Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δεν αποσύρει τον κατοχικό στρατό η Τουρκία

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο καλείται να αποσύρει τα στρατεύματα της και να συμβάλει στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, αν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την ενταξιακή της πορεία.Ο Υπουργός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεχτεί τις κυρώσεις που αναφέρονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
''Η Τουρκία δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νησί'', δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η παρούσα έκθεση δεν είναι η πρώτη έκθεση για την Τουρκία που γίνεται αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι εκθέσεις αυτές ήταν άλλοτε ισορροπημένες και άλλοτε όχι. Σημείωσε ακόμα, ότι η φετινή έκθεση απώλεσε την αντικειμενικότητά της ύστερα από ορισμένες προτάσεις για να τροποποιηθεί.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει την εντύπωση ότι η έκθεση αυτή δεν θα πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη, επειδή «αντανακλά τις αναζητήσεις για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου παρά τα δεδομένα στην Τουρκία».
Ο κ. Μπαγίς πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα στο νησί, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι τα στρατεύματά τους συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον που αποτρέπει την αιματοχυσία. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι "τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί εκπληρώνουν ένα πολύ σημαντικό έργο για την αποκατάσταση της ειρήνης. Η ενταξιακή διαδικασία είναι σημαντική για την Τουρκία, ωστόσο δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να θυσιάσουμε την Κύπρο. Η Κύπρος αποτελεί έναν εθνικό στόχο για όλους μας'', είπε. Τέλος είπε, ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια διαρκή ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.



Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου