Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Μακριά... η βαλίτσα.Δεν βιάζεται η Ευρωβουλή για το απευθείας - Αντίθετα, επείγεται η Ισπανία για άνοιγμα ενός τουρκικού κεφαλαίου

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά σχετικά με την τύχη του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των Τ/Κ στην Ευρωβουλή, παρότι σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες το ζήτημα, είτε θα συζητηθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων, χωρίς να ληφθεί απόφαση, είτε θα παραπεμφθεί για αργότερα, πιθανόν για το προσεχές φθινόπωρο. Πάντως, σήμερα συνέρχονται οι γενικοί γραμματείς των πολιτικών ομάδων προκειμένου να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη της συνεδρίας της Διάσκεψης των Προέδρων, ενώ ουδείς μπορεί να προδιαγράψει αν το «εμπόριο» θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα κι εάν ναι, αν θα ληφθεί απόφαση για το μέλλον του επίμαχου κανονισμού. Πάντως κύκλοι στην Ευρωβουλή αναφέρουν ότι οι προθέσεις των ευρωβουλευτών (ως προς το τι μέλλει γενέσθαι για τον κανονισμό) δεν δείχνουν να έχουν επηρεασθεί από την επιστολή που απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ντ. Έρογλου σε ομάδα συναδέλφων τους, σύμφωνα με την οποία ζητά την έγκριση του απευθείας εμπορίου. Ο κ. Έρογλου, σε πλήρη αντίθεση με τη Λευκωσία, ζητά έγκριση του κανονισμού, θεωρώντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι Ε/Κ θα αντιμετωπίζουν με διάθεση συμβιβασμού τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε την άποψη ότι η έγκριση του εμπορίου θα βοηθούσε την κατάσταση μετά τη λύση του πολιτικού προβλήματος, διότι θα βοηθούσε να μειωθούν οι διαφορές στις δύο κοινότητες, σε οικονομικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, κυριολεκτικά με την «ψυχή στο στόμα» προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου της «φυτοϋγιεινής, διατροφική ασφάλεια» στα πλαίσια της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας. Η Κομισιόν έφερε στο Συμβούλιο το προσχέδιο της Κοινής Θέσης των 27 το Σάββατο, προκειμένου να συμφωνηθεί το κείμενο μέχρι την Τετάρτη, σε επίπεδο Κορεπέρ (Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων). Η εξέταση της Κοινής Θέσης διαρκεί συνήθως δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η διαδικασία έχει επισπευσθεί προκλητικά λόγω των έντονων πιέσεων της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, η θητεία της οποίας λήγει την Τετάρτη 30 Ιουνίου. Δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων η απόφαση για το άνοιγμα του κεφαλαίου θα είναι πολιτική, εκτός απροόπτου δεν αναμένονται εκπλήξεις στη σύγκληση της Διακυβερνητικής αύριο το απόγευμα (η οποία θα συγκληθεί ούτως ή άλλως για την Κροατία το μεσημέρι). Το σχέδιο κειμένου, πάντως, επαναλαμβάνει όσα ενδιαφέρουν την Κύπρο, ενώ ένας από τους όρους που τίθενται (κατ΄ επανάληψη) προς την Τουρκία είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας και το άνοιγμα λιμανιών κι αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα εμπόδιο που παραλίγο να μην επέτρεπε το άνοιγμα τού εν λόγω κεφαλαίου, το οποίο λύθηκε τελικά σε διμερές επίπεδο μεταξύ Βερολίνου- 'Αγκυρας. Η Τουρκία απαγόρευε την εισαγωγή ευρωπαϊκού βοδινού κρέατος, επικαλούμενη έλλειψη προδιαγραφών ασφαλείας και η Γερμανία ζητούσε την άρση των περιορισμών.



Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου