Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009


 <<Βρετανική>> αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού.


Πολύ πιο αισιόδοξος για το Κυπριακό, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Κρις Μπράιαντ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Κύπρο.Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του στο νησί, ο κ. Μπράιαντ ανέφερε πως «τώρα υπάρχει η ευκαιρία και η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης» και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να μην τη χάσουν.«Αυτή η ευκαιρία δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε σημείο, από το οποίο μπορεί κανείς να δει την «τελική ευθεία». Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την περάτωσή τους.
Όσον αφορά την περίπτωση η Βρετανία να παραιτηθεί των εγγυητικών της δικαιωμάτων στην Κύπρο, ο Βρετανός διπλωμάτης προέβη σε διφορούμενες δηλώσεις. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντησή του με το Μάρκο Κυπριανού, τόνισε ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως είναι σημαντική για την ασφάλεια της περιοχής και ανέφερε ότι η απάντηση στο ερώτημα είναι «όχι».
Αργότερα, όμως, και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, κληθείς να διευκρινίσει την προηγούμενη δήλωσή του, απάντησε αόριστα ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα την καθιστούσαν μέρος του προβλήματος και σημείωσε ότι δεν υπάρχει άμεσο αίτημα για εξέταση της Συνθήκης Εγγυήσεως. «Το ξεκαθαρίσαμε πολλές φορές ότι η Βρετανία είναι εδώ για να βοηθήσει και δεν θα θέλαμε να σταθούμε εμπόδιο στη λύση, έτσι, εάν αυτό το θέμα προκύψει, τότε θα θέλαμε να βοηθήσουμε», είπε.
Ο Βρετανός αξιωματούχος ρωτήθηκε και κατά πόσο η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί αλώβητη στην Ε.Ε. αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και απάντησε ότι θα ήθελε πολύ να δει το κεφάλαιο για το περιβάλλον να ανοίγει, λέγοντας πως «αυτό είναι και προς το συμφέρον της Κύπρου».Εξάλλου, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σημείωσε ότι «αν τον Δεκέμβριο φράξουμε το δρόμο στην Τουρκία, είναι σαν να της κλείνουμε το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία δεν θέλει να συμβεί αυτό».
Επανέλαβε, όσον αφορά το Κυπριακό, ότι η Κύπρος χρειάζεται μια κυπριακή λύση, ότι δεν είναι ο ρόλος της Βρετανίας να καθορίσει τη λύση και ότι η χώρα του δεν θα αποτελέσει ποτέ το πρόβλημα που θα αποτρέψει τη λύση.
Από πλευράς του, ο Μάρκος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη συμφωνίας και ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τις δύο άλλες εγγυήτριες δυνάμεις το θέμα των εγγυήσεων.

Πηγή ; Εφημερίδες Καθημερινή Κύπρου-Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου