Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

«Βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα νέου αδιεξόδου»

Κριτική Αναστασιάδη κατά Δημήτρη Χριστόφια για Κυπριακό


ΚΡΙΤΙΚΗστους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό άσκησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο φάσμα ενός νέου αδιεξόδου». Από την Αθήνα όπου μίλησε σε συγκέντρωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «τα όποια περιθώρια ανοχής έχουν προ πολλού εξαντληθεί». Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία». Εξέφρασε την ανησυχία του γιατί παραμένουν ουσιαστικές αποκλείσεις στις θέσεις των δύο πλευρών και ότι πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού δεν έχουν καν συζητηθεί.
Σημείωσε ακόμα την ανάγκη μιας νέας κοινής στρατηγικής Αθηνών και Λευκωσίας «με στόχο την ανατροπή των όσων αρνητικών προδιαγράφονται για τον ελληνισμό».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως συμφωνεί με τη θέση των δύο ηγετών πως ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ως προς το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει, αλλά αυτό «οδήγησε τελικά στην παραγνώριση της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού, αφήνοντας την Τουρκία μακριά από τις δικές της ευθύνες». Ακόμα ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «σαν αποτέλεσμα του πιο πάνω δόγματος παραλείψαμε να εμπλέξουμε και να αξιοποιήσουμε, στο βαθμό που έπρεπε, την ΕΕ, περιοριζόμενοι στη λεγόμενη επιτροπή Μπαρόζο της οποίας τη σύνθεση και τους όρους εντολής αγνοούμε». Ο συναγερμικός ηγέτης τόνισε πως είναι «εκτός τόπου και χρόνου» τα περί πολυεπίπεδης «εξωτερικής πολιτικής που ελίσσεται, όπως μας έχει λεχθεί μεταξύ των δύο πόλων». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν πλέον δύο πόλοι και δεν ανήκουμε πλέον στους Αδέσμευτους αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου