Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στη δημοσιότητα οι προτάσεις Λυσσαρίδη για το Κυπριακό

Τις προτάσεις που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό δίνει στη δημοσιότητα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην αντικατοχική του βάση, την καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα και την αξιοποίηση εμπλεκομένων συμφερόντων.
«Θα πρέπει να αντιπροτείνουμε πραγματική διεθνή διάσκεψη με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, εποικισμός, εγγυήσεις) και με τη σωστή σύνθεση», αναφέρει ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι «σ’ αυτή συμμετέχουν κυβερνήσεις μόνο, όχι κοινότητες, άλλως οι κοινότητες αναβαθμίζονται σε κρατικές οντότητες».
Ταυτόχρονα, εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση, την αντικατοχική».
Ο κ. Λυσσαρίδης προτείνει όπως «καταγγελθεί η Τουρκία σ’ όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα». Προσθέτει ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα». Σ’ αυτό τον τομέα, συμπληρώνει, «περιλαμβάνεται και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων».
Σύμφωνα με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, η ε/κ πλευρά πρέπει να καταθέσει πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Προς αυτό το σκοπό αναφορά κάνει στο ανακοινωθέν Σεπτεμβρίου. 2009, που όπως εκτιμά, «προνοεί ενότητα χώρου, κράτους, οικονομίας, θεσμών, απαλλαγή από έποικους και ξένη στρατιωτική παρουσία και εγγυητές και κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών».
Παράλληλα, εκφράζει τη θέση ότι «επείγει ο διαχωρισμός προέδρου και συνομιλητή», προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και παρακάθεται σε διεθνείς διασκέψεις». Ο συνομιλητής, αναφέρει, «να ορισθεί με διαβουλεύσεις Προέδρου, Βουλής και Εθνικού Συμβουλίου».
«Η νέα πορεία αποτελεί άμεση εθνική αναγκαιότητα άλλως θα οδηγηθούμε προς εθνικό αφανισμό», αναφέρει ο κ. Λυσσαρίδης. Προσθέτει ότι «το δίλημμα δεν είναι λύση με τις σημερινές προδιαγραφές ή διχοτόμηση που είναι αποκρουστικός εθνικός ακρωτηριασμός, αλλά λύση ως προστάδιο Αλεξανδρεττοποίησης ή νέα πορεία, και αγώνας για εθνική επιβίωση».
Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρει καταλήγοντας ότι «μετά το τέλος της συζήτησης θα θέσω τις συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη απόφασης», προσθέτοντας ως υστερόγραφο ότι «αυτό έγινε ανεπιτυχώς την τελευταία συνεδρία την Τετάρτη».

Πηγή : www.maxhnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου