Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Τέσσερις άξονες στην ενημέρωση Άγκυρας σε ξένους

Η ΑΓΚΥΡΑέχει αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων στο Κυπριακό. Μέσα από τις επαφές αυτές προκύπτει ευθέως πως έχει αρχίσει το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών με στόχο να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδεχόμενο αδιέξοδο. Παράλληλα είναι προφανές πως δεν υπάρχει διάθεση για υποχωρήσεις στο Κυπριακό («ό,τι ήταν να κάνουμε εμείς, το κάναμε το 2004», λένε οι Τούρκοι). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τις επαφές τους με ξένους ομολόγους τους, σημειώνουν τα εξής:
Παρουσιάζονται απογοητευμένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «καθυστερεί συστηματικά και σκοπίμως» τη διαδικασία. Επανέρχεται το γνωστό δόγμα «η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους». ?Υποδεικνύουν ευθέως ότι πρέπει να βοηθηθεί ο Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών της 18ης Απριλίου στο ψευδοκράτος. Τι σημαίνει βοήθεια; Αυτό μεταφράζεται σε κινήσεις έμμεσης αναβάθμισης και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία. Χωρίς περιστροφές σημειώνουν πως εάν «εκλεγεί» ο Έρογλου θα σημαίνει και τέλος της διαδικασίας. Εκφράζουν έντονη απογοήτευση για τα εμπόδια και τα προβλήματα που εγείρονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε., παραπέμποντας στη Λευκωσία, ως την… ένοχη για τις δυσκολίες αυτές.
Προσφάτως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τους πρέσβεις της Ε.Ε. που υπηρετούν στην Άγκυρα και για το Κυπριακό. Ο Ερντογάν εξέπεμπε αλαζονεία, ενώ προσπάθησε να προετοιμάσει τη διεθνή κοινότητα για την “επόμενη μέρα”. Με αυστηρό ύφος επανέλαβε πως δεν μπορούν οι συνομιλίες να συνεχίζονται εσαεί και πως οι ευθύνες είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την καθυστέρηση. Αυτές οι αναφορές συνδέονται με την «επόμενη μέρα» ενός αδιεξόδου.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου