Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επιφυλάχθηκε το ΕΔΑΔ για τις προσφυγές των 8 Ε/κ



Ολοκληρώθηκε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η ακρόαση σε σχέση με τις οκτώ προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της Τουρκίας που έχουν υποδειχθεί από το Δικαστήριο ως πιλοτικές για το θέμα της ούτω καλούμενης επιτροπής αποζημιώσεων, που έχει συσταθεί από το κατοχικό καθεστώς.Το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφασή του για το κατά πόσο η «επιτροπή» αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο για μεταγενέστερο στάδιο.Ενώπιον του Δικαστηρίου τέθηκαν οι θέσεις των διαδίκων.Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, η λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα είναι αναποτελεσματική και υπενθύμισε ότι αυτή βασίζεται στο «άρθρο» 159 του «συντάγματος» του ψευδοκράτους, το οποίο ήδη το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας, θεώρησε ότι είναι παράνομο και άκυρο.
Επί του θέματος κλήθηκε να μιλήσει χθες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Η Κυβέρνηση», είπε, «επιφυλάσσεται να σχολιάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το θέμα της υπόθεσης των οκτώ πιλοτικών προσφυγών στο ΕΔΑΔ». Κληθείς να αναφέρει τι αναμένει η Κυβέρνηση από την υπόθεση αυτή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θέματα που έχουν να κάνουν με το ΕΔΑΔ είναι θέματα που χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία, «για αυτό δεν θα ήθελα τούτη την ώρα να κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο».«Θα επιφυλαχθούμε όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.


Από δική του σκοπιά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι «δεδομένου ότι η ίδια η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ουσιαστικά δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναποτελεσματικότητά της θεωρούμε ότι, εάν αξιοποιηθεί σωστά το εν λόγω ζήτημα, μπορεί να αποτελέσει κομβικής σημασίας όπλο στα χέρια μας».


Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου