Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Κύμα πιέσεων με αποδέκτη τη Λευκωσία Βρετανο-σουηδικό παραλήρημα για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων

Βρυξέλλες: Κύμα πιέσεων με μοχλό πίεσης τα Συμπεράσματα της ΕΕ και αποδέκτη τη Λευκωσία δρομολογούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Βρετανία και η Σουηδία, μεθοδεύοντας το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης -Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», τα οποία βρίσκονται στο «ψυγείο» με μονομερή απόφαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009.

Άριστα ενημερωμένη πηγή στην έδρα της ΕΕ ανέφερε στον «Φ» ότι ο βρετανο-σουηδικός άξονας θα επιχειρήσει εντός του 2014 να επιβάλει την προώθηση των δύο επίμαχων τουρκικών κεφαλαίων, αξιοποιώντας την εξής αναφορά που περιλαμβάνεται στα Συμπεράσματα: «Η ΕΕ παραμένει μια κινητήριος δύναμη (anchor) για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Η εν λόγω αναφορά μπορεί να θεωρείται γενική και αόριστη, αλλά όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν ότι «αντανακλά την υποχρέωση της ΕΕ να στηρίξει τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας στους δύο αυτούς τομείς, φωτογραφίζοντας ευκρινώς την ανάγκη προώθησης των δύο κεφαλαίων».

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η λέξη «τομείς» παραπέμπει ευθέως στα διαπραγματευτικά κεφάλαια και, ως τούτου, η εν λόγω αναφορά που υιοθετήθηκε «προσημειώνει υποθήκη» για μελλοντική προώθησή τους…

Η Λευκωσία έχει πάντως εντελώς διαφορετική άποψη και αυτή διατυπώθηκε σε πολιτικό επίπεδο από τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος υπέδειξε ότι «στο ταγκό χρειάζονται δύο», ζητώντας ουσιαστικά ανταλλάγματα από την Τουρκία προκειμένου να συναινέσει η Λευκωσία σε ξεπάγωμα κεφαλαίων. Μιλώντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές ότι το ξεπάγωμα των επίμαχων τουρκικών κεφαλαίων προϋποθέτει ανάλογες κινήσεις από την Άγκυρα, φωτογραφίζοντας την απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ανάλογα μηνύματα έστειλε η Λευκωσία και σε διπλωματικό επίπεδο, διά του μονίμου αντιπροσώπου Κορνήλιου Κορνηλίου, ο οποίος ανέφερε ενώπιον της COREPER ότι η προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων είναι προς συζήτηση, στο πλαίσιο όμως της ήδη κατατεθείσας πρότασης της κυπριακής Κυβέρνησης. Η θέση αυτή, για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων έναντι της επιστροφής των Βαρωσίων, με παράλληλη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης (κατά νόμιμο τρόπο), θα αποτελέσει τη βασική γραμμή άμυνας της Λευκωσίας. Έναντι των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθούν εντός του 2014, κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η προεδρία της ΕΕ θα ασκείται από την Ιταλία και αναλόγως βέβαια των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Οι πιέσεις αναμένεται να εκδηλωθούν στα τρία βασικά θεσμικά όργανα, Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωβουλή.



• Σε επίπεδο Συμβουλίου, ο κλοιός που σχημάτισαν είκοσι και πλέον κράτη-μέλη γύρω από τη Λευκωσία, απαιτώντας το ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης-Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», είναι ενδεικτικός των εξελίξεων που θα επιχειρηθεί να δρομολογηθούν το 2014. Άλλωστε, η Ιταλία, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2014, ένωσε τη φωνή της με τη Βρετανία και τη Σουηδία, ζητώντας ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων και αδιαφορώντας για τους λόγους που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία να τα μπλοκάρει.

• Στην Κομισιόν, η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγική για τη Λευκωσία. Ο επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ταυτίζεται απόλυτα με το Λονδίνο και πρωτοστατεί στο ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων, ενώ φρόντισε να αδειάσει την πρόταση της Λευκωσίας για διασύνδεση του ζητήματος με την επιστροφή των Βαρωσίων. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο κ. Φούλε αναφέρει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το Κυπριακό τον έχει κουράσει, ενώ τα σχόλια του για την κυπριακή Κυβέρνηση, τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστούν ως «κολακευτικά». Σημειώνεται ότι το τελευταίο «δημόσιο επίτευγμα» του κ. Φούλε αποτελεί η συμφωνία του (όπως ο ίδιος δήλωσε) με τον κ. Νταβούτογλου για λύση του Κυπριακού «εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου», θέτοντας ευθέως ζήτημα χρονοδιαγράμματος.

• Στην Ευρωβουλή, η υπό συζήτηση έκθεση για την Τουρκία και η τάση που διαμορφώνεται υπέρ του ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοίμασε η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Ρία Όμεν Ρούιτεν, δεν ζητά μόνο ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης-Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», αλλά και του κεφαλαίου «Ενέργεια», παραγράφοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το στοιχείο που «σώζει την παρτίδα», είναι η ευθεία παραπομπή στις προτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, διά των οποίων γίνεται αποδεκτή η συζήτηση ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων, υπό την προϋπόθεση επιστροφής των Βαρωσίων. Επί του προκειμένου, το προσχέδιο ζητά την έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των Βαρωσίων με βάση το ψήφισμα 550 Σ.Α. ΟΗΕ, αλλά και τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου κατά νόμιμο τρόπο από το λιμάνι της κατεχόμενης πόλης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, τάσσονται υπέρ του ξεπαγώματος τουρκικών κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο «καλός» Bρετανός και ο «κακός» Σουηδός

«Το παιγνίδι του καλού και του κακού παιδιού» έπαιξαν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και της Σουηδίας στη συνεδρία της COREPER στις 16 Δεκεμβρίου, η οποία υιοθέτησε τα Συμπεράσματα για την Τουρκία. Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος συμφώνησε με τη συμβιβαστική φόρμουλα που υπέβαλε η λιθουανική Προεδρία για σεβασμό της κυριαρχίας των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (σ.σ. βλέπε διπλανή στήλη), κάτι που προσυπέγραψε και η Λευκωσία.

Κι ενώ ο Λιθουανός πρέσβης ανακοίνωνε με ανακούφιση την έγκριση των Συμπερασμάτων, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Σουηδίας «άναψε πορτοκαλί». Όπως πληροφορούμαστε, ο Σουηδός διπλωμάτης ανέφερε ότι η θέση της Στοκχόλμης για περαιτέρω ενίσχυση του λεκτικού αναφορικά με την προώθηση των δύο τουρκικών κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης-Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια» έτυχε της υποστήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών (σ.σ. είκοσι και πλέον κράτη-μέλη). Με βάση το επιχείρημα αυτό, ο Σουηδός μόνιμος αντιπρόσωπος επέμεινε  στην περίληψη ακόμη πιο ισχυρής αναφοράς στα Συμπεράσματα, υποδυόμενος με απόλυτη επιτυχία τον ρόλο του «κακού παιδιού». Αντίθετα, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, που δεν άνοιξε το στόμα του στη συνεδρία της COREPER, δεν υποδύθηκε με ανάλογη επιτυχία τον ρόλο του «καλού παιδιού».

Γιατί ακόμη και οι πέτρες στην ΕΕ γνωρίζουν ότι το Λονδίνο οργάνωσε τη «χορωδία» που ζητούσε το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, παραχωρώντας απλώς στη Στοκχόλμη τον ρόλο του «πρώτου βιολιού». Τελικά, ο Σουηδός μόνιμος αντιπρόσωπος, αφού έλαβε εντολές από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του, συμβιβάστηκε με το κείμενο ως είχε και ήρε την επιφύλαξή του. Ωστόσο, το μήνυμα που έστειλαν οι Βρετανοσουηδοί και η ομάδα των είκοσι χωρών που συγκρότησαν για το ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων, έχει ληφθεί…


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/177260#sthash.EAXmoJ72.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου