Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009


 Η Βρετανία στο τιμόνι της Εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.






Οι Βρετανοί πήραν αυτό το οποίο ήθελαν. Τον έλεγχο της κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της άμυνας της ΕΕ. Και το πέτυχαν με την εκλογή της Βρετανίδας βαρόνης Κάθριν Άστον στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις. Το γεγονός ότι δεν είναι και τόσο σχετική με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής -ήταν μέχρι πρότινος Επίτροπος Εμπορίου- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα είναι εξαρτώμενη από τους τεχνοκράτες του Φόρεϊν Όφις. Η εκλογή της βαρόνης Άστον είναι για πέντε έτη και θα προεδρεύει των Συμβουλίων των Εξωτερικών, ενώ θα πλαισιώνεται από πέντε περίπου χιλιάδες διπλωμάτες, προερχόμενους από την Επιτροπή, το Συμβούλιο, καθώς και από τα κράτη-μέλη. Συνεπώς, μπορεί μεν το Φόρεϊν Όφις να έχει το πάνω χέρι, όμως, δεν θα μπορεί να δρα κατά το δοκούν. Βεβαίως, θα διαθέτει πλεονέκτημα τεχνοκρατικό ως προς την προπαρασκευή και τη διαμόρφωση πολιτικών στο παρασκήνιο.
Κυπριακό και Βρετανία

Η βρετανική πολιτική στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι προ καιρού σαφής σε επίπεδο ΕΕ και στο Κυπριακό:
1. Δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι μπορεί να καταργηθεί το βέτο σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Τώρα ασκεί και τον έλεγχο της κοινής εξωτερικής πολιτικής, η οποία λόγω αποφάσεων θα είναι φιλοατλαντική. Δηλαδή θα προχωρήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την ΕΕ (απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεκεμβρίου 2008
2. Η βρετανική πολιτική οτιδήποτε άλλο από φιλική μπορεί να χαρακτηριστεί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός και εκτός της ΕΕ. Η βρετανική διπλωματία εντός της ΕΕ έχει προωθήσει τις εξής πολιτικές θέσεις: α) Η ΕΕ δεν εμπλέκεται στο Κυπριακό, καθότι είναι ζήτημα που αφορά στον ΟΗΕ και τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων του νησιού. β) Η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία το Δεκέμβριο, διότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται σε καλή πορεία και, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το καλό κλίμα. γ) Η Βρετανία κατευθύνει και στηρίζει την τουρκική ενταξιακή πορεία για πλήρη ένταξη και προωθεί τις αποκλίσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού από τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, ενώ φλερτάρει ακόμη και με αυτή την παρθενογένεση και το πρωτογενές δίκαιο.
Η συναλλαγή
Βεβαίως, Γερμανοί και Γάλλοι συνεχίζουν να διατηρούν τις διαφορές τους ως προς τις βρετανικές προσεγγίσεις σε πολλά σημεία. Όμως, η εκλογή της βαρόνης Άστον ήταν τμήμα μιας πολιτικής συναλλαγής μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, που προνοούσε ότι: Αφενός, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εκλεγόταν από το χώρο της κεντροδεξιάς, εξού και η εκλογή του Βέλγου Χέρμαν βαν Ρόμπουι. Αφετέρου, η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για εξωτερικές σχέσεις θα ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, όπερ και έγινε με τη βαρόνη Άστον.
ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ
Αληθές είναι ότι η κ. Άστον δεν θα μπορεί να κάνει του κεφαλιού της, όπως βεβαίως και οι τεχνοκράτες του βρετανικού Υπουργείου των Εξωτερικών, καθότι οι Υπουργοί Εξωτερικών δεν χάνουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Αληθές, επίσης, είναι ότι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους, διότι η ΕΕ μέσω της Βρετανίας θα συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στην προετοιμασία των αποφάσεων και στους μηχανισμούς υλοποίησης. Το ερώτημα είναι εάν υπό αυτές τις συνθήκες οι επιλογές της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις θα κινούνται προς την αυτονόμηση ή προς την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Όσο, δε, για το Κυπριακό, λογικό είναι ότι πλέον χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη οργάνωση, σχεδιασμός και συμμαχίες για την αποτροπή και την ανατροπή των βρετανικών σχεδιασμών, που προσδοκούν στην αθώωση της Τουρκίας και σε λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Βεβαίως, το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να αποτρέψουμε μια τέτοια πολιτική ή εάν είμαστε, όπως διαφαίνεται, ανεχτικοί ή προσαρμοσμένοι πάνω της...

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή (Γιάννος Χαραλαμπίδης).


Σχόλιο: Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει τάχιστα να επανεξετάσουν την γραμμμή τους ενόψη του Δεκεμβρίου. Καλό, θα ήταν λοιπόν, εκτός από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην Αθήνα για την διαφθορά, να γίνει πιο πρίν για τα εθνικά θέματα( Πρόταση Καρατζαφέρη 19-11-2009 alter.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου