Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.Προετοιμασία σχεδίου Μπάκι Μουν-Ανάν!

Ενεργότερη εμπλοκή του στις απευθείας διαπραγματεύσεις, με συνέχιση μάλιστα των συνομιλιών Χριστόφια-Έρογλου στη Νέα Υόρκη φαίνεται να προγραμματίζει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Αυτό αποκάλυψε  στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τόσο τις σκέψεις του Δημήτρη Χριστόφια, όσο και τις πληροφορίες που φθάνουν στην κυβέρνηση σε σχέση με τους προβληματισμούς και τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών.Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι πληροφορίες που φθάνουν από τη Νέα Υόρκη, τοποθετούν την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρόθεσης του Μπαν Κι Μουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή από την πραγματοποίηση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Άτυπου Συμβουλίου των Αρχηγών, ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη υπό την άμεση εποπτεία του γ.γ. του ΟΗΕ.Ζήτησε μάλιστα από τους ηγέτες των κομμάτων να προετοιμαστούν, ούτως ώστε να είναι σε θέση στην επόμενη συνεδρία, είτε του Εθνικού Συμβουλίου είτε του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών, να καταθέσουν τις σκέψεις και εισηγήσεις τους για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης μέρους των συνομιλιών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.Αν και η κυβέρνηση θεωρεί μονόδρομο τη θετική ανταπόκριση σε μία τέτοια πρόσκληση από πλευράς του γ.γ. των Η.Ε., λόγω και της σίγουρης θετικής απάντησης από πλευράς Τουρκίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τους ηγέτες τις απόψεις τους ούτως ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2004, κατά το οποίο, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, είχαμε πάει απροετοίμαστοι στη Νέα Υόρκη.
Στο πρόσφατο Άτυπο Συμβούλιο των Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους ηγέτες των κομμάτων να προετοιμαστούν για να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις, πέρα από το ενδεχόμενο μετάβασης στη Νέα Υόρκη, και για εναλλακτική στρατηγική διαχείρισης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργείται μετά την εκλογή του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Μέχρι τότε, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως πρώτο μέτρο δράσης η συχνή επαφή, από τη μία, των κομμάτων με τα αντίστοιχα συγγενικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από την άλλη, της κυβέρνησης με τις χώρες εκείνες που μπορούν να συμβάλουν στον μη εκτροχιασμό της διαδικασίας.Όπως μας λέχθηκε, βασικός κυβερνητικός στόχος, τόσο μέσα από τη θετική απάντηση στην αναμενόμενη πρόσκληση του γ.γ. των Η.Ε. για πραγματοποίηση συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, όσο και μέσα από τη γενικότερη στάση στις συνομιλίες, είναι η συνέχιση της εποικοδομητικής στάσης, που εξασφαλίζει τη μη επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τα προβλήματα στις συνομιλίες ή, ακόμη χειρότερα, για ενδεχόμενο αδιέξοδο.
Η ενεργοποίηση του ίδιου του γ.γ. των Η.Ε. και η πρόσκληση των Χριστόφια και Έρογλου για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο δεν είναι το μόνο σενάριο πάνω στο οποίο προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, καθώς στο Προεδρικό Μέγαρο φθάνουν συνεχώς πληροφορίες σε σχέση με τις προθέσεις χωρών – και όχι μόνο – για αύξηση των πιέσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι πιέσεις, σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση που γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του, στόχο έχουν να κλείσουν το Κυπριακό, ή τουλάχιστον τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών με τη μορφή που έχει αυτή τη στιγμή. «Θέλουν να πάμε σε μία άλλη διαδικασία και συγκεκριμένα σε μία διεθνή διάσκεψη που να ασχοληθεί με όλα τα ανοικτά ζητήματα του Κυπριακού και όχι μόνο με τις διεθνείς πτυχές», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του συνεργάτη του Δημήτρη Χριστόφια.
Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις συγκεκριμένες προθέσεις, εντοπίζεται, πέραν βεβαίως της Τουρκίας, και σε συγκεκριμένους κύκλους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά σε σχέση με τη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού, ο προβληματισμός εστιάζεται στις ενέργειες του Λιν Πάσκοε και της ομάδας του, «που θέλουν να εκδικηθούν την Κυπριακή Δημοκρατία για το ΟΧΙ που είπε στο δημοψήφισμα του 2004», μας επισημάνθηκε.Πιέσεις για να αλλάξει η διαδικασία ασκούνται και από πλευράς χωρών-μελών της Ε.Ε. που επιμένουν να χρησιμοποιούν το απευθείας εμπόριο ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ωστόσο, στο Προεδρικό κρίνουν ότι, σύμφωνα με τον μηχανισμό των συμφερόντων, βάσει του οποίου λειτουργεί η Ε.Ε., υπάρχουν αρκετές και «δυνατές» χώρες που μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα σε αυτές τις προθέσεις.

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου