Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009


Στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβρη ο Ντάουνερ για ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Σ.Α


Στη Νέα Υόρκη αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Ντάουνερ πρόκειται να έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα, Μπαν γκι-Μουν, διαβουλεύσεις με την ομάδα κυπριακού και την ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΟΗΕ, αλλά και να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις, εν όψει της έκδοσης στις αρχές του μήνα δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα.Η πρώτη έκθεση του γενικού γραμματέα αφορά στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου και δεύτερη την πρόοδο στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του και θα κυκλοφορήσει λίγες μέρες αργότερα.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση για την έκδοση χωριστής έκθεσης ήταν εισήγηση του ειδικού του συμβούλου, κ. Ντάουνερ, ο οποίος θεωρεί ότι καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων είναι ώριμες οι συνθήκες για μία συνολικότερη αποτίμηση εκ μέρους του γενικού γραμματέα της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες, των προβλημάτων που υπάρχουν και παράλληλα να ζητηθεί η ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή του διεθνούς παράγοντα.Παρότι θα εκδοθούν δύο εκθέσεις δεν είναι ακόμη βέβαια αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει ένα ή δύο ψηφίσματα, αφού ακόμη οι διαβουλεύσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γραμματείας του ΟΗΕ με τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεχίζονται.Σύμφωνα με πηγές του Σ.Α. η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία να εκδοθούν δύο εκθέσεις. Πηγή της Γραμματείας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα κινείται στα ίδια πλαίσια με την προηγούμενη, παρά την επίσκεψη στην Κύπρο διμερούς ομάδας του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων για μελέτη των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση λύσης.
«Η προσέγγιση είναι πως είναι πολύ δύσκολο στη φάση αυτή να γίνει πλήρης εκτίμηση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, αφού αυτό εξαρτάται απόλυτα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει η πηγή.Υπενθυμίζεται ότι την αποστολή ομάδας αξιολόγησης είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμά του το Μάιο. Ωστόσο, αντί πολυμελούς επιτροπής αποφασίστηκε να σταλούν ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής του τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Ντέιβιντ Χάρλαντ και τον υπεύθυνο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Σε σχέση με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, θα εκτιμά θετικά την πρόοδο που σημειώθηκε από πέρυσι το Σεπτέμβριο, θα διαπιστώνει την ύπαρξη διαφορών και θα ανανεώνει το κάλεσμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εντατικοποίηση των επαφών, επίδειξη πολιτικής τόλμης και ανάληψη εκείνης της διαλλακτικότητας που απαιτείται για την επίτευξη μιάς συνολικής διευθέτησης.


Πηγή :  Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου