Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο Μπαν Κι Μουν ζητεί αποφασιστικές κινήσεις

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την ανάγκη όπως οι δυο ηγέτες, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Έρογλου, να εστιάσουν στις προσπάθειές τους στην επίλυση των προκλήσεων που εκκρεμούν εκφράζει, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ. Το κείμενο της έκθεσης δόθηκε χθες ανεπισήμως στα μέλη του ΣΑ.

Το επίσημο κείμενο θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες. Η έκθεση ασχολείται κυρίως με τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κυπριακό από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, κάνοντας παράλληλα και μίαν αναδρομή στις συνομιλίες μετά το 2008.
Σε σχέση με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στα πάρα πολύ ουσιώδη θέματα, ο Μπάν Κι Μουν εκτιμά ότι «παραμένει αδιέξοδο στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας. Στην ιθαγένεια και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την προσέγγιση ότι ένας συμφωνηθείς αριθμός ατόμων θα γίνουν πολίτες της ενιαίας Κύπρου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η συνολική διευθέτηση.
Στο περιουσιακό αναφέρεται στην ανταλλαγή στοιχείων, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη κοινής αντίληψης βασισμένης στις χωριστές τους προτάσεις. Αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η πλήρης συμφωνία στο περιουσιακό εξαρτάται από την εδαφική διευθέτηση κι ότι συμφωνούν όπως οι χάρτες και τα στοιχεία θα συζητηθούν στην περίοδο που οδηγεί στη διεθνή διάσκεψη.
Στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αναφέρει ότι επί το πλείστον οι εσωτερικές πτυχές έχουν συμφωνηθεί, ενώ οι εξωτερικές «μπορούν να επιλυθούν μόνο με συζητήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις».

Πηγή : www.simerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου