Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Γερμανίδα Πρέσβειρα «Ενδυναμώνονται οι σχέσεις Γερμανίας – Κύπρου»

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Κύπρου δυναμώνουν μέρα με τη μέρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Δρ. Gabriela Guellil, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γερμανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Γερμανία αναμένει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη προόδου σε θέματα ουσίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη να ξεπεραστούν εμπόδια, αλλά και να υπάρχει αλληλοεμπιστοσύνη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του αφιερώνουν όλες τις προσπάθειές τους για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι το να ‘ξεπαγώσει’ κανείς μια διένεξη μετά από τόσα χρόνια και τόσες πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αποτελεί μια δύσκολη μάχη που φέρει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μια σισύφεια προσπάθεια.
Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενισχύσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, είπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής θα συμβάλει στη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπρόσθετα, είπε, θα συμβάλει και στο να ξαναγίνει η Κύπρος ένας έμπιστος και ανταγωνιστικός οικονομικός παίκτης.
Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κύπρος λαμβάνει πολλή αναγνώριση από τους διεθνείς δανειστές της, την Τρόικα, κατά τη διάρκεια των αποστολών αξιολόγησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές.
Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα διπλωμάτης είπε ότι η εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο αυξάνεται με κάθε θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ. Θεωρείτε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας παραμένουν οι ίδιες, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα πριν και μετά το Eurogroup τον περασμένο Μάρτη;
Απ. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας δυναμώνουν μέρα με τη μέρα. Η Κύπρος και η Γερμανία είναι εταίροι. Είμαστε μέλη της ΕΕ, μέλη του Eurogroup. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Ιούνιο του 2012, η νέα Κυβέρνηση ανέλαβε το Μάρτη του 2013 και έπρεπε να δράσει για να αποφύγει τη χρεοκοπία – που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, το Eurogroup και η Γερμανία στάθηκαν σθεναρά στο πλευρό της Κύπρου για να δώσουν την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν τόσο πολύ η Κύπρος, η οποία δεν είχε πρόσβαση σε άλλες πηγές. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Μάρτη του 2013 οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα βοηθήσει την Κύπρο να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της τομέα, να εκσυγχρονίσει θέματα διοίκησης και να ξαναγίνει ένας ανταγωνιστικός και αξιόπιστος οικονομικός παίκτης.
Η πρόκληση σήμερα για την Ευρώπη είναι να αποφύγει την επανάληψη μιας παρόμοιας κρίσης. Ετσι, εργαζόμαστε σκληρά για μια τραπεζική ένωση που θα παρέχει το πλαίσιο για σταθεροποίηση της ευρωζώνης με τρόπο βιώσιμο. Πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες και να εργαστούμε κατά τρόπο υπεύθυνο. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε. Η Γερμανία έχει δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία. Εχοντας αυτά υπόψη, προσφέρουμε στήριξη και αλληλεγγύη.
Εδώ και χρόνια, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι φίλοι και σύμμαχοι. Οι ηγέτες μας συναντώνται συχνά και επικοινωνούν άμεσα. Ένα ακόμη θετικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο τους επόμενους μήνες.
Ερ. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά με την έρευνα της
Moneyval και της Deloitte για το ξέπλυμα χρήματος ότι «τα αποτελέσματα για την Κύπρο είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ίσως κάποιοι εκτός Κύπρου θα ήθελαν να παρουσιάζουν», προσθέτοντας πως «έγιναν έρευνες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν όσα μας απέδιδαν διάφοροι».Είχε λάθος η Γερμανία όταν έκανε λόγο για Ρώσους ολιγάρχες και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο;
Απ. Το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κύπρου και του Eurogroup ορίζει ότι το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος θα ενδυναμωθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές. Αν και το καθεστώς κατά του ξεπλύματος στην Κύπρο έλαβε συνολικά μια θετική αξιολόγηση στην έκθεση της Moneyval το 2011, οι Αρχές είναι δεσμευμένες να το ενδυναμώσουν περαιτέρω με τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις του προσωπικού του ΔΝΤ. Οι Αρχές ακολουθούν ένα σχέδιο δράσης για εφαρμογή των δεσμεύσεων. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικοί ισχυρισμοί στα ΜΜΕ είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης. Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι οι επιχειρηματικές συναλλαγές διεκπεραιώνονται κατά τρόπον διαφανή και στη βάση των αναγνωρισμένων προτύπων και αρχών, η Κύπρος θα ανακτήσει την εικόνα που της αξίζει. Νοιώθω κάπως περήφανη που η χώρα που με φιλοξενεί, η Κύπρος, έλαβε μεγάλη αναγνώριση στη διάρκεια των αποστολών αξιολόγησης της Τρόικας, και από την Κυβέρνησή μου, για τις προσπάθειές της για εφαρμογή των προνοιών του Μνημονίου. Πιστεύω ότι ο Υπουργός Οικονομικών παίρνει τη δουλειά του πολύ σοβαρά, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές. Η σκληρή δουλειά είναι ένας πειστικός τρόπος να σωπαίνει κανείς την όποια κριτική.
Ερ. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία μετά τα γεγονότα του Eurogroup προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις; Υπάρχουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες επενδύσεις από την Γερμανία στην Κύπρο;
Απ. Γενικά ομιλούντες, η εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας αυξήθηκε σημαντικά μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, σε σύγκριση με την κατάσταση μιας πιθανής χρεοκοπίας του κράτους που επικρατούσε πριν. Η εμπιστοσύνη συνεχώς αυξάνεται με κάθε θετική αξιολόγηση της Τρόικας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Μέχρι στιγμής, αυτή η αυξημένη εμπιστοσύνη δεν οδήγησε σε συγκεκριμένα μεγάλα επενδυτικά έργα που να έχουμε υπόψη μας. Θα πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία πολλών προσδοκιών στο βαθμό που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν έχω εις γνώση μου στατιστικά στοιχεία για το πώς γερμανική επιχειρηματική κοινότητα βλέπει την Κύπρο ή κάποιο βαρόμετρο επιχειρηματικού κλίματος για γερμανικές επενδύσεις στην Κύπρο.
Φυσικά , ως Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, θέλω να υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους των Γερμανών επιχειρηματιών ούτως ώστε να επενδύσουν και να συμβάλουν έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού . Ωστόσο, ζούμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Η Κύπρος πρέπει να προσελκύσει επενδυτές, να προσφέρει ευκαιρίες και να εξαλείψει τα όποια πιθανά εμπόδια υπάρχουν. Πόσο συχνά διαβάζουμε και ακούμε παράπονα για γραφειοκρατικές διαδικασίες που απογοητεύουν την τοπική και ξένη επιχειρηματική κοινότητα; Θα ήθελα να ενθαρρύνω τις Αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διοίκησης, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική και διαφανής. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πάνε εκεί, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Δεν θα εμπλακούν σε δραστηριότητες που δεν μπορούν να παραβλέψουν και προτιμούν να υπολογίζουν τους κινδύνους από την αρχή. Οι Κύπριοι, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία μας θετικής αντίληψης. Η πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο αλλά και με μεμονωμένες εταιρείες για να συζητήσει τις δυνατότητες για περαιτέρω διμερείς συνεργασίες.
Ερ. Το Βερολίνο ανέκαθεν υποστήριζε την επανένωση της Κύπρου. Πιστεύετε ότι οι προσπάθειες για επανένωση του νησιού μπορούν να αποδώσουν, με δεδομένο το γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα σε μια κοινή δήλωση;
Απ. Η επανένωση του νησιού θα επιτευχθεί εάν η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές είναι αρκετά ισχυρή. Χρειάζεται να υπάρχουν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες. Χρειάζεται θάρρος για να γίνουν παραχωρήσεις, επειδή οποιοσδήποτε συμβιβασμός εξευρεθεί θα περιλαμβάνει απογοήτευση και για τις δύο πλευρές. Το να ‘ξεπαγώσει’ κανείς μια διένεξη μετά από τόσα χρόνια και τόσες πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αποτελεί μια δύσκολη μάχη που ενέχει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μια σισύφεια προσπάθεια. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και χρειάζεται να υπάρχει αλληλοεμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη, και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αναμένουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναμένουμε πρόοδο σε θέματα ουσίας. Κάθε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που δημιουργεί περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Θα θέλαμε να δούμε πρόοδο. Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του αφιερώνουν όλες τις προσπάθειές τους για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση. Οι προσπάθειες μπορούν να αποφέρουν αποτελέσματα .
Ερ. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, δεδομένης της άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ (όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας του 2005) όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το βέτο της Τουρκίας για ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς κτλ;
Απ. Η Γερμανία συζητά το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με τους εταίρους της στην ΕΕ. Σε κυβερνητικό επίπεδο, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013 άνοιξαν το δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος νέων κεφαλαίων, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη θετική απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με το κεφάλαιο 22. Άλλα κεφάλαια που έχουν μπλοκαριστεί – κυρίως τα κεφάλαια 23 και 24 - θα πρέπει να ακολουθήσουν εν ευθέτω χρόνω. Η Γερμανία εμμένει στη θέση της σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διατάξεις του πρωτοκόλλου.
Ερ. Η Γερμανία βλέπει να υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με τη λύση του κυπριακού προβλήματος;
Απ. Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενισχύσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μπορεί να προσφέρει πολιτικό χώρο ελιγμών - και τεράστια οικονομικά οφέλη. Το Κυπριακό και το θέμα των υδρογονανθράκων θα συγκλίνουν εάν επιτευχθεί η επιθυμητή λύση. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι η διευθέτηση μπορεί να διευκολυνθεί αν επιτευχθεί συνεργασία.
Ερ. Πώς σχολιάζει το Βερολίνο την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος;
Απ. Υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος, βρίσκεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Κύπρος, όμως, είναι μια διαιρεμένη χώρα. Εδώ και 50 χρόνια, υπάρχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αποφυγή επανάληψης των συγκρούσεων και για να συμβάλει στη διατήρηση του νόμου και της τάξης και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες. Για μένα, ‘κανονικές συνθήκες’, σημαίνει ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να ασκεί πλήρη κυριαρχία στο σύνολο του εδάφους της, και ότι η Κύπρος και η Τουρκία θα αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας, αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλον, και ίσως, (και εδώ επιτρέψτε μου να εκφράσω μια θαρραλέα άποψη) να είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ.
Ερ. Υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να εμπλακεί η Γερμανία στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο;
Απ. Ο ενεργειακός τομέας υφίσταται αλλαγές. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που προβληματίζουν τον κλάδο. Όσον αφορά την έρευνα, οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες πρέπει να διαθέσουν τεράστιες επενδύσεις και χρηματοδότηση που τους δεσμεύουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για 25 ή και για περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις εκεί έξω στις αγορές. Η Κύπρος με την γεωστρατηγική της θέση αποτελεί μια ελκυστική επιλογή. Οι γερμανικές εταιρείες είναι πιθανό να εμπλακούν εάν τα έργα συγκεκριμενοποιηθούν και υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας. Πέραν από το θέμα των υδρογονανθράκων είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον οποίον επικεντρώνεται η Γερμανία. Θεωρώ ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επιχειρηματική συνεργασία.

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου