Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΟΗΕ: Ανεβάζει στροφές με παρεμβάσεις


Στη Λευκωσία δεν αποκλείουν ελιγμό της Άγκυρας στο Κυπριακό ενώ η διαδικασία παρασύ- ρεται σε χρονοδιαγράμμα- τα με βάση τουρκικούς σχεδιασμούς


ΣΚΗΝΙΚΟ προόδου στήνουν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κυπριακό διαμορφώνοντας παράλληλα και συνθήκες για να αναδειχθούν οι συγκλίσεις και να υποβαθμισθούν οι διαφωνίες. Το σκηνικό αυτό συνδέεται τόσο με την αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο όσο πρωτίστως με τις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Απριλίου στα κατεχόμενα.

Τα Ηνωμένα Έθνη, φαίνεται ότι θα ανεβάσουν τις επόμενες εβδομάδες στροφές και θα επιχειρήσουν με τη συναίνεση των εμπλεκομένων να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις από τον Ιανουάριο, θεωρώνταςπως ο χρόνος μέχρι τις ψευδοεκλογές (και για να παραμείνει ο Ταλάτ) πρέπει να αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε γεύμα που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Παρόντες στο γεύμα ανέφεραν πως ο Γενικός Γραμματέας είπε στη διάρκεια τοποθέτησής του, ότι «σημειώθηκε μερική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» υποδεικνύοντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της διαδικασίας». Θα πρέπει, σημείωσε, να αξιοποιήσουμε τη χρονική συγκυρία. Ο Μπαν Κι Μουν είπε πως το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην Κύπρο παραμένει ανοικτό, τη συνέδεσε εκ νέου, όμως, με την ύπαρξη σημαντικής προόδου στις συνομιλίες. Θα πρέπει, εξήγησε, να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη που να δικαιολογεί την πραγματοποίηση του ταξιδιού αυτού. Της τοποθέτησης του Γενικού Γραμματέα ακολούθησαν κι άλλες από Μόνιμους Αντιπρόσωπους.Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Απακάν περιορίσθηκε σε διακηρυκτικές τοποθετήσεις, λέγοντας πως η χώρα του και οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν την παρούσα διαδικασία. Υποστήριξε δε πως κάνουν το παν για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού. Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ρωσίας και της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισήμανε πως πρέπει να τύχει σεβασμού η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και να μην υπάρξει παρέμβαση τρίτων, ούτε και να καθορισθούν χρονοδιαγράμματα. Ο Βρετανός από την πλευρά του αναφέρθηκε σε αυτό που είπε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η χρονική συγκυρία, ενώ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των συναντήσεων.Είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη και η τουρκική πλευρά παρασύρουν τη διαδικασία σε ένα χρονοδιάγραμμα που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Σχεδιασμοί που κωδικοποιούνται ως εξής: Είτε θα εξευρεθεί λύση στα μέτρα της Τουρκίας, στις γραμμές του σχεδίου Ανάν είτε θα φορτωθεί η ε/κ πλευρά την όποια αποτυχία της διαδικασίας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η Άγκυρα την ενταξιακή της πορεία. Την ίδια ώρα στη Λευκωσία εκτιμούν πως η Άγκυρα θα προβεί σε έναν ελιγμό πριν τον Δεκέμβριο, εάν θεωρήσει πως θα βρεθεί μπροστά σε πιέσεις. Μια συμβολική κίνηση, η οποία θα αφαιρέσει κάθε «πρόσχημα» από Ελλάδα και Κύπρο για να προκαλέσουν προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει αποφασισθεί στις πρόσφατες συσκέψεις που έγινα στην Τουρκία (ΥΠΕΞ και διαβουλεύσεις Ταλάτ). Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να υπάρξει για παράδειγμα μια συμβολική κίνηση απόσυρσης αριθμού στρατευμάτων.

Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος(Κ.Βενιζέλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου