Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΔΕΚ δείχνει το δρόμο της αξιοπρέπειας στο ΔΗΚΟ

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


ΚΑΙ ΜΟΝΟ να διαβάσει κανείς τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση, αιτιολογεί πλήρως την απόφαση τού κόμματος. Ο Δ. Χριστόφιας εμφανίζεται να μην έχει κατανοήσει γιατί η ΕΔΕΚ αποχώρησε. Αλλ’ ο Γιαννάκης Ομήρου, στην εμπνευσμένη ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε. του κόμματος, εξήγησε με καθαρότητα γιατί συνέχιση της παραμονής της «θα ήταν πολιτικά παράδοξη, ηθικά ανεπίτρεπτη και αντίθετη προς τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ». Και ιδού διατί: Οι δεσμεύσεις Χριστόφια προς το κόμμα δεν τηρήθηκαν. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και παραστάσεις για επανόρθωση πορείας, «δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση». Ο Γ. Ομήρου επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ούτε και «αρκετό στέρεο έδαφος» για να ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες. Αφού ανέλυσε την τουρκική στοχοθεσία, ανέφερε ότι υπεδείχθη στον Πρόεδρο να απαιτήσει κατά προτεραιότητα συζήτηση των κεφαλαιώδους σημασίας πτυχών του Κυπριακού.
Ο Δ. Χριστόφιας επέλεξε τη «ζημιογόνο τακτική τής επί 18μηνο μονοπωλιακής συζήτησης του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών». Εις μάτην, λέγει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, για 18 μήνες ζητούσε επίμονα αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής. Την ίδια περίοδο έγιναν παρεκκλίσεις και μονομερείς παραχωρήσεις, αναφορά σε «συνεταιρισμό» και, βεβαίως, οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου προς τους Τούρκους -εκ περιτροπής προεδρία, έποικοι- για τις οποίες ματαίως ανέμενε «αντίδωρο». Αντ’ αυτού, οι Τούρκοι κατέθεσαν τις γνωστές απαράδεκτες προτάσεις τους. Ο Γ. Ομήρου ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας: «Είναι κορυφαίας σημασίας το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της όποιας συνταγματικής λύσης με βάση την αρχή της πλειοψηφίας ως πυρήνα του νοήματος της Δημοκρατίας (…). Όταν παραγνωριστεί πλήρως η αρχή της πλειοψηφίας, όταν υπάρχει σύγχυση μεταξύ ισοτιμίας και ισότητας, κάθε Συνταγματικό Κείμενο μοιραία θα είναι θνησιγενές».Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε ακόμα πως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για απόσυρση των απαράδεκτων μονομερών υποχωρήσεων, δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους του Δ. Χριστόφια. «Έχουμε φτάσει», είπε, «στο σημείο αντί να ενοχλεί η τουρκική κακοπιστία και απληστία, να ενοχλούν οι δικές μας ορθές επισημάνσεις για τις τουρκικές συμπεριφορές». Ο Γ. Ομήρου επέκρινε και την αιφνίδια επίσκεψη Μπαν Κι-Μουν και τη δήθεν «σημαντική πρόοδο», για να καταλήξει ότι «τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη». Και διακήρυξε: «Δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο, ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό». Και σάλπισε αποχώρηση: «Είναι, λοιπόν, χρέος και ευθύνη μας. Είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση». Η ΕΔΕΚ ξανάγραψε ιστορία επειδή μένει πιστή στην ιστορία της.
Όσα ο Γ. Ομήρου κατέθεσε στην ΚΕ της ΕΔΕΚ θα μπορούσε να επαναλάβει, ακριβώς τα ίδια, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν. Το ΔΗΚΟ επικρίνει τον Δ. Χριστόφια για τα ίδια ζητήματα, για τις ίδιες μονομερείς παραχωρήσεις και για τις ίδιες αδιέξοδες στρατηγικές. Η ΕΔΕΚ βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να υπερασπίσει την ιστορία, την αξιοπρέπεια και τις αρχές της, που κτίστηκαν σε 40 χρόνια αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου. Η ΕΔΕΚ δείχνει στο ΔΗΚΟ το δρόμο της αξιοπρέπειας. Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί παρά να τον ακολουθήσει, αν δεν επιθυμεί να φέρει εσαεί το στίγμα του επιτήδειου εξουσιολάγνου οππορτιουνιστή.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου