Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Το πάρε δώσε ως αντίδοτο στο τέλμα.Παρότρυνση των Ηνωμένων Εθνών για διασταυρούμενη διαπραγμάτευση


Σε έντονες παροτρύνσεις προς τους Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου όπως εισέλθουν στην ουσιαστική διαδικασία του πάρε-δώσε, προβαίνουν τον τελευταίο καιρό τα Ηνωμένα Έθνη, που παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από την απουσία της απαραίτητης προόδου στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων.Αυτό αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, που είναι σε θέση να γνωρίζει τόσο τα διαμειφθέντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, όσο και τις σκέψεις που γίνονται για να διατηρηθεί το μομέντουμ και για να «ξεκολλήσουν» από τη στασιμότητα οι διαπραγματεύσεις. «Είναι δυστυχώς γεγονός ότι, με την ανάδειξη του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι συνομιλίες έχουν επιβραδυνθεί», μας είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, για να προσθέσει πως αυτό οφείλεται από τη μία στους πρακτικούς λόγους συνεννόησης που είναι πλέον αναγκαίοι στις συνομιλίες, όπως λόγου χάρη οι μεταφράσεις, και από την άλλη στο χάσμα που υπάρχει σε επίπεδο θέσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. «Χάσμα που σαφώς δεν υπήρχε όταν συνομιλητής εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», είπε χαρακτηριστικά.
«Ποιες είναι όμως οι σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για να προχωρήσει η διαδικασία και να επιτευχθεί η αναγκαία πρόοδος;», ήταν το επόμενο και ενδεχομένως κρισιμότερο ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.«Είναι προφανές ότι, συζητώντας κεφάλαιο με κεφάλαιο, οι διαφωνίες, αν δεν κορυφώνονται, παραμένουν αναλλοίωτες», μας είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια πως τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι έφθασε η ώρα οι δύο ηγέτες να μπουν για τα καλά στη διαδικασία του πάρε-δώσε. Εάν δηλαδή, όπως είπε, δεν μπορούν να βρουν τις απαραίτητες συγκλίσεις για να επέλθει συμφωνία σε ένα κεφάλαιο, τότε να δώσουν και να πάρουν κάτι από άλλα κεφάλαια τα οποία θεωρούν σημαντικά. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει η διαδικασία να πάρει διαφορετική μορφή από αυτήν που έχει τώρα, επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι χρειάζεται να είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι για να είναι δυνατό το πάρε-δώσε μέσω διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λόγοι που η διαδικασία των συνομιλιών δεν έχει μπει ακόμη στη φάση του πάρε-δώσε, είναι οι λογικές που ακολουθούν και οι δύο πλευρές, οι οποίες, αν και φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα του πάρε-δώσε, η κάθε μία για δικούς της λόγους ζητά να καθυστερήσει ακόμη λίγο η είσοδος των απευθείας διαπραγματεύσεων σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική φάση. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα του Ντερβίς Έρογλου, που θέλει να γίνει, όπως λέει, περισσότερη πρόοδος στο περιουσιακό πριν να είναι σε θέση να μπει σε διαδικασία πάρε-δώσε. «Από τη στιγμή όμως που όλοι λένε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού και μάλιστα επώδυνου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μετάβαση των συνομιλιών στο επίπεδο των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε να γεφυρωθούν οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν σήμερα εάν δούμε τη διαπραγμάτευση κεφάλαιο προς κεφάλαιο», κατέληξε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, με πρόοδο ή χωρίς, ο προσεχής Νοέμβριος, οπόταν και θα γίνει η αξιολόγηση εκ μέρους του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι καθοριστικός για τη μετέπειτα πορεία του κυπριακού προβλήματος. Όσο μάλιστα προχωρούσε η συζήτησή μας με τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού, διαπιστώναμε πως θα ήταν απλώς παιχνίδι λέξεων ή αποφυγή της πραγματικότητας η μη αντίληψη πως ήδη για τα Ηνωμένα Έθνη υπάρχει – αν όχι χρονοδιάγραμμα – χρονικό όριο για να διαπιστωθεί αν οι συνομιλίες μπορούν να αποδώσουν καρπούς ή όχι. Πόσο μάλλον που, με βάση τα όσα μας παρουσίασε η πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο γ.γ. δεν θα προβεί απλά σε διαπιστώσεις, αλλά θα κάνει και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο Κυπριακό.
Τα σενάρια σε σχέση με την αξιολόγηση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο είναι επί της ουσίας δύο:
Πρώτον, όταν θα γίνει η έκθεση, να υπάρχει η απαραίτητη πρόοδος.
Δεύτερον, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών να μην έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπουν ουσιαστική αισιοδοξία ότι θα οδηγηθούν σε συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτή δηλαδή της ύπαρξης σημαντικής προόδου μέχρι τον Νοέμβριο, τα πράγματα είναι απλά. Ο γ.γ. στην αξιολόγησή του θα παρουσιάζει τα σημαντικά βήματα που θα έχουν γίνει και θα εισηγείται συνέχιση της διαδικασίας με την ίδια μορφή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Το δεύτερο και πιθανότερο εκ των πραγμάτων σενάριο είναι, η ώρα της αξιολόγησης εκ μέρους του γ.γ. τον Νοέμβριο να φθάσει χωρίς να έχει επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών. Τότε σαφώς η κατάσταση περιπλέκεται και αγγίζει επί της ουσίας τα όρια αυτού που η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη δηλώνει ότι δεν θέλει να δει στο Κυπριακό: επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το σενάριο ο Μπαν Κι Μουν θα είναι ξεκάθαρος: Μέσω της αξιολόγησής του, θα καταδεικνύει τους λόγους που οι συνομιλίες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα δακτυλοδείχνει τους υπεύθυνους για αυτό και παράλληλα θα παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις υπό τη μορφή που όλοι τις γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν μπορούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα.Πέραν όλων αυτών, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα καταθέσει και τις εισηγήσεις του για το πώς θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η διαδικασία για να γίνει πιο αποδοτική. «Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποδεχθούν ή να απορρίψουν αυτές τις εισηγήσεις και, αναλόγως των τελικών τους αποφάσεων, να αναλάβουν και τις ευθύνες των πράξεών τους και στο Συμβούλιο Ασφαλείας φυσικά για τα περαιτέρω», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από την ίδια πηγή. Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη, όπως μας λέχθηκε, ήταν, είναι και θα είναι διατεθειμένα να ακολουθήσουν και οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, στην οποία ενδεχομένως να έχουν μέχρι τότε καταλήξει, με μεταξύ τους συμφωνία, οι Χριστόφιας και Έρογλου.
Καταλήγοντας, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα που έχει να κάνει τόσο με τη συζήτηση που ξέσπασε τον τελευταίο καιρό μετά τις δηλώσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών μετά τον Νοέμβριο στο Κυπριακό, όσο και με τις επικρίσεις που ο ίδιος δέχθηκε: «Όλα αυτά λίγη σημασία έχουν. Τα Η.Ε. δεν γίνεται να θέλουν περισσότερο τη λύση από ό,τι εσείς οι Κύπριοι. Το ξέρω ότι είναι τετριμμένο, αλλά θα το πω: Αυτή η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να μην είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση. Είναι όμως, εκτιμώ, η τελευταία ευκαιρία για λύση υπό αυτή τη μορφή, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναλώσαμε σημαντικό μέρος της συζήτησής μας με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών προσπαθώντας να αντιληφθούμε πώς ο διεθνής οργανισμός βλέπει την παρουσία των Χριστόφια και Έρογλου στις απευθείας διαπραγματεύσεις. «Πού σταλώνουν τα πράγματα, ποιος δεν τηρεί εποικοδομητική στάση, ποιος έχει δίκαιο στα όσα λέει και ποιος όχι», ήταν μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θέσαμε ενώπιόν του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως κάποια εξ αυτών άγγιζαν και τα όρια της πολιτικής αφέλειας. Ξεκάθαρη απάντηση βεβαίως δεν πήραμε. Μας επεσήμανε απλώς ότι οι ίδιες κατηγορίες σε σχέση με την αντικειμενικότητα των Ηνωμένων Εθνών εκτοξεύονται τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους: «Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τη διαδικασία», μας είπε. Ουδέτερη ήταν η απάντησή του και σε σχέση με τη στάση που τηρούν οι δύο ηγέτες στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Πριν όμως κλείσει και αυτό το θέμα στο πλαίσιο της κουβέντας μας, έριξε τη βόμβα: «Εμείς δεν θα πούμε στην παρούσα φάση τι στάση τηρούν οι δύο ηγέτες. Θα σας πω απλώς ότι από διπλωματικούς κύκλους με έντονο ενδιαφέρον στο Κυπριακό, μας εκφράζονται βαθιές ανησυχίες τον τελευταίο καιρό για το αν, τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Έρογλου, έχουν στο μυαλό τους μόνο το πώς θα αποφύγουν τις ευθύνες ενός αδιεξόδου στο Κυπριακό παρά το πώς θα λύσουν το πρόβλημα», κατέληξε με νόημα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου