Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στον αέρα οι συνομιλίες.Για επαφές σε Ιταλία και Ισπανία πετάει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Με το... αριστερό επαναρχίζουν οι συνομιλίες καθώς επικρατεί ασυμφωνία για τον αριθμό συναντήσεων και τη θεματική. Για παρότρυνση εντατικοποίησης Μπαν προς Χριστόφια μιλά η τ/κ πλευρά


Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ε/κ και την τ/κ πλευρά όσον αφορά τον αριθμό των διαπραγματευτικών συναντήσεων που θα έχουν οι Πρόεδρος Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μέχρι τις 30 Μαρτίου αλλά και όσον αφορά τη θεματική γύρω από την οποία αυτές οι συναντήσεις θα περιστραφούν.Η ανακοίνωση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, για τέσσερις ολοήμερες συναντήσεις ενόχλησε την τ/κ πλευρά η οποία λέει ότι αναμένει ακόμα απάντηση για την πρότασή της περί οχτώ συναντήσεων εντατικής μορφής. Μάλιστα η τ/κ πλευρά διαμηνύει πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν, παρότρυνε στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία τον Πρόεδρο Χριστόφια προς μια τέτοια κατεύθυνση, θέση που απορρίπτεται ως ανακριβής από την ε/κ πλευρά.Τη στιγμή λοιπόν που ο κ. Στεφάνου έχει αναφέρει ότι θα γίνουν τέσσερις συναντήσεις οι οποίες και θα καταπιαστούν με τις πτυχές της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων (αν υπάρχει χρόνος, με το περιουσιακό, τα ζητήματα ασφάλειας, των εγγυήσεων και των εποίκων), συνεργάτης του Τ/Κ ηγέτη ανέφερε στην εφημερίδα μας πως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει και πάλι με τη διακυβέρνηση κι αν κλείσει αυτό το κεφάλαιο τότε θα συνεχιστεί με τα ευρωπαϊκά θέματα και μετά την οικονομία.Υπό αυτά τα δεδομένα η πρόοδος που θεωρεί εφικτή η ε/κ πλευρά στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα μάλλον είναι αμφίβολη. Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, χαρακτήρισε χθες ανεπαρκή την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για τέσσερις συναντήσεις λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ακόμα περιμένει απάντηση (έχουν προταθεί οι εξής ημερομηνίες για τις οχτώ συναντήσεις: 19, 23, 24 Φεβρουαρίου και 3, 4, 16, 17, 30 Μαρτίου).
Η επιμονή Ταλάτ για περισσότερες συναντήσεις προφανώς και συνδέεται με την «προεκλογική» περίοδο στα κατεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επισκέψεις του Τ/Κ ηγέτη σε Ιταλία και Ισπανία. Ο κ. Ταλάτ αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καθώς και με Ιταλούς βουλευτές, ενώ θα μιλήσει σε συνέδριο στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Το ταξίδι για την Ισπανία έχει προγραμματισθεί για τις 25-27 Φεβρουαρίου..
Πάντως, ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες δεν επαναρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς, εννοώντας ωστόσο την έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο κάτι που δυσκολεύει, όπως είπε, τις προσπάθειες του όποιου διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς. Αναφερόμενος στις τέσσερις εντατικής μορφής συναντήσεις είπε πως αυτές θα έχουν στόχο να συζητηθούν πρωτίστως τα θέματα της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων «τα οποία έχουν συζητηθεί και είχαμε πετύχει κάποιες συγκλίσεις, πλην όμως στο θέμα της οικονομίας, η τ/κ πλευρά, σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης, υπαναχώρησε».


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου