απευθείας διαπραγματεύσεις, η Αγκυρα με τη συμβολή τρίτων επιχειρεί να διαμορφώσει σκηνικό για ταϊβανοποίηση του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, με επαναφορά του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 
Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Εγκεμέν Μπαγίς, φέρεται να επενδύει στην «μικρομεσαίας δυναμικότητας» πολιτική ομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (52 ευρωβουλευτές), θεωρώντας ότι η στάση που θα τηρήσει, ενδέχεται να είναι καθοριστική για να κλίνει την πλάστιγγα. Αφού με βάση την ανάγνωση στην οποία προβαίνει η Άγκυρα οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωβουλή είναι 50-50 για έγκριση ή απόρριψη του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. 
Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει διασφαλισμένη την στήριξη της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων - αριθμεί 84 βουλευτές- αφού επανειλημμένα η συγκεκριμένη ομάδα τοποθετήθηκε ευνοϊκά υπέρ του Κανονισμού. Και ότι έχει το πάνω χέρι στη δεύτερη σε εκτόπισμα πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Σοσιαλιστές - αριθμούν 190 βουλευτές. 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα στηρίξει την τουρκική προσπάθεια. Η Λευκωσία, από την άλλη, εκτιμά ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν πρόσφατα τον Πρόεδρο Χριστόφια στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.



Πηγή : www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου