Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Αναγνώριση» μέσω 112;


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κομισιόν λέει ότι το www.sos112.infoδεν είναι επίσημη ιστοσελίδα
Εύλογες υπόνοιες ότι, μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης, η Ε.Ε. προβαίνει σε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους
Έντονο προβληματισμό άλλα και αντιδράσεις προκαλεί η εύλογη υπόνοια ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, αν και η θέση της είναι ότι το μοναδικό κράτος που αναγνωρίζει είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένες ενέργειες της Ένωσης, όμως, υποβάλλουν το αντίθετο, όπως δείχνει η ιστοσελίδα www.sos112.info
Σύμφωνα με το SigmaLive, όταν επιλέξει κανείς στον χάρτη την Κύπρο, τότε εμφανίζονται δύο σημαίες, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναγράφονται στην Αγγλική και Τουρκική, ενώ δίνονται και πληροφορίες επικοινωνίας για τις «υπηρεσίες» έκτακτης ανάγκης στο ψευδοκράτος.
Αναγράφονται, επίσης, μερικές ορολογίες στην τουρκική γλώσσα, ενώ παρέχεται και ο κωδικός αριθμός που απαιτείται για να επικοινωνήσει κανείς με τηλεφωνικό αριθμό του ψευδοκράτους.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, ξεκαθαρίζει ότι τοwww.sos112.info δεν είναι επίσημη ιστοσελίδα, διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι το 112 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κλήση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε περίπου 20 άλλες χώρες.
Αριθμός επείγουσας ανάγκης 
Το 112 είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός επείγουσας ανάγκης για όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν μέσω αυτού του τηλεφώνου και να απευθύνονται άμεσα στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Ασθενοφόρα, Πολιτική Προστασία, Λιμεναρχεία κτλ.) Έτσι, λοιπόν, κάποιος δεν χρειάζεται να θυμάται 3 ή 4 αριθμούς αλλά μόνον έναν, τον 112, ο οποίος εξυπηρετεί το κοινό ανάλογα με την κατάσταση, πάντα άμεσα και υπεύθυνα.
Μπλοκάρισμα κλήσεων 
Ο σκοπός του SOS 112 Ευρώπη, είναι να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης να συμμετέχουν έτσι, ώστε να μοιράζονται πληροφορίες και να μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες υπηρεσίες στο κοινό όλης της Ευρώπης, με πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Ειδικά σε αυτές που έχουν τον κοινό ευρωπαϊκό αριθμό 112 και είναι συνδεδεμένες.
Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τέτοιου είδους κλήσεων, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις κλήσεις στο 112 από κινητά τηλέφωνα χωρίς κάρτα SIM.
Άμεση παρέμβαση ΥΠΕΞ ζητά το ΕΥΡΩΚΟ
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, καλώντας το Υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αφαιρεθούν όλες οι καταχωρίσεις που αφορούν στο ψευδοκράτος.
«Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση των διαχειριστών της ιστοσελίδας http://www.sos112.info, προκειμένου να αφαιρεθούν οι καταχωρίσεις που αφορούν το ψευδοκράτος και παραπέμπουν σε υπηρεσίες των κατεχομένων, οι οποίες φέρονται να εξυπηρετούν τον ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό επείγουσας ανάγκης 112, που ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Γιωργάλλας, προσθέτοντας ότι «η απαράδεκτη καταχώριση, που εξισώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος των κατεχομένων, πλήττει τη νομιμότητα και αλλοιώνει τις κατοχικές πραγματικότητες στην Κύπρο και, ως εκ τούτου, επιβάλλεται το Υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει αμέσως».
Η θέση της Κομισιόν 
Εν τω μεταξύ, πηγή της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι η ιστοσελίδα www.sos112.info δεν αποτελεί επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. Αφορμή για τη διευκρίνιση έδωσαν δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της ιστοσελίδας αυτής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επίσημες πανευρωπαϊκές ιστοσελίδες τού 112 είναιwww.112foundation.eu και ec.europa.eu/digital-agenda/en/112. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι το 112 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κλήση υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε περίπου 20 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, αλλά και πως το 112 είναι μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης χωρίς πολιτικές προεκτάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από όλους όσοι τη χρησιμοποιούν και τη διαχειρίζονται. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα ότι όλοι οι Ευρωπαίοι και οι άνθρωποι που επισκέπτονται την Ευρώπη, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια μέσω του 112 σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.

www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου