Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Ουσιαστική» συζήτηση, άνευ ουσιαστικών δηλώσεων

Ο σκοταδισμός που διήπε κατά καιρούς τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, φάνηκε χθες ότι επανέρχεται. Ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος περιορίστηκε σε αναμάσημα της θεωρίας του για ανάγκη ενίσχυσης του μομέντουμ, παρά σε κάποια αποκάλυψη επί του περιεχομένου της συζήτησης ανάμεσα στους δύο συνομιλητές. Ο Ντάουνερ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ντερβίς Έρογλου μπήκαν χθες σε μια πιο ουσιώδη συζήτηση του περιουσιακού, την οποία χαρακτήρισε «ειλικρινή και φιλική». Η ουσιαστική συζήτηση του περιουσιακού ικανοποιεί τα Ηνωμένα Έθνη, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να δούμε τη διαδικασία να προχωρεί και είμαστε ευτυχείς με αυτό». Αυτά είχε να δηλώσει ο Αυστραλιανός διπλωμάτης, σε σχέση με μια συζήτηση που κράτησε δυόμισι ώρες. Ακολούθως επανέλαβε το πρόγραμμα, όπως είχε καθοριστεί στην προηγούμενη συνάντηση, και είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα προγραμματιστεί και η επόμενη συνάντηση μεταξύ των συμβούλων Ιακώβου και Οζερσάι.
Μόνο ο εγκάθετος της κατοχής έλυσε χθες τη σιωπή του και αυτός όχι για να μιλήσει επί της ουσίας της χθεσινής διαπραγμάτευσης, αλλά για να κατηγορήσει την πλευρά μας για την αξίωσή της να συνδυαστεί η συζήτηση του περιουσιακού με τα θέματα του εδαφικού και των εποίκων. Δήλωσε ότι η παρουσίαση θέσεων της δικής μας πλευράς έγινε στα Ελληνικά και αναμένουν σήμερα το έγγραφο στην αγγλική γλώσσα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το περιουσιακό είναι θέμα δύσκολο και η συζήτηση που έγινε έφερε στην επιφάνεια αρκετές διαφορές. Δεν διευκρίνισε, όμως, κατά πόσον πρόκειται για τις γνωστές διαφορές της απόδοσης προτεραιότητας στην περιουσία στον ιδιοκτήτη από την ε/κ πλευρά και στον σφετεριστή από την τ/κ ή για διαφωνίες που προέκυψαν τώρα.
Σε αντίθεση με τον Έρογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να υιοθετεί την πολιτική του μορατόριουμ, αφού με έντονο τρόπο κατέστησε σαφές στους συναδέλφους ότι δεν ήθελε να μιλήσει για το τι διαμείφθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι «έγινε τοποθέτηση από πλευράς μας και από πλευράς Τ/κ πάνω στο περιουσιακό και θα συνεχιστεί η συζήτηση». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η άρνησή του να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν. Ακολούθως αρνήθηκε να δεχθεί άλλες διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Μετά τις συνομιλίες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με αντιπροσώπους του «Besparmak Group». Όπως δήλωσε ο συντονιστής του «Besparmak Group» Εργκούν Ολγκούν, έχουν κάποιες ιδέες σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τη λύση και τις διαπραγματεύσεις. Ο Ντάουνερ από πλευράς του δήλωσε ότι είναι ενδιαφέρον να συναντάται με διάφορες οργανώσεις και είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ. Τόνισε, δε, ότι ο Οργανισμός βρίσκεται στην Κύπρο για να βοηθήσει και όχι για να πει στον κόσμο πώς να ζήσει τη ζωή του. Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στην Αυστραλία όπου θα διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας για την ομοσπονδία, λέγοντας ότι και η χώρα του έχει ομοσπονδιακό σύστημα.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου