Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Δ. Χριστόφια

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου έπρεπε να γνωρίζει περί του Ελευθέριου Βενιζέλου πριν αποδεχθεί να συνεργασθεί, το 2008, με τον τότε υποψήφιο για την προεδρία Δ. Χριστόφια και να τον υποστηρίξει στις εκλογές. Ο πολιτικός αμοραλισμός είναι διαχρονικός και σχεδόν κανένας πολιτικός δεν εκφεύγει του κανόνα. Εύγλωττη απεικόνιση του αμοραλισμού των επαγγελματιών πολιτικών είναι η κυνική ανομολογία του Ελ. Βενιζέλου, στα χρόνια του μεσοπολέμου: «Αυτά τα ελέγαμε χθες, ήσαν διά να έλθωμεν εις την εξουσίαν. Αυτά τα οποία λέγομεν σήμερον είναι διά να μείνωμεν εις την εξουσίαν» (Κυρ. Σιμόπουλου: «Η διαφθορά της εξουσίας», σελ. 379). Χθες η «Σ» έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή ημ. 19.2.2008, που ο τότε υποψήφιος για την προεδρία, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, είχε αποστείλει στον Γ. Ομήρου, για να τον πείσει όπως η ΕΔΕΚ τον υποστηρίξει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύτηκε έναντι της ΕΔΕΚ για αναζήτηση λύσης, που θα προνοούσε: Απομάκρυνση των εποίκων. Εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Συμμετοχή της Κύπρου στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της ΕΕ. Και επιδίωξη λύσης, που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.Αυτά, ο Δ. Χριστόφιας τα έλεγε πριν να ανέλθει στην προεδρία. Όταν καβαλίκεψε, λησμόνησε τις δεσμεύσεις του προς την ΕΔΕΚ. Ούτε ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ενώπιον αντιπροσωπίας Τ/κ που τον επισκέφθηκαν στο προεδρικό, ανακοίνωσε μονομερώς και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα συνεργαζόμενα κόμματα, ότι αποδεχόταν την παραμονή 50.000 εποίκων. Με το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 αναίρεσε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Από την άλλη, ο Δ. Χριστόφιας αρνείται διαρρήδην αίτηση και συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. «Όσο και αν πονά μερικούς», είπε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» (25/12/2008), «όσο θα είμαι Πρόεδρος δεν πρόκειται η Κύπρος να ενταχθεί στο ΣγΕ». Και τι να πει κάποιος για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και τη διζωνικότητα, που εμφανέστατα παραβιάζουν στοιχειώδη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφού δεν συνάδουν με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο; Ο Δ. Χριστόφιας παρεξέκλινε των δεσμεύσεών του προς την ΕΔΕΚ, όπως έπραξε και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ.
Με ομιλία, που ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε την περ. Δευτέρα ενώπιον της Κ.Ε. του κόμματος, εξήγησε με καθαρότητα και διαλεκτική σαφήνεια γιατί η ΕΔΕΚ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση. Ο Δ. Χριστόφιας προφανώς δεν κατενόησε ή δεν θέλησε να κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους της έστω καθυστερημένης φυγής της ΕΔΕΚ. Και εκείνος και το ΑΚΕΛ εστίασαν την προσοχή τους στην «κρίσιμη καμπή» και διερωτήθηκαν, με έκδηλη επιτηδειότητα, γιατί η ΕΔΕΚ αποχώρησε τώρα. Για να υποβάλουν διάφορα απαράδεκτα υπονοούμενα και, φυσικά, να αρχίσουν ευθύς αμέσως τον προσφιλή σε αυτούς πόλεμο της λάσπης, της διαβολής και της υπονόμευσης, ως ευθεία προειδοποίηση και προς το ΔΗΚΟ.
Οι μέχρι προχθές συναγωνιστές της ΕΔΕΚ σε «κοινούς αγώνες», κατηγορούνται σήμερα ότι στέλνουν «λανθασμένα μηνύματα» στο διεθνή παράγοντα, όσον αφορά τις προθέσεις της ε/κ πλευράς στην αναζήτηση λύσης. Δηλαδή είναι και «υπονομευτές» του «τιτάνιου» έργου, που ο Δ. Χριστόφιας ανέλαβε να επιτελέσει. Παράλληλα, οι πρώην εταίροι σήμερα κατηγορούνται ότι εντάχθηκαν στο συντονιστικό φορέα με εθνικιστικές οργανώσεις, για να επικρίνουν τον Πρόεδρο… Ας τα έχουν αυτά καλά υπόψη οι του ΔΗΚΟ. «Γιορτή» της ΕΔΕΚ, σήμερα, παραμονή δική τους πολύ προσεχώς. Ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι Βενιζέλος, αλλά…



Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου