Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Αναπόφευκτη η πενταμερής


Αναπόφευκτη χαρακτήρισε μια πενταμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο συνομιλητών, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, ο εγκάθετος της Τουρκίας στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η θεωρία του Ταλάτ είναι ότι οι τρεις εγγυητές του Συντάγματος του ’60 έχουν λόγο στη συζήτηση του κεφαλαίου «ασφάλεια και εγγυήσεις», που όμως αφορά στη νέα λύση. «Το θέμα τούς αφορά άμεσα», είπε ο Ταλάτ. «Οι δύο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες είναι υποχρεωμένες να βρεθούν», ισχυρίστηκε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βγάλουμε από τη διαπραγμάτευση τις Συνθήκες Εγγυήσεως, σαν να μην είναι κομμάτι του κυπριακού προβλήματος. Άρα, συμπέρανε, αποδεχόμαστε να παραμείνουν ως έχουν! Επανέλαβε ότι, κατά την άποψη της τ/κ πλευράς, η πρόταση Ερντογάν είναι «πολύ λογική». «Είναι φυσιολογικό», είπε, «να γίνει μία πενταμερής συνάντηση στην παρουσία εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών χωρών, οι οποίες διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη της Κύπρου και συνεπώς έχουν άμεσες υποχρεώσεις και ευθύνες γι’ αυτήν>>.
«Βρομοδουλειές» της ΚΥΠ
Στις δηλώσεις του ο Ταλάτ αναφέρθηκε και στις καταγγελίες της ομάδας Ντάουνερ για υποκλοπές της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας από Ε/κ, όπου κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους για εμπλοκή στην υπόθεση. Η εκτίμησή του είναι πως υπάρχει πιθανότητα «σκοτεινών σχέσεων», η οποία αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση προς τον ΟΗΕ. «Αυτή είναι μία μεγάλη δουλειά. Κλάπηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων. Δεν είναι δουλειά που μπορεί να κάνει εύκολα ένας δημοσιογράφος. Νομίζω υπάρχει η συμβολή των μυστικών υπηρεσιών», ισχυρίστηκε.
Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί αυτήν την υπόθεση επιχείρηση «φαγώματος» του Ντάουνερ, ο Ταλάτ απάντησε ότι «κατ’ εμένα είναι μια επιχείρηση για να φαγωθεί η λύση». Με κίνδυνο να ζημιωθεί η λύση, πρόσθεσε, φαίνεται ότι ήταν μία επιχείρηση που έγινε για εκβιασμό του Ντάουνερ. «Σε αντίθετη περίπτωση, γιατί να κλάπηκαν τέτοια έγγραφα και να δοθήκαν σε εφημερίδα», διερωτήθηκε. «Ο σκοπός ήταν να τεθεί υπό πίεση ο κ. Ντάουνερ, και με αυτόν τον τρόπο να κερδίσουν πλεονέκτημα στις συνομιλίες ή αυτές να καταρρεύσουν».
Ενορχηστρωμένη προσπάθεια υπονόμευσης της Ελλάδας και της Κύπρου ενόψη Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, άγνωστοι έσπασαν τον κωδικό πρόσβασης στον υπολογιστή της βοηθού του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών Sonia Bachmann, και έκλεψαν 8.000 έγγραφα από τις συνομιλίες διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Α. Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα: «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (της πηγές όπως είναι φυσικό δεν τις κατονομάζουν) η επιχείρηση εκτελέσθηκε από ειδική ομάδα των ελληνικών υπηρεσίων πληροφοριών».Είναι γεγονός ότι πολλά έγγραφα έχουν διαρρεύσει από τον ΟΗΕ σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με μυστικές υπηρεσίες, αλλά με την πλημμελή φύλαξη των εγγράφων από πλευράς ΟΗΕ. Το πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων. Η φύλαξή τους είναι θέμα του ΟΗΕ. Η αποκάλυψή τους, θέμα εθνικό...Τα έγγραφα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες καταδεικνύουν ότι στήνεται σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού ένα σκηνικό το οποίο οδηγεί σε εκχώρηση ιστορικών διακιωμάτων και επιβράβευση αυτών που πριν από 35 χρόνια χρησιμοποίησαν την ωμή βία για να επιβάλουν διχοτόμηση του κράτους και της ίδιας της ψυχής της Κύπρου.

Πηγή : Εφημερίδα Σημερινή-Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

**Πρόταση : Σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το κυπριακό, μαζί με το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου