Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009


Νέο δημοψήφισμα, θα ζητήσει ο Ερντογαν απ΄τον Ομπάμα.




Χρονοδιάγραμμα λύσης του Κυπριακού θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του, στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», «η Τουρκία πάτησε το κουμπί για να οδηγήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα στο Κυπριακό, καθώς οι συνομιλίες δεν προχωρούν ταχύρρυθμα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν από τις "εκλογές" του 2010, με ένα συνεχές χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων τύπου Καμπ Ντέιβιντ ή Μπούργκενστοκ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει επίσης ισχυρή αμερικανική υποστήριξη στο τουρκικό αίτημα.Την ίδια στιγμή, προσθέτει η εφημερίδα, ο Ερντογάν μίλησε με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και του ζήτησε, όπως η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη, υποστηρίξει την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος. Ο Μπράουν, προσέγγισε θετικά, κατά τη «Σαμπάχ», την πρόταση για επιτάχυνση και χρονοδιάγραμμα.Η εφημερίδα αποκαλύπτει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο δεν θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο, επικαλούμενο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και θα αναβάλει την αξιολόγηση για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ευελπιστώντας στο μεταξύ ότι θα εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.Εξάλλου, η εφημερίδα «Ραντικάλ» γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συνομιλίες, αλλά και να τις διακόψουν στις 14 Φεβρουαρίου, για οκτώ εβδομάδες, λόγω των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα συνδέει τη 14η Φεβρουαρίου... με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αγίου... των ερωτευμένων. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η «Ραντικάλ» αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη «θα μπουν στο παιγνίδι» επιτάχυνσης και στις 9 Δεκεμβρίου ο Μπαν Κι Μουν και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. «Κυκλοφορούν φήμες στο νησί πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα φθάσει στην Κύπρο τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου», αναφέρει.
Εκβιασμοί....1
Στο μεταξύ, μεγάλη προβολή στον τουρκικό Τύπο δίνεται στη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι συμφώνησε με τον Ταλάτ για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Σε δηλώσεις του στη «Μιλλιέτ», ο εκπρόσωπος του Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση, αλλά το θέμα των Τούρκων στρατιωτών δεν συζητήθηκε στο τραπέζι. «Το νέο κράτος δεν θα έχει στρατό και το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων θα συζητηθεί στο κεφάλαιο των εγγυήσεων» (1), δήλωσε. Ο Ερτσακιτζά πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά είναι υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων και ο αριθμός των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο νησί, θα περιληφθεί στη συμφωνία για τις εγγυήσεις. Στις διαπραγματεύσεις δεν έγινε επαρκής συνομιλία για το πώς θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις».
Εκβιασμοί...2
Σε άρθρο της η «Ραντικάλ» τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να κατακτήσει την Κύπρο ούτε να αποτελέσει απειλή για τη «νότια Κύπρο», αλλά, προσθέτει, «θα ήταν ανοησία να πιστέψει κανείς ότι ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί από το νησί, πριν αποσαφηνιστεί ποιος θα αναλάβει την προστασία των Τουρκοκυπρίων(2).Το άρθρο σημειώνει ότι οι πλειοψηφίες και στα δύο μέρη της Κύπρου τάσσονται κατά της επανένωσης, όμως στην τουρκοκυπριακή πλευρά επικρατεί απόγνωση λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία. Σημειώνει ότι ο αριθμός των Τούρκων φοιτητών που ενεγράφησαν φέτος στα ψευδοπανεπιστήμια έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο, ενώ επικρατεί η πεποίθηση ότι «εδώ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε».Αναφερόμενος ο αρθρογράφος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στη δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι εάν τεθεί στην Τουρκία το δίλημμα Ευρώπη ή Κύπρος, θα επιλέξει την Κύπρο, τονίζει ότι «μια τουρκική κυβέρνηση που θα θυσιάσει την Ευρώπη για την Κύπρο δεν θα έχει καμιά τύχη» (2). Τονίζει ακόμη ότι η κατάσταση της μη λύσης, προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά παρά στην τουρκική, δεδομένου ότι οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην Ε.Ε., λαμβάνουν μεγάλη βοήθεια και δεν έχει κανένα νόημα γι' αυτούς να μοιραστούν τα οφέλη με τους Τουρκοκυπρίους.

Εκβιασμοί..3

Άρθρο στην αγγλόφωνη «Χουριέτ Ντέιλι Νιους» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η διχοτόμηση της νήσου είναι πλέον αναπόφευκτη και οριστική». Στηρίζει το συμπέρασμά της ότι:
1. Σήμερα το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων έχει προσεγγίσει εκείνο των Ελληνοκυπρίων και δεν έχουν κανένα κίνητρο επανένωσης(3).
2. Η Τουρκία με δεδομένη την εχθρική στάση ευρωπαϊκών χωρών γνωρίζει ότι οι πιθανότητες ένταξής της στην Ε.Ε. είναι σχεδόν μηδαμινές και ως εκ τούτου, δεν έχει ούτε αυτή κίνητρο λύσης(3).


Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου