Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009


Μπράουν προς Τουρκία: ''Είμαστε μέχρι τέλους μαζί σας''



Sabah δημοσιεύει σήμερα στην πρώτη σελίδα της αποκλειστική συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, στο γνωστό δημοσιογράφο και Γενικό Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας Ερντάλ Σαφάκ. Η συνέντευξη δόθηκε στην κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε – όπως γράφει η εφημερίδα – τόσο εγγυήσεις όσο και σημαντικά μηνύματα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..Η συνέντευξη δημοσιεύεται με τον τίτλο «Είμαστε μέχρι τέλους μαζί σας».
Ερ: Ο πρώτος Πρόεδρος της Ε.Ε. Rompuy, πριν 5 χρόνια σε ομιλία του στο Βελγικό Κοινοβούλιο, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία δεν είναι κομμάτι της Ευρώπης και ότι ποτέ δεν θα γίνει. Βέβαια, όταν εξελέγη Πρόεδρος της Ε.Ε., δήλωσε ότι θα κινηθεί σύμφωνα με την κοινή στάση των 27 χωρών και τις αποφάσεις αυτών και όχι με βάση τις προσωπικές του απόψεις, όμως έχει μείνει επάνω του αυτή η σφραγίδα της αντίθεσής του προς την Τουρκία. Το θέμα αυτό ήρθε στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου; Οι υποστηρικτές της Τουρκίας, όπως εσείς, του ζητήσατε εγγυήσεις;
Απ: Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία τόσο για την Ε.Ε., όσο και για τη Βρετανία. Το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει το χαρακτήρα αποτελεσματικού μηχανισμού επιτάχυνσης τόσο για την αλλαγή στην Τουρκία όσο και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι πολίτες της στη συνέχεια. Κατά την άποψή μου, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι πιο ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά. Όσον αφορά στα σχόλια κατά τη διαδικασία εκλογής του Rompuy, πρέπει να πω ότι υποσχέθηκε ξεκάθαρα ότι θα υποστηρίξει τη θέση του Συμβουλίου για την αποδοχή της Τουρκίας. Είναι δίκαιος και αμερόληπτος και έδωσε υπόσχεση γι’ αυτό ενώπιον της κοινής γνώμης. Ο ρόλος του δεν είναι να υπαγορεύει τις προσωπικές του απόψεις, αλλά να αντικατοπτρίζει την κοινή συνισταμένη εντός της Ε.Ε.. Πριν μια εβδομάδα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε ότι η Ε.Ε. αντλεί τη δύναμή της από τις διαφορετικότητες που εσωκλείει. Η Ε.Ε., ξεκινώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2004, έδωσε μια υπόσχεση στην Τουρκία. Η υπόσχεση αυτή δεν μπορεί να επηρεαστεί από κανενός είδους σχόλια.
Ερ: Ο Rompuy, παρά την κοινή θέση της Ε.Ε. και την απόφαση που είχε ληφθεί το 2004, μπορεί να ακολουθήσει κάποια διαφορετική συμπεριφορά; Και το σημαντικότερο, έχει κάποια αρμοδιότητα πέραν των ειλημμένων αποφάσεων;
Απ: Όχι. Ο Rompuy δήλωσε ξεκάθαρα ότι αποδέχεται την πολιτική της Ε.Ε., η οποία βλέπει θετικά την ένταξη της Τουρκίας. Και πριν να έρθει στο αξίωμα αυτό, ήταν ξεκάθαρο ότι θα παρέμενε πιστός στις αποφάσεις της Ε.Ε..
Ερ: Στη συμφωνία της Λισσαβόνας υπάρχει κάποιο άρθρο, με το οποίο εκχωρούνται άλλες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Ε.Ε.;
Απ: Το καθήκον του Προέδρου της Ε.Ε. είναι να προεδρεύει στις συνόδους του Συμβουλίου και να καθορίζει την ημερήσια διάταξή τους. Είναι ξεκάθαρο ότι, χρησιμοποιώντας τη θέση του, δεν θα προσπαθήσει να αλλάξει μια κατάσταση που είναι αποδεκτή από το Συμβούλιο.
Ερ: Επειδή δεν εφαρμόζεται το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας στον “ε/κ τομέα”, οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων τέθηκαν σε εκκρεμότητα στη Συνάντηση Κορυφής στα τέλη του 2006. Πέραν αυτού, αποφασίστηκε να μην κλείσουν τα κεφάλαια που άνοιξαν σε διαπταγμάτευση. Η διάρκεια ισχύος της απόφασης αυτής θα λήξει στη Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει τον προσεχή μήνα; Μπορεί πλέον να ανοίξουν και τα κεφάλια που τέθηκαν σε εκκρεμότητα;
Απ: Η Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία εκδόθηκε τον Οκτώβριο και αναφέρθηκε σε θέματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, το Κουρδικό, για το οποίο καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, η ενίσχυση της ασφάλειας της ενέργειας, θέματα τα οποία καταδεικνύουν τις πραγματικές προόδους που σημειώνει η Τουρκία. Μπορούμε να την συγχαρούμε για την πρόοδό της αυτή. Στην Έκθεση επισημάνθηκε, επίσης, ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις με ταχύτερο ρυθμό σε τομείς, όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η ισότητα των φύλων. Η Έκθεση Προόδου, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο για την Τουρκία, μας ενθαρρύνει όσον αφορά το δικό μας μερίδιο ευθύνης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ερ: Παρακολουθείτε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο; Αισιοδοξείτε για το ότι θα καταλήξουν σε ειρήνη και ενοποίηση;
Απ: Μίλησα λεπτομερώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Επίσης, κάλεσα τον Τ/κ ηγέτη Ταλάτ να με επισκεφθεί στο Λονδίνο. Επιθυμία μου είναι να φέρω πιο κοντά αυτές τις δύο πλευρές. Διότι πιστεύω ότι αυτή η στιγμή είναι η καταλληλότερη για μια λύση, η οποία θα επιφέρει οικονομική ασφάλεια και κοινωνικά οφέλη και στις δύο πλευρές. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Η.Ε. για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα και πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν πιο πέρα από το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει τώρα. Τα περισσότερα, φυσικά, ρυθμίστηκαν, αλλά ως Βρετανία και εμείς μπορούμε να συμβάλουμε με τις δικές μας μεθόδους. Όπως γνωρίζετε, έχουμε προβεί σε διάφορες προτάσεις σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε.
Ερ: Από το 1999, στη Συνάντηση Κορυφής στο Ελσίνκι, μέχρι σήμερα στη Βρετανία ήταν συνεχώς στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα που παρείχε υποστήριξη στην Τουρκία και στην ένταξή της στην Ε.Ε.. Βεβαίως, δεν ευχόμαστε κάτι τέτοιο για εσάς, αλλά στην περίπτωση που αλλάξει το κυβερνών κόμμα, θα αλλάξει αυτή η υποστήριξη και η πολιτική; Και αυτό το λέω, επειδή έχουμε μπροστά μας δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. Παραδείγματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Όταν άλλαξε η κυβέρνηση Σρέντερ, η Μέρκελ δεν μας υποστήριξε. Πέραν αυτού, και ο Σαρκοζί, αντίθετα με το Σιράκ, έπαψε να μας υποστηρίζει.
Απ: Θα είμαστε πάντα φίλοι της Τουρκίας, θα την υποστηρίξουμε στο δρόμο για την ένταξη και θα επιμείνουμε σε αυτό. Ελπίζω ότι, όποιο κόμμα και να έρθει στην εξουσία στη Βρετανία, θα κάνει το ίδιο. Διότι, κατά την άποψή μου, το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Συνεχώς εξηγώ στον κόσμο ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, η Τουρκία εντός οκτώ ετών θα είναι η δεύτερη ταχύρυθμα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου. Ήδη, είστε μια δύναμη που εξασφαλίζει σταθερότητα στη Μ. Ανατολή. Το να εξελιχθείτε σε ένα κέντρο ενέργειας θα εξασφαλίσει οφέλη και θα επηρεάσει την Ασία, την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή. Η ένταξή σας στην Ε.Ε., κατά τη γνώμη μου, θα αυξήσει την ισχύ της Ε.Ε., η οποία αντλεί δύναμη από τις διαφορετικότητες, και ο τουρκικός λαός θα επωφεληθεί περισσότερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή, η ένταξη στην Ε.Ε. είναι προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας. Εύχομαι αυτό να το δουν και οι δύο πλευρές. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ τον εαυτό μου φίλο της Τουρκίας και του Π/Θ Ερντογάν. Και επιθυμώ ιδιαίτερα να αναπτύξω την πολιτική αυτή.
Ερ: Πώς αξιολογείτε τα βήματα, που κάνει η Τουρκία για τη δημοκρατία για το Κουρδικό και για τις σχέσεις της με την Αρμενία;
Απ: Έχω να πω κάποια πράγματα σχετικά με το Κουρδικό, διότι πιστεύω ότι πρέπει να σας συγχαρούμε για τα γενναία βήματα, που πραγματοποιήσατε ως τουρκικός λαός για το θέμα αυτό. Η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες για την υλοποίηση του δημοκρατικού ανοίγματος και ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί εργασίες για μια σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση του θέματος. Πρόκειται για ένα βήμα άκρως σημαντικό για τη διασφάλιση της αρχής της διαβίωσης των Κούρδων ως ελεύθερα μέλη της τουρκικής κοινωνίας, τα οποία έχουν ίσα δικαιώματα. Το βήμα αυτό εκτιμήθηκε από όλο τον κόσμο.
Ερ: Τι έχετε να πείτε για την αποστολή της Τουρκίας ειδικότερα στις περιοχές του Καυκάσου και της Μ. Ανατολής όσον αφορά την «εγκαθίδρυση της ειρήνης».
Απ: Τους τελευταίους μήνες, όταν συνέβαιναν τα γεγονότα της Γάζας, είχα συναντηθεί με τον Π/Θ Ερντογάν. Κατά τη γνώμη μου, ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατέβαλλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για την ειρήνη στην περιοχή και εκτιμώ πραγματικά αυτά που έκανε. Νομίζω πως η Τουρκία στο μέλλον, σε όλες τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν στη Μ. Ανατολή, θα παίξει σημαντικό ρόλο.
Ερ: Τι γνώμη έχετε για την αποστολή της Τουρκίας όσον αφορά τη συμβολή της στις ειρηνευτικές δυνάμεις στα Η.Ε. και το ΝΑΤΟ και ειδικότερα για την ενεργό υποστήριξή της στο Αφγανιστάν;
Απ: Πρέπει να σας πως ότι έχω μιλήσει με τον Π/Θ Ερντογάν για τη μεγάλη συμβολή των τουρκικών δυνάμεων. Οι Τούρκοι έστειλαν στρατιωτικές μονάδες, πολιτικό προσωπικό και βοήθεια. Η Τουρκία έκανε όλα αυτά. Και λόγω των στενών της σχέσεων με τους γείτονές της και το Αφγανιστάν, έδειξε πόσο μπορεί να συμβάλει. Την επιθυμία του Ερντογάν να βοηθήσει την αποδίδω στο γεγονός ότι είναι ένας μεγάλος πολιτικός.
Ερ: Ο στόχος της Τουρκίας να καταστεί γέφυρα ενέργειας τι είδους συμβολή μπορεί να έχει στην ασφάλεια ενέργειας της Ευρώπης;
Απ: Εσείς, στην πραγματικότητα, είστε ένα άκρως σημαντικό κέντρο, με το οποίο μπορείτε να φτάσετε με τις γέφυρές σας σε κάθε σημείο του κόσμου. Έχετε μεγάλη σημασία και στις διεθνείς συμφωνίες για τις κλιματικές αλλαγές. Υπογράφοντας το Πρωτόκολλο του Κιότο και αποφασίζοντας για ένα Ταμείο Τεχνολογιών Καθαρής Ενέργειας στις αρχές του 2009, πραγματοποιήσατε εντός του τελευταίου έτους πολύ σημαντικά βήματα.


Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου