Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009


  Παγίδα η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου


Η μεγαλύτερη υποχώρηση, στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, θα είναι η απογύμνωση στρατιωτικά της μεγαλονήσου. Στο τραπέζι των συνομιλιών ο πρόεδρος Χριστόφιας υποχώρησε από την ανάγκη η χώρα μας να διατηρήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις με τις οποίες να μπορεί να υπερασπιστεί τις ακτές και την επικράτειά της.Καλοί γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων επισημαίνουν ότι τη διάλυση των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου επιθυμεί διακαώς ο βρετανικός παράγοντας, για να αλωνίζει ως μόνος κυρίαρχος στα ελεύθερα εδάφη και στην υποτελή από την Τουρκία κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Οι Βρετανοί επιθυμούν να έχουν το πάνω χέρι στο σύστημα ασφάλειας και υπαγόρευσαν ότι μόνο μέσω αποστρατιωτικοποίησης επιτυγχάνεται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, με άγνωστο ακόμη το σημείο σύγκλισης πάνω στο σύστημα ασφάλειας, η αποστρατιωτικοποίηση προβάλλει ως μονομερής αφοπλισμός με τους δύο άλλους εχθρικούς επικυρίαρχους να παραμένουν στο κυπριακό έδαφος ή πολύ πλησίον σε αυτό.Η πρόταση ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ στο Εθνικό Συμβούλιο προνοεί όπως η Κύπρος μη μείνει γυμνή ανάμεσα σε λύκους. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης προβληματίζει όλα τα κόμματα και αναζητείται η πλέον αρμούζουσα με τις περιστάσεις θέση. Η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. υπαγόρευσε πιο ξεκάθαρη και σαφή τοποθέτηση με το τι δέον γενέσθαι με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξήγησε ότι στην πρότασή του προς την άλλη πλευρά ο πρόεδρος Χριστόφιας ζητεί την παρουσία ειδικών δυνάμεων που θα έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και επιτήρησης των ακτών.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε στη «Σ» ότι η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε γεωγραφικό χώρο αναφλέξεων. Η συμμετοχή άλλωστε της χώρας μας ως ισότιμου εταίρου στον πυλώνα άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. υπαγορεύει τη διατήρηση ισχυρών, ευέλικτων και καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεων και μετά την προσδοκώμενη επίλυση του Κυπριακού. Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χτες στη Βουλή ότι αυτό που έχει σημασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η παράκαμψη των εγγυήσεων και όχι η μονομερής δήλωση εκ μέρους μας για διάλυση του στρατεύματος. Θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, είπε, είναι πως δεν νοείται χώρα μέλος της Ε.Ε που δεν θα διαθέτει δικές της ένοπλες δυνάμεις.


Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου