Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πριν από 18 χρόνια για τα Ίμια μας

 Με τον Λάζαρο Μαύρο

Η Τ Α Ν ΤΕΤΑΡΤΗ 31 Ιανουαρίου 1996 που στην «κρίση» των Ιμίων θυσιάστηκαν, με το ελικόπτερο της φρεγάτας «Ναυαρίνο», οι δύο υποπλοίαρχοί μας του Πολεμικού Ναυτικού, Χρήστος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτωρ Γιαλλοψός. Την προηγούμενη μέρα 30.1.1996 δημοσιεύσαμε στην καθημερινή μας στήλη στη «Σ», στο αρθρίδιο υπό τον τίτλο «Για έναν ξερόροτσο», και τα εξής:

Ε Ν Α Σ ΡΟΤΣΟΣ, ξερόροτσος μέσ’ την θάλασσα, όπως θα λέγαμε στην κυπριακή διάλεκτο, είν’ η βραχονησίδα Ίμια, ανάμεσα Καλύμνου και Αλικαρνασσού, την οποία ορέγονται να μας φάνε οι Τούρκοι. Γι’ αυτόν τον ξερόροτσο οι Έλληνες οφείλουμε να πείσουμε και τους Τούρκους επιδρομείς και τους πάτρωνες, υποστηρικτές, εξοπλιστές και χρηματοδότες τους, κ.κ. Κλίντον [ΗΠΑ], Κολ [Γερμανία], Μέιτζορ [Βρετανία], Σιράκ [Γαλλία] κ.ά., ότι βρισκόμαστε στις επάλξεις με φυσίγγιο στη θαλάμη, έτοιμοι κι αποφασισμένοι να πιέσουμε τη σκανδάλη, αν χρειαστεί. Διότι, δεν πρόκειται, στην ουσία, απλώς και μόνο για μισή σπιθαμή εδάφους, δεν πρόκειται για έναν έρημο ξερόροτσο μεσ’ την θάλασσα, αλλά πρόκειται για μια προσχεδιασμένη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη τακτική του αποκρουστικού και επιδρομικού τουρκικού κράτους με σαφέστατους στόχους:

1. ΝΑ ΘΕΤΕΙ υπό διαρκή αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό μας Αιγαίο.

2. ΝΑ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΙ διεθνώς και εις ευήκοα ώτα πλανηταρχών, πατρώνων κ.ά. τον όρο «αμφισβητούμενες περιοχές», για τους ελληνικούς χώρους που από παλιά έθεσε ως στόχους ο επεκτατισμός της Τουρκίας.

3. ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ τις αντιστάσεις, την εγρήγορση και την αποφασιστικότητα του Ελληνισμού, ονειρευόμενη η Άγκυρα να βρει και εκεί, στο Αιγαίο, αντίστοιχους Διζωνικούς Συμβιβαστές, όπως, κακή ώρα, βρήκε για το Κυπριακό.

4. ΝΑ ΑΝΑΠΤΕΡΩΣΕΙ το ηθικό του τουρκικού σοβινισμού εντός της τουρκικής επικράτειας, που έχει τρωθεί από την 12χρονη [1984-1996] αδυναμία του φασιστικού τουρκικού κράτους και των ενόπλων του δυνάμεων να εξοντώσουν τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα που διεξάγουν οι Κούρδοι υπό την ηγεσία του ηρωικού ΡΚΚ.

Ε Ι Ν Α Ι λοιπόν σαφέστατο το καθήκον των Ελλήνων να δείξουμε και να πείσουμε, σε όλο το εύρος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, με φυσίγγιο στην θαλάμη, για τα Ίμια και κάθε Ίμια τής ύπαρξης και της αξιοπρέπειάς μας.

Α Υ Τ Α γράφαμε την προηγούμενη της θυσίας Καραθανάση, Βλαχάκου,

Κόμματα καταδικάζουν την Τουρκία Πλήττει τις προσπάθειες στο Κυπριακό το «Barbaros»

Αντιδράσεις προκαλεί η ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το «Barbaros δυτικά της Κύπρου. Τα κόμματα καταδικάζουν την τουρκική ενέργεια ενώ παράλληλα ζητούν από την Κυβέρνηση να αντιδράσει.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι κινήσεις του«Barbaros» δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Καλούμε την Κυβέρνηση, αναφέρει, να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και επιπρόσθετα «να στείλει σαφές μήνυμα στα Ηνωμένα Έθνη με το οποίο να ξεκαθαρίζει πως τέτοιες προκλητικές ενέργειες πλήττουν καίρια την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς «κλείσιμο» βασικών πτυχών (που μάλιστα ενδιαφέρουν πρωτίστως την τουρκική πλευρά) πριν καν πάμε σε διαπραγματεύσεις».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται, σημειώνει, για πειρατικές ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα το θαλάσσιο Δίκαιο και πιο συγκεκριμένα τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982.

Καλούμε  την κυβέρνηση, προσθέτει η ΕΔΕΚ, να εγκαταλείψει την παθητική της στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Να προχωρήσει σε καταγγελίες προς τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. η οποία έχει ενσωματώσει το Δίκαιο της θάλασσας στο κοινοτικό κεκτημένο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι «η Άγκυρα επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το προκλητικό της πρόσωπο, έχει ανακοινώσει ότι θα διενεργήσει έρευνες στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η επιτυχία της προσπάθειας μας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων.

Οι εταιρείες που ανέπτυξαν ή θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει, ανέφερε, να νιώθουν ότι μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και χωρίς κανένα κίνδυνο για τις επενδύσεις και τις εργασίες τους. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, να επιδιώξουμε συνεργασίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το πλέγμα προστασίας και ασφάλειας που χρειαζόμαστε σήμερα πάνω από τον χώρο των γεωτρήσεων.


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/183048/plittei-tis-prospatheies-sto-kypriako-to-barbaros#sthash.mXAhbmGd.dpuf

15 ναι, 0 όχι στο Σ.Α. για την Κύπρο…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα χθες το ψήφισμα το οποίο προβλέπει την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ψήφισαν 15 χώρες υπέρ και μηδεν κατά.
Στο ψήφισμα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο και εκφράζεται η απογοήτευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για «συνολική και μόνιμη διευθέτηση» του Κυπριακού.
Το ΣΑ προτρέπει τις δυο πλευρές να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη «αποφασιστικής προόδου στα βασικά ζητήματα», καλώντας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για «περαιτέρω εργασίες για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα». Επίσης τους κάλεσε να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων.
Το εκτελεστικό σώμα του ΟΗΕ καλεί ακόμα να μέρη να συμφωνήσουν σε «μια ουσιαστική πορεία για να προχωρήσουν προς τα εμπρός, το συντομότερο δυνατόν». Υπενθυμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα ώστε όλα τα μέρη να συμμετέχουν με «ευελιξία, εποικοδομητικότητα και ελαστικότητα» προς μια «πιο εντατική φάση διαπραγματεύσεων» και με σκοπό μια «διαρκή, συνολική και μόνιμη λύση, βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Το «στάτους κβο» δεν είναι βιώσιμο, αναφέρει το ψήφισμα. Το ΣΑ στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η εξέταση και οι συζητήσεις σχετικά με τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και για ανανέωση των προσπαθειών για την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως και για την εφαρμογή περαιτέρω βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και και το άνοιγμα άλλων σημείων διέλευσης.
Το ΣΑ χαιρετίζει τις «συνεχείς προσπάθειες» του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα και με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη για τη διεξαγωγή «πλήρων διαπραγματεύσεων».
Τέλος τονίζεται ότι μια «συνολική και μόνιμη διευθέτηση» στην Κύπρο θα έχει «σημαντικά οφέλη, που περιλαμβάνουν οικονομικά οφέλη για όλους τους Κύπριους», προτρέποντας τους ηγέτες των δυο πλευρών να προβάλουν «θετική δημόσια ρητορική», να αξιοποιήσουν την «παρούσα ευκαιρία» και να εξηγήσουν τα οφέλη της λύσης, πολύ πριν από κάθε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα.
Όσον αφορά την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί οι σχετικές αναφορές είναι πανομοιότυπες με του προηγούμενου ψηφίσματος.


Read more: http://mignatiou.com/?p=20273#ixzz2ryYOi5m4

Οι Τροϊκανοί "ξεσκονίζουν" το Δημοσιονομικό πλαίσιο

Δημοσιονομικό πλαίσιο, Ελ. Εγγυημένο Εισόδημα και ιδιωτικοποιήσεις εξετάζει σήμερα η Τρόικα.
Δημοσιονομικό πλαίσιο, Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην αγορά ακινήτων θα τεθούν μεταξύ άλλων στις επαφές των τεχνοκρατών της Τρόικας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Το πρωί (09:00) τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ τις εξελίξεις σε σχέση με την υλοποίηση της δέσμευσης για δημοσιονομικό πλαίσιο και το νόμο ομπρέλα που διέπει τη Διαχείριση Δημοσίων Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών ο νόμος περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Την ίδια ώρα, σε χωριστή συνάντηση, παρουσία εκπροσώπων των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξεταστεί η αγορά ακινήτων, με έμφαση στην επίσπευση των έκδοσης τίτλων, την άρση των εμποδίων στην έκδοση τίτλων, τις αιτήσεις που λήφθηκαν για πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου, καθώς και το θέμα των εξειδικευμένων δικαστών και της εκπαίδευσής τους για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων σύμφωνα με το εμπορικό δίκαιο και τους νόμους ακίνητης ιδιοκτησίας.
Εξάλλου, οι Τροϊκανοί θα συζητήσουν την κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα με αντιπροσωπεία της εταιρείας Cybarco.
Μεταξύ 11:00-13:00, Τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με εκπροσώπους του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας το θέμα των κυβερνητικών εγγυήσεων στους Δήμους, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του δανείου που παραχωρήθηκε από αυστριακή τράπεζα.
Νωρίς το απόγευμα, τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με αξιωματούχους του ΥΠΟΚ τη νομοθεσία για τη ρύθμιση και τη λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών, καθώς και το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων.
Νωρίς το απόγευμα (14:00-16:00) τεχνοκράτες της Τρόικα θα συζητήσουν με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και της Στατιστικής Υπηρεσίας το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, τον τελικό σχεδιασμό του αναθεωρημένου συστήματος προνοίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσει εξέταση της εισπρακτικής απόδοσης του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και της Υπηρεσίας ΦΠΑ ανά τομέα.
Στις 18:00 τεχνοκράτες της Τρόικα θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΡΑΕΚ.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι συναντήσεις της Τρόικα για το θέμα του νομικού πλαισίου κατά ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τεχνοκράτες της Τρόικα θα επισκεφθούν τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου θα εξετάσουν την εποπτεία του κλάδου των δικηγόρων σε θέματα ξεπλύματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αντίστοιχη συνάντηση με το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου στα γραφεία του ΣΕΛΚ.
Θέματα Τράπεζας Κύπρου και το Κεντρικό Μητρώο πιστώσεων συζητεί η Τρόικα στην Κεντρική Τράπεζα
Συνάντηση με εκπροσώπους της Τράπεζας Κύπρου για το θέμα της αναδιάρθρωσης δανείων θα έχει εκ νέου σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) κλιμάκιο τεχνοκρατών της Τρόικας, οι οποίοι αξιολογούν την πορεία του κυπριακού προγράμματος που αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης, σε άλλη συνάντηση, εκπρόσωποι της Τρόικας θα

Αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο Αμετάβλητη στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο

Αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο

Στο 17,5% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς στα 78.000 άτομα, αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο, από 17,3% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε και στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ κατέγραψε μικρή μείωση στο σύνολο της ΕΕ.
Οπως προκύπτει από τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat, η μέση ανεργία στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε το Δεκέμβριο στο 12,0% του ενεργού πληθυσμού και στο σύνολο της ΕΕ στο 10,7% (10,8% το Νοέμβριο).
Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 18,4%, στις γυναίκες 16,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 40,8% ή 17.000 άτομα. Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 12,0%, στις γυναίκες 12,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 23,8%.
Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Οκτώβριο, όπου η συνολική ανεργία ανήλθε στο 27,8% (1,388 εκατ. άτομα), ποσοστό που ήταν το ψηλότερο στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,7%, στις γυναίκες 32,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,2% (174.000 άτομα). Η Ελλάδα τόσο στο σύνολο όσο και στις γυναίκες και τους νέους είχε την ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ.
Οι τρεις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 13,9% σε 17,5%), η Ελλάδα (από 26,1% σε 27,4%) και η Ολλανδία (από 5,8% σε 7,0%). Η χώρα με τη μεγαλύτερη υποχώρηση της ανεργίας ηταν η Ιρλανδία (από 14,0% σε 12,1%).
Το Δεκέμβριο η ΕΕ είχε 26,200 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 19,010 αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία αυξήθηκε κατά 129.000 άτομα στην Ευρωζώνη.
Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,544 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 3,500 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 77.000 στην Ευρωζώνη. Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (59,2%) και η Ισπανία (54,3%). Τα χαμηλότερα η Γερμανία (7,4%) και η Αυστρία (8,9%).
Το συνολικό ποσοστό ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο ηταν το εξής: Ελλάδα 27,8% (στοιχεία Οκτωβρίου), Ισπανία 25,8%, Κύπρος 17,5%, Πορτογαλία 15,4%, Σλοβακία 13,8%, Ιταλία 12,7%, Ιρλανδία 12,1%, Γαλλία 10,8%, Σλοβενία 10,1%, Εσθονία 9,3% (Νοέμβριος), Βέλγιο 8,4%, Φινλανδία 8,4%, Ολλανδία 7,0%, Μάλτα 6,7%, Λουξεμβούργο 6,2%, Γερμανία 5,1%, Αυστρία 4,9%.

http://www.ikypros.com/

ΣΒΟΜΠΟΤΑ: ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Υπέρ ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό

Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακεί ενεργότερα στο Κυπριακό και ότι χρειάζεται να διοριστεί διακεκριμμένη προσωπικότητα ώστε να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο πλευρών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάννες Σβόμποτα μετά την συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σβόμποτα με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη συζήτησε το Κυπριακό
"Το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ ευρύ και πάρα πολύ θετικό και πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά" ανέφερε.

Θετικό να υπάρχει Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο
Ο κ. Σβόμποτα τάχθηκε υπέρ της εκπροσώπησης των Τ/κ στο ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε "πιστεύω ότι θα ήταν πολύ υποβοηθητικό αν οι Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, κάποιες δυνατότητες θα δημιουργούνταν, και πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα να έρθουν παρατηρητές για τις εκλογές για να διαβεβαιώσουν τους Τουρκοκύπριους ότι όλα βαίνουν καλώς. Το να υπάρχει εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ενότητας της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να βρούμε λύση που να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συμβατή με το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ. Αν τα δύο μέρη στη χώρα είναι πολύ ανεξάρτητα στην κυριαρχία τους τότε δεν μπορούμε να έχουμε μια χώρα εντός της ΕΕ με όλες τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται. Οι προτάσεις στο τραπέζι είναι πραγματικά καλές και ένα μεγάλο βήμα μπροστά προς τη θετική λύση του Κυπριακού».

Τρόικα: Απαραίτητες κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει ήδη η Κύπρος κατοχή
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι απόλυτα απαραίτητες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία οικονομικής δομής που δεν θα μπορούσαν να διαρκέσουν. Σημείωσε ωστόσο ότι η Τρόικα θέτει τις απαιτήσεις της κατά τρόπο που μπορεί να πει κάποιος ότι «υπάρχει ήδη μια κατοχή στην Κύπρο, η τουρκική, και δεν χρειάζεται άλλη».
Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Τρόικα πολλές φορές, αποκόβοντας κοινωνικές δαπάνες, έπρεπε να ήταν συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σημείωσε ότι η Τρόικα πρέπει να καταργηθεί και το θέμα της ύπαρξης της θα συζητηθεί σύντομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσουν», αλλά, πρόσθεσε, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αναληφθεί από τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις κατέληξε.

Ο Ομήρου χαιρετίζει τις δηλώσεις Σβόποντα
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόποτα με τις οποίες υποστηρίζει την θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να είναι παρούσα η Τουρκία και να αναλάβει τις ευθύνες της, και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως όπως τόνισε ο κ. Σβόποτα, μια τέτοια διάσκεψη είναι απαραίτητη για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού δεδομένου ότι είναι η Τουρκία που είναι η κατοχική δύναμη.

Χαιρετίζουμε επίσης, είπε, τη δήλωση του Χάνες Σβόποτα για διορισμό

Ερντογάν κερνά, Ταγίπ πίνει – Ενημερώθηκαν Γιορκατζίογλου και Ναμί για το «νέο σκηνικό»

erdogan-davutoglu01-08january2014
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Κυπριακό συζητήθηκαν χθες στην Άγκυρα. Μετά τον  Έρογλου κλήθηκαν στην Τουρκία οι Οζκάν Γιορκατζίογλου και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι ενημερώθηκαν για κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά με μεσολαβητές τους Αμερικανούς.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ερντογάν, ενημέρωσε χθες σε συνάντηση 70 λεπτών τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους για το νέο σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί στο Κυπριακό, με τις παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο. Όπως πληροφορούμαστε τα τελευταία 24ωρα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στις παρασκηνιακές συζητήσεις και σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της τουρκικής πλευράς. Είναι σαφές πως μέσα από τις κινήσεις αυτές και το αμερικανικό πάρε-φέρε, η Άγκυρα θέλει να διασφαλίσει την εσαεί παρουσία της στο νησί, ζητώντας να διατηρηθούν «οι ισορροπίες του ΄60». Οι Γιορκατζίογλου και Ναμί συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ.
Στα κατεχόμενα, ο Έρογλου φροντίζει να υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς. Διαμήνυσε πως δεν αποδέχεται κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο μείωσης των στρατευμάτων. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι η Τουρκία δέχθηκε να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε 650 με το σχέδιο Ανάν για «χάρη της σύναψης μιας συμφωνίας» και πως άφησε το θέμα ανοικτό προς συζήτηση κάθε χρόνο.
Αναφέρθηκε και στα θέματα της ενέργειας και έστειλε μηνύματα και προς το Ισραήλ. Ο Έρογλου υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι θετικοί στην ιδέα αυτό να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ το Ισραήλ – υποστήριξε – είναι θετικό.
Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που υλοποιούνται από κοινού στην περιοχή της Δημοκρατίας με το Ισραήλ, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ε/κ θα πρέπει να σταματήσουν «τα κόλπα επειδή όσο περισσότερο θερμαίνονται τα νερά, τόσο περισσότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην περιοχή».
«ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Αντιδράσεις καταγράφονται στα κατεχόμενα  στην απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους στη χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν και να εκλέγονται κατά τις ευρωεκλογές.
Ο Έρογλου υποστήριξε ότι συμμετέχοντας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπό Ελληνοκυπριακή, ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι «ένα τέχνασμα των Ε/κ» που θα πάνε στην ΕΕ και θα πουν ότι έδωσαν στους Τ/κ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά αυτοί δεν το έχουν αποδεχθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απαιτήσουν άλλα δικαιώματα. «Δεν πιστεύω ότι ο λαός μου θα εξαπατηθεί», είπε. Το λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων χαρακτήρισε «απαράδεκτες»  τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Μια αναφορά του προέδρου της Ιταλίας ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, για ένταξη του ελληνοκυπριακού τμήματος στην ΕΕ, αιφνιδίασε τη Λευκωσία, η οποία έσπευσε να διαμαρτυρηθεί. 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Giorgio Napolitano, αναφερόμενος στην Προεδρία της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2014, προέταξε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως εκ των θεμάτων της ιταλικής Προεδρίας: «Και για το ευρωπαϊκό εξάμηνο της Ιταλίας προτείνουμε την πρωτοβουλία πλήρους προώθησης της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι υπάρχει και ένα ιδιαίτερα ακανθώδες και πολύπλοκο ζήτημα που πηγάζει από την είσοδο του ελληνοκυπριακού τμήματος στην ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης με την οποία τα κράτη μέλη αυξήθηκαν σε 27 από τα 15.
Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιο για την ένωση της Κύπρου όπως διατυπώθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Kofi Annan: παρέμειναν αντιφάσεις και δυσχέρειες επί του ζητήματος, ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργαστεί σοβαρά και λογικά με την

Η Νούλαντ στη Λευκωσία για… αμερικανική ώθηση στο Κυπριακό

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, που συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην επίσκεψή του στο Βερολίνο και στη Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα επισκεφθεί χωριστά την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πρόκειται για συνέχεια του κύκλου γνωριμίας της Αμερικανίδας αξιωματούχου σε χώρες που καλύπτει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Νούλαντ θα βρίσκεται στις 2 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για συναντήσεις με Ελληνες κυβερνητικούς επίσημους, αλλά και ηγέτες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσει διμερή και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και του Συνεταιρισμού Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων.

Στις 4 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς επισήμους και «θα συζητήσουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων».
Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη πως «θα συναντηθεί επίσης με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για να μεταφέρει την αμερικανική υποστήριξη στην επιτάχυνση της προόδου για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας που διευκολύνει η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

http://www.newsit.com.cy/

Πρόσκληση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

σας προσκαλεί στη δημόσια συζήτηση προβληματισμού με θέμα:

«Πολιτικός Ρεαλισμός και Εθνική Στρατηγική:
Αναζητώντας μία ρεαλιστική προσέγγιση εθνικής στρατηγικής»



Εισηγητές
           
Η Συρρίκνωση στόχων του Ελληνισμού στο Κυπριακό και η Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής
Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών


Η Ασφάλεια στο πλαίσιο Λύσης
Φοίβος Κλόκκαρης, Αντιστράτηγος ε/α



Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 7:15 μ.μ
Ξενοδοχείο ΑΛΤΙΟΥΣ
Γωνία Λεωφόρων Μετοχίου και Αχαιών
Λευκωσία




Πληροφορίες: 99668249 και 99201800

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επιτακτικός κανόνας Πατριωτικού Ρεαλισμού

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Α Γ Ω Ν Α Σ για να γίνουμε ισχυρότεροι, θα έπρεπε να ήταν έκτοτε [απ’ το 1974] και πρέπει να είναι σήμερα ο πρώτος-πρώτος και μόνιμος στόχος πάντων των Ελλήνων σε Ελλάδα, Κύπρο και Διασπορά, γράφαμε χθες γι’ αμφότερα τα κράτη του Ελληνισμού. Ώστε να προτάξουν ως πρώτιστο, αταλάντευτο κι ανυποχώρητο καθήκον την ενδυνάμωση: Τη διαρκή αύξηση κι ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών εθνικής ισχύος που παίζουν, αθροιστικά και πολλαπλασιαστικά, ρόλο στην ενδυνάμωση του «παίκτη» μέσα στο γήπεδο του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή. Στην ενδυνάμωση των δύο κρατών του Ελληνισμού, ελλαδικού και κυπριακού, στην προνομιούχα (κι όχι «καταραμένη») θέση που του έταξε η… γεωγραφία.

Α Υ Τ Η , λοιπόν, η αντίληψη Εθνικής Στρατηγικής, σε μυαλά που διαθέτουν στρατηγική νοοτροπία και πολιτική βούληση υλοποίησής της, σημαίνει, στην πράξη, τον απόλυτα αναγκαίο Κοινό Σχεδιασμό στρατηγικής απ’ τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό σημαίνει στην πράξη, λ.χ., ότι κάθε βδομάδα θα πετούσε στην Αθήνα για κάποιες ώρες καλά προετοιμασμένων διαβουλεύσεων, ο Κύπριος ΠτΔ και θα ερχόταν στην Λευκωσία ο Ελλαδίτης πρωθυπουργός. Ότι θα υπήρχαν, συχνότατα, Κοινές Συνεδριάσεις των δύο Υπουργικών Συμβουλίων. Ότι θα αποφασιζόταν, θα συνεκροτείτο και θα λειτουργούσε ΔΙΑΡΚΩΣ ένα Κοινό Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής.
Κοινό όργανο, θεσμικά συγκροτημένο απ’ τις κυβερνήσεις των δύο κρατών, για τον σχεδιασμό και την από κοινού δράση, πρώτα προς οικονομική διάσωση των δύο χρεοκοπημένων και υπό Τροϊκοκρατία τελούντων κρατών και την ταυτόχρονη, συντονισμένη και διαρκή ενδυνάμωση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών συντελεστών εθνικής ισχύος. Με τη μέγιστη δυνατή στρατηγική αξιοποίηση τής… από αιώνων επίζηλης προνομιακής γεωγραφικής θέσης Ελλάδος και Κύπρου, στον ήδη εκτιναχθέντα εσχάτως στα ύψη της γεωπολιτικής σημασίας χώρο των εντοπισθέντων «θεόσταλτων» Κοιτασμάτων.

Α Υ Τ Ο ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ, βέβαια, ο πρώτος μέχρι κι ο ύστατος κανόνας του Πατριωτικού Ρεαλισμού. Πλην, όμως, καταθλιπτική έως απελπιστική είναι η αναζήτηση των απαντήσεων στο βασικότερο όλων ερώτημα: Διαθέτουν, άραγε, τις ικανότητες, τα προσόντα, την αξιοσύνη, για κάτι τέτοιο οι κυβερνώντες εν Κύπρω και εν Ελλάδι κι εντελώς προσωπικά, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς στην Αθήνα και Νίκος Αναστασιάδης στη Λευκωσία ή οιοσδήποτε εκ των συνεργατών τους; Δύνανται, άραγε, όπως συχνάκις υπενθυμίζει κι ο Γ. Σέρτης, απ’ του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά τον Δωδεκάλογο του

Διχάζει η… ευρωπαϊκή ψήφος

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Διαφωνεί η Συμμαχία για εγγραφή Τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους
Νέα «άτακτη υποχώρηση» της Κυβέρνησης καταγγέλλει ο Γ. Λιλλήκας, καλώντας τους Τουρκοκυπρίους, αν θέλουν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, να καταλύσουν το ψευδοκράτος


Έντονα αντιδρά η Συμμαχία Πολιτών στο θέμα της εγγραφής Τουρκοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους, εξαπολύοντας έντονη επίθεση στην Κυβέρνηση για την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και των Τ/κ που ζουν στα κατεχόμενα, με δικαίωμα ψήφου αλλά και εκλογής.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Κινήματος και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, Γιώργος Λιλλήκας, υπέδειξε πως, αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να καταλύσουν το ψευδοκράτος και, έμπρακτα, να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου, παραμένει πιστή στην πολιτική των άτακτων υποχωρήσεων.

«Ως Συμμαχία Πολιτών, δεν έχουμε ένσταση οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να έχουν όλα τα δικαιώματα και ευκαιρίες που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της», επισήμανε ο κ. Λιλλήκας· πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «έχουμε ένσταση, την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι απορρίπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που ίδρυσαν, συντηρούν και προωθούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους, να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιώματα στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχουν όσοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

«Ας καταλύσουν το ψευδοκράτος»
Αν, λοιπόν, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θέλουν να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές, οφείλουν πρώτα να καταλύσουν το ψευδοκράτος και έμπρακτα να ενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι αδιανόητο να κατοικούν στα σπίτια μας και να νέμονται τις περιουσίες μας στις κατεχόμενες περιοχές, και γενικά να επωφελούνται διάφορων ωφελημάτων, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή αν πληρώνουν φόρους και κοινωνικές ασφαλίσεις. Ας υποθέσουμε», σημείωσε περαιτέρω, «ότι ένας Τουρκοκύπριος εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ποιανού τα συμφέροντα θα προωθεί; Της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του κατοχικού καθεστώτος; Και γιατί μετά από αυτή την παραχώρηση, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές οι Τουρκοκύπριοι να μη διεκδικήσουν και τις έδρες τους στη Βουλή, ενώ διατηρούν το ψευδοκράτος;».

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου
Με τέτοιες πολιτικές αφαιρούμε κάθε κίνητρο από τους Τουρκοκυπρίους να εργαστούν για δίκαιη και δημοκρατική λύση στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο Γ. Λιλλήκας, προσθέτοντας πως, «αντιθέτως, με τέτοια μέτρα τούς δίνουμε κίνητρα για διαιώνιση της διχοτόμησης, αφού μπορούν ταυτόχρονα να

Βγενόπουλος vs ΑΚΕΛ: Οι γελοιότητες και ο Πινόκιο Ο πρόεδρος της MIG μιλά για παρανόμως κτηθέντα απόρρητα στοιχεία - Αντιδρά το ΑΚΕΛ

Νέα αντιπαράθεση του ΑΚΕΛ και του διευθύνοντα συμβούλου της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλου. Αιτία αυτή τη φορά η κίνηση του γεν. γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού να παραδώσει χθες στον Γενικό Εισαγγελέα στοιχεία για επενδυτικά δάνεια. Αναλυτικά:
Eξωθεσμική πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με βαρύτατες νομικές συνέπειες χαρακτηρίζει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε γραπτή του δήλωση, την παράδοση στοιχείων από το ΑΚΕΛ προς τον Γενικό Εισαγγελέα για φερόμενη εμπλοκή της πρώην Marfin Laiki σε ύποπτες πράξεις.

Ο πρόεδρος της MIG μιλά για παρανόμως κτηθέντα απόρρητα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο «τα όσα συμβαίνουν πλέον στην Κύπρο ξεπερνούν την βάναυση κατάργηση του Κράτους-Δικαίου που έχω καταγγείλει και αγγίζουν το επίπεδο γελοιότητος.  Παρότι γνωρίζω ότι όποιος βρίζει τους Έλληνες και δείχνει ότι αγωνίζεται να τους τιμωρήσει νομίζει ότι κερδίζει πόντους στην πολιτική σκακιέρα, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ειδικά στο ΑΚΕΛ αν αναζητούν τους υπευθύνους για την καταστροφή της ΛΑΪΚΗΣ, του τραπεζικού συστήματος και της Κυπριακής οικονομίας δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους.  Εν συνεχεία θα ήταν σώφρον να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη με ησυχία και αντικειμενικότητα τη δουλειά της.  Ως προς την «αισιόδοξη» κα. Καλογήρου, μετά την πρόσφατη δημόσια ομολογία της, είναι πλέον αδιάφορο ηθικά και νομικά το τι πρόκειται να πράξει προκειμένου να εξυπηρετήσει τους στόχους τους δικούς της και των κομματικών φίλων της».

Στην ίδια δήλωση ο πρόεδρος της MIG τονίζει ότι «έννοιες όπως «απόρρητο επικοινωνίας», «προσωπικά δεδομένα», «τεκμήριο αθωότητος», «παράνομες πιέσεις προς τη Δικαιοσύνη», «δικαία δίκη» και «Κράτος-Δικαίου» ελλείπουν από το ΑΚΕΛ ή τουλάχιστον υποκαθίστανται από «να μαζέψουμε λίγες ψήφους» και «να ρίξουμε το φταίξιμο κάπου αλλού. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Γενικός Εισαγγελέας εξουσιοδότησε τον κ. Κυπριανού να δηλώσει ότι τα παρανόμως κτηθέντα απόρρητα στοιχεία που του παραδόθηκαν είναι «υποβοηθητικά. Μάλλον θα πρέπει να διέταξε την ποινική διερεύνηση των πράξεων ηθικής αυτουργίας των στελεχών του ΑΚΕΛ και αυτουργίας των συνεργών του», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βγενόπουλου.

ΑΚΕΛ: 'Κάποιοι βλέπουν στον καθρέφτη τον Πινόκιο'
Απαντώντας στον Ελλαδίτη επιχειρηματία, το ΑΚΕΛ ήταν δεικτικό λέγοντας:
"Εμείς στον καθρέφτη βλέπουμε τους εαυτούς μας. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον Πινόκιο.
Όπως το περίμενα, ο κ. Βγενόπουλος αντέδρασε στην παράδοση στο Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου ολοκληρωμένων στοιχείων και ανάλυσης  που αφορούν τα δήθεν δομημένα επενδυτικά προϊόντα Γερμανικής Τράπεζας που σκοπό είχαν (μετά από βασανιστική σίγουρα μελέτη και απουσία άλλων ‘στρατηγικών’ επιλογών) την επένδυση στις μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαικής  και εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, καθώς και στοιχείων σε σχέση

Τρόικα: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού στο προσκήνιο

Τρόικα: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού στο προσκήνιοΜετά και το διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών για το κούρεμα μισθών στον Συνεργατισμό έρχεται η Τρόικα.
Η προσοχή της Τρόικας σήμερα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού με το κλιμάκιο της Τρόικας να βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα όπου ο διευθύνων σύμβουλός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης θα παρουσιάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού.
Κατά τη συνάντηση που άρχισε στις 9.30 στην Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ολοήμερη, θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το Συνεργατισμό, μεταξύ των οποίων η ρευστότητα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συγχωνεύσεις των ΣΠΙ.
Την Παρασκευή, το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης θα υποβληθεί για έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προνοείται και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.Μετά την έγκριση, το Σχέδιο θα οδηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δώσει το πράσινο φως για την παραχώρηση του €1,5 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ποσό το οποίο βρίσκεται ήδη κατατεθειμένο στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Με βάση τον οδικό χάρτη που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί ορόσημο για την επόμενη σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Η επίσκεψη έρχεται μια μέρα μετά το διάταγμα της Κυβέρνησης γιαμείωση των μισθών στα Συνεργατικά που θα φθάνει μέχρι και 25% για τους υψηλόμισθους.
Το διάταγμα όπως αναφέρει η ανακοίνωση έγινε μετά από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

http://www.24h.com.cy/

Τι θα λέει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ Εγκρίνεται σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τι θα λέει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα στις 5 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνει για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Το τελικό σχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος, το οποίο συμφωνήθηκε την περασμένη Τρίτη αναφέρει τα εξής:
Το Συμβούλιο Ασφαλείας,
Καλωσορίζοντας την έκθεση του ΓΓ στις 30 Δεκεμβρίου 2013 (S/2013/781) για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε με την άποψη ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2014,
Σημειώνοντας την πρόθεση του ΓΓ να αναφερθεί στις καλές του υπηρεσίες την επόμενη φορά που θα υποβάλει έκθεση και απηχώντας στην σθεναρή πεποίθηση του ΓΓ ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως και κυρίως στους ίδιους τους Κυπρίους, και επαναβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην υποβοήθηση των πλευρών να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση της νήσου σε μία συνολική και διαρκή διευθέτηση,
Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν μέχρι στιγμής για επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί δεν έχουν ακόμη αρχίσει επίσημες συνομιλίες και καλώντας τα μέρη να συμφωνήσουν σε ουσιαστικό τρόπο για να προχωρήσουν εμπρός το συντομότερο δυνατόν,
Τονίζοντας τη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα στην πλήρη, ευέλικτη και εποικοδομητική εμπλοκή όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις και σημειώνοντας ότι η κίνηση προς μία περισσότερο εντατική φάση των διαπραγματεύσεων δεν έχει ακόμη επιφέρει ως αποτέλεσμα μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., ενθαρρύνοντας τις πλευρές να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θέματα ουσία και τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο,
Καλωσορίζει τις προσπάθειες του ΓΓ να επιτύχει πρόοδο στη διάρκεια της συνάντησής του με τους δύο ηγέτες στις 31 Οκτωβρίου 2011 και 23 Ιανουαρίου 2012 και εκφράζοντας συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειές του,
Σημειώνοντας την ανάγκη για προώθηση του προβληματισμού και των συζητήσεων για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καλώντας για ανανεωμένες προσπάθειες για εφαρμογή όλων των ΜΟΕ που απομένουν και για συμφωνία και εφαρμογή περαιτέρω βημάτων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων,
Επιβεβαιώνοντας τη συνεχεία των συνεχιζόμενων διελεύσεων από Κυπρίους στην πράσινη γραμμή και ενθαρρύνοντας το άνοιγμα με αμοιβαία συμφωνία και άλλων σημείων διέλευσης,
Πεπεισμένο για τα πολλά σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για όλους τους Κυπρίους από μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού, παροτρύνοντας τις δυο πλευρές και τους ηγέτες τους να καλλιεργήσουν μια θετική ρητορική και ενθαρρύνοντάς τους σαφώς να εξηγήσουν τα οφέλη από τη διευθέτηση, όπως και την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας και συμβιβασμού ώστε να την διασφαλίσουν, και στις δύο κοινότητες πολύ πριν από οποιαδήποτε τελικά δημοψηφίσματα,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπονόμευση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών υπονομεύει την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία,
Επισημαίνοντας τον υποστηρικτικό ρόλο της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα προς τα ενδιαφερόμενα μέρα στην ανάληψη πρακτικών βημάτων στην κατεύθυνση να βοηθηθούν ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να αξιοποιήσουν πλήρως την παρούσα ευκαιρία,
Σημειώνοντας την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα ότι η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στο νησί και κατά μήκος της πράσινης γραμμής παραμένει σταθερή και προτρέποντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης, να

Τίμησαν τους Αγίους των Γραμματων

Οι Τρεις Ιεράρχες αποτελούν τα αυθεντικά πρότυπα ζωής για όλους εμάς που, σήμερα, μέσα στην σύγχρονη κοινωνία του άκρατου καταναλωτισμού, βιώνουμε έντονα τη δίψα για την αλήθεια, την αγάπη, τη χαρά, την ευτυχία, αναφέρει στο σημερινό του μήνυμα για τη γιορτή των Γραμμάτων ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος.
Στο μήνυμα του ο κ. Κενεβέζος αναφέρει ότι καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από την πίστη τους για να αντέξουμε στις αντιξοότητες της ζωής, να κοινωνήσουμε από την ανιδιοτέλειά τους για να απαλύνουμε τον πόνο των πασχόντων συνανθρώπων μας, να επωφεληθούμε από τις εγκύκλιες σπουδές τους.
 
«Η πραότητα, η κατανόηση, η ανεκτικότητα, η υπομονή, η παιδαγωγική αγάπη, ο έπαινος και η ενθάρρυνση των νέων αποτελούν βασικές αρχές εκπαίδευσης, τις οποίες οι Τρεις Ιεράρχες διακήρυξαν και υπηρέτησαν σε όλη τους τη ζωή», αναφέρει.
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει στο μήνυμά του, καλεί τους μαθητές αλλά και όλους να παραδειγματιστούν από τη ζωή και τη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών και να γεμίσουν τη ζωή και την ψυχή τους με την ομορφιά που μόνο τα γράμματα, η αληθινή μόρφωση και η πνευματική ζωή μπορούν να χαρίσουν.

Αποκαλύπτουμε την Επιστολή Έρογλου στον Μπαν Γκι Μουν

Στην ελληνική πλευρά επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία σύνταξης κοινής δήλωσης ο Ντερβίς Έρογλου. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου, η οποία παρουσιάστηκε απόψε στις «Τομές στα Γεγονότα» στο Sigma, ο εγκάθετος της κατοχής εμφανίζεται ως το «καλό παιδί», κατηγορώντας προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την ε/κ πλευρά ευρύτερα, για κωλυσιεργία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Ταυτόχρονα ο Έρογλου επαναλαμβάνει ότι το τελικό προσχέδιο το οποίο υπέβαλε είναι αυτό της 14ης Δεκεμβρίου και επιμένει σε αυτό το κείμενο, τονίζοντας ότι συντάχθηκε με την συμμετοχή όλων των μερών και λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες.
 
Name
 
Ιστορική αναδρομή
Η επιστολή αρχίζει με επίκληση παλαιότερης επιστολής του προς τον Μπαν Κι Μουν, μόλις εξελέγη "πρόεδρος", κατά την έκφρασή του, με την οποία διαβεβαίωνε τη δέσμευση του στην ΔΔΟ. 
Ο Έρογλου μίλησε για ετοιμότητα που εξέφρασε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει καθώς και για αποδοχή των παραμέτρων και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Κάπου εδώ αρχίζει η επίθεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λέγοντας πως ανέμενε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και από τον ίδιο, κάτι που δεν συνέβη. «Δυστυχώς, όχι μόνο ο κ. Αναστασιάδης απέτυχε να το πράξει αλλά επίσης αρνήθηκε να προσέλθει στη διαπραγματευτική τράπεζα, θέτοντας προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνολικών διαπραγματεύσεων με διάφορες προφάσεις», αναφέρει.
 
Καλή θέληση! 
Ακολούθως ο Έρογλου ισχυρίζεται πως συμφώνησε να εμπλακεί στη σύνταξη μιας κοινής δήλωσης, ως μια επίδειξη καλής θέλησης και προσωπικής του επιθυμίας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, η τ/κ πλευρά εργάστηκε εποικοδομητικά και επέδειξε ύψιστη ευελιξία. Προς αυτό το σκοπό αποδέχθηκε το έγγραφο που προετοιμάστηκε από τα Η.Ε. στις 7 Οκτωβρίου 2013.
 
Στη συνέχεια, όπως λέει, αποδέχτηκε ένα άλλο προσχέδιο των ΗΕ στις 11 Δεκεμβρίου και την τελευταία στιγμή πρότεινε το γνωστό  προσχέδιο που ετοιμάστηκε με ενεργό συμμετοχή όχι μόνο των ΗΕ αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η Τουρκίας. 
 
Ο Έρογλου χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση ως προσφορά. Σημειώνεται ότι, το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται, είναι εκείνο της 14ης Δεκεμβρίου.
«Κάνοντας αυτή την επώδυνη θυσία, επέδειξα πολιτικό θάρρος και ηγεσία. Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση, όμως, αντί να γίνει αποδεκτή αυτή μας η κίνηση, η ε/κ πλευρά επιχείρησε να την υπονομεύσει, στέλνοντας δικό της προσχέδιο,

Γερμανίδα Πρέσβειρα «Ενδυναμώνονται οι σχέσεις Γερμανίας – Κύπρου»

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Κύπρου δυναμώνουν μέρα με τη μέρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Δρ. Gabriela Guellil, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γερμανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η Γερμανία αναμένει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη προόδου σε θέματα ουσίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση δεν είναι προς όφελος καμίας πλευράς. Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη να ξεπεραστούν εμπόδια, αλλά και να υπάρχει αλληλοεμπιστοσύνη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του αφιερώνουν όλες τις προσπάθειές τους για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι το να ‘ξεπαγώσει’ κανείς μια διένεξη μετά από τόσα χρόνια και τόσες πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αποτελεί μια δύσκολη μάχη που φέρει τον κίνδυνο να καταλήξει σε μια σισύφεια προσπάθεια.
Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα Πρέσβειρα αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενισχύσουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, είπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής θα συμβάλει στη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπρόσθετα, είπε, θα συμβάλει και στο να ξαναγίνει η Κύπρος ένας έμπιστος και ανταγωνιστικός οικονομικός παίκτης.
Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κύπρος λαμβάνει πολλή αναγνώριση από τους διεθνείς δανειστές της, την Τρόικα, κατά τη διάρκεια των αποστολών αξιολόγησης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές.
Στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Γερμανίδα διπλωμάτης είπε ότι η εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο αυξάνεται με κάθε θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ. Θεωρείτε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Γερμανίας παραμένουν οι ίδιες, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα πριν και μετά το Eurogroup τον περασμένο Μάρτη;
Απ. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας δυναμώνουν μέρα με τη μέρα. Η Κύπρος και η Γερμανία είναι εταίροι. Είμαστε μέλη της ΕΕ, μέλη του Eurogroup. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Ιούνιο του 2012, η νέα Κυβέρνηση ανέλαβε το Μάρτη του 2013 και έπρεπε να δράσει για να αποφύγει τη χρεοκοπία – που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, το Eurogroup και η Γερμανία στάθηκαν σθεναρά στο πλευρό της Κύπρου για να δώσουν την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν τόσο πολύ η Κύπρος, η οποία δεν είχε πρόσβαση σε άλλες πηγές. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Μάρτη του 2013 οδήγησε στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα βοηθήσει την Κύπρο να σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό της τομέα, να εκσυγχρονίσει θέματα διοίκησης και να ξαναγίνει ένας ανταγωνιστικός και αξιόπιστος οικονομικός παίκτης.
Η πρόκληση σήμερα για την Ευρώπη είναι να αποφύγει την επανάληψη μιας παρόμοιας κρίσης. Ετσι, εργαζόμαστε σκληρά για μια τραπεζική ένωση που θα παρέχει το πλαίσιο για σταθεροποίηση της ευρωζώνης με τρόπο βιώσιμο. Πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες και να εργαστούμε κατά τρόπο υπεύθυνο. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε. Η Γερμανία έχει δεσμευτεί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία. Εχοντας αυτά υπόψη, προσφέρουμε στήριξη και αλληλεγγύη.
Εδώ και χρόνια, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι φίλοι και σύμμαχοι. Οι ηγέτες μας συναντώνται συχνά και επικοινωνούν άμεσα. Ένα ακόμη θετικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα είναι η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο τους επόμενους μήνες.
Ερ. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά με την έρευνα της

1η συνάντηση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου-ΗΒ

ÂÑÅÔÁÍÉÊÅÓ ÂÁÓÅÉÓΗ πρώτη συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία συστάθηκε από την πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή έχει στόχο να καταστήσει δυνατή τη συνεχή διαβούλευση Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου προς διευκόλυνση της συνεργασίας και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της Συμφωνίας για τη μη-στρατιωτική ανάπτυξη στις Βάσεις. Στη συνάντηση μετείχαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής τον Πρέσβη Τάσο Τζιωνή και τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Matthew Kidd, αντίστοιχα. Κατά τη συνάντηση έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της Συμφωνίας και αναγνωρίστηκαν οι τομείς συζήτησης με τη βρετανική πλευρά για τα επί μέρους θέματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να αναληφθούν προς υλοποίησή της.Συμφωνήθηκε όπως δημιουργηθούν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα εντατική εργασία επί των διαφόρων επί μέρους θεμάτων που προκύπτουν, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, θέματα εγκατάστασης και διαμονής στις Βάσεις, ποινικά και δικαστικά ζητήματα και άλλα, με στόχο την ταχεία και καλή υλοποίηση της Συμφωνίας.

 - See more at: http://www.onlycy.com/

Η Άγκυρα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ανακοινωθέν – Το «Μπαρμπάρος» στον Ακάμα

barbaros01-30january2014
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή διαβούλευση για την επίτευξη συμφωνίας επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, η Τουρκία συντηρεί κλίμα έντασης και αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας διά του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπάρος».
Αυτή είναι μια πάγια τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα, η οποία στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελευταίο περίπου δεκαήμερο διαδραματίζεται έντονο παρασκήνιο στο Κυπριακό με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, οι οποίοι παίρνουν και φέρνουν απόψεις μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας. Η διαμόρφωση μιας φόρμουλας, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς της 18ης Δεκεμβρίου, γίνεται με εμπλουτισμό και από τουρκικής πλευράς κάποιων διατυπώσεων και θέσεων.
Όπως έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει μέσα από το κείμενο τις «ισορροπίες του 1960», παραπέμποντας στα θέματα των εγγυήσεων. Κοντολογίς, η Άγκυρα για να δεχθεί τη μια κυριαρχία θέλει ως αντάλλαγμα την εσαεί παρουσία της στο νησί, έχοντας και δικαιώματα, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1974 για να προχωρήσει στην εισβολή. Όπως τόνιζε ενημερωμένη πηγή, οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά να κλείσουν συμφωνία, ανκαι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, εάν δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Την ίδια ώρα, έχοντας σε εξέλιξη τους ευρύτερους σχεδιασμούς της στην περιοχή, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX, την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει περιοχές για έρευνες του «Μπαρμπάρος». Οι περιοχές αυτές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 13 Μαΐου 2014.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί στα οικόπεδα 4,5,6 ενώ θα βρεθεί και απέναντι από την χερσόνησο του Ακάμα, βορειοδυτικά της Πάφου. Μια κίνηση που προδήλως αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως προκαλεί αναστάτωση και στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες στα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι έρευνες αυτές αποτελούν συνέχεια αυτών που έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε το ερευνητικό σκάφος παραμένει στην περιοχή της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο, το «Μπαρμπάρος» είχε εισέλθει και στο οικόπεδο 3, πλησίασε τις ακτές του Πρωταρά και του Παραλιμνίου ενώ τις περισσότερες ημέρες βρισκόταν κοντά στο ακρωτήρι του κατεχόμενου Απόστολου Ανδρέα.
Το τουρκικό σκάφος, που διενεργεί βάση της ανακοίνωσης σεισμικές έρευνες (στην κυπριακή ΑΟΖ), συνοδεύουν τα σκάφη  M/V Bravo Supporter  και το M/V Deep Supporter.

www.philenews.com

Τα πήλινα πόδια της οικονομίας και το υβριδικό πολίτευμα της Τουρκίας…

Του Δρα Άρη Πετάση μέλος του Board of Trustees, International Fund, Moscow State Aviation University. 

Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί σαν συνέχεια άλλων δικών μου άρθρων όπου υποστηρίζω πως η υγιής και σταθερή ανάπτυξη μιας οικονομίας πρώτα από όλα απαιτεί στέρεο δημοκρατικό πολίτευμα. Οικονομικά μοντέλα που λειτουργούν μέσα από αντιδημοκρατικά πολιτεύματα τελικά καταλήγουν σε αστάθεια. Νόμος απαράβατος.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, λάτρης του σχεδίου Ανάν επέμενε με κενά συνθήματα πως θα έπρεπε άρον-άρον να υπογράψουμε την διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) με την Τουρκία….”προτού να είναι αργά.”  Και συνέχισε: “ξέρεις πού θα βρίσκεται οικονομικά η Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα; ” Του απάντησα, “δεν θα εκπλαγώ εάν σε ένα χρόνο καταρρεύσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η οικονομία της Τουρκίας.”   Ο συνομιλητής μου, θιασώτης της Τουρκίας, επλήσθη θυμού, η μορφή του προσώπου του άλλαξε και έχασε την ψυχραιμία του αφού η πρόβλεψή μου του έφερνε τα πάνω κάτω.              
Δημοκρατία στην Τουρκία:  Ο δείκτης δημοκρατικότητας (του Economist Intelligence Unit) κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία του “υβριδικού πολιτεύματος.”  Η Τουρκία βρίσκεται ένα σκαλί πριν την τελευταία κατηγορία.  Δηλαδή, του “αυταρχικού πολιτεύματος” (όπου βρίσκονται η Κούβα, Β. Κορέα και άλλοι.)   Η κατάταξη καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από το επίπεδο πολιτικών  ελευθεριών της χώρας, το εύρος πολιτικής συμμετοχής και πολιτικής κουλτούρας.
Το περιοδικό Economist, παραδοσιακά φιλικό προς την Τουρκία, αναφέρει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία (Economist 2α Φεβρουαρίου, 2013): α.) ένας στους πέντε στρατηγούς, ή σύνολο 400 στρατηγών, βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, β.) από βομβαρδισμούς του  Σεπτεμβρίου, 2012 σκοτώθηκαν 34 Κούρδοι πολίτες χωρίς καμιά έρευνα, γ.) μέχρι σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι υπόλογος στον υπουργό άμυνας, δ.) οι εσωτερικοί κανονισμοί του στρατού, του επιτρέπουν παρεμβάσεις στην πολιτική, ε.) από το 1960 μέχρι σήμερα ο στρατός ανέτρεψε 4 κυβερνήσεις (κατά μέσο όρο: μια ανατροπή κάθε 15 χρόνια ), στ.) σε μια από αυτές της ανατροπές εκτελέστηκαν 50 πολίτες και συνελήφθηκαν 500,000 άλλοι,  πολλοί εκ των οποίων τελικά πέθαναν στις φυλακές και ζ.) κατά τα τελευταία 10 χρόνια 934 νεαροί στρατιώτες αυτοκτόνησαν (ένας κάθε 4-5 μέρες για συνεχή περίοδο δέκα ετών.)  Πολλές από τις οικογένειες των άτυχων νέων υποψιάζονται πως πολλοί από αυτούς έχουν δολοφονηθεί.
Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί τα παγκόσμια πρωτεία σε ότι αφορά τον αριθμό δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές της.  Όλα τα πιο πάνω από το Economist.  Τώρα ας έλθουμε στο Freedom House που στην έκθεση του για το 2013 κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία “μερικώς ελεύθερη” και την Κύπρο στην κατηγορία “ελεύθερη” σε ότι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.  Δηλαδή, Τουρκία και δημοκρατία οδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Οικονομία της Τουρκίας: Βλέποντας τον αυταρχισμό και τα τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα της Τουρκίας δεν μας ξαφνιάζει η κατάρρευση της αξίας της Τουρκικής λίρας, με όλους τους κινδύνους που αυτό  συνεπάγεται για μια εισαγωγική χώρα,. Μέσα σε 4 μόνο μέρες ταραχών το χρηματιστήριο σημείωσε κατακόρυφη πτώση και οι περίφημες ξένες επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν.  Τα εταιρικά δάνεια δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν εφόσον 2/5 των συγκεκριμένων δανείων είναι σε ξένο συνάλλαγμα.  Τα πήλινα πόδια πάνω στα οποία στηριζόταν το υποτιθέμενο  οικονομικό θαύμα της Τουρκίας δεν άντεξαν.
Προς ενθάρρυνση όσων εκτίθενται στην προπαγάνδα του τύπου “τρέξτε να παραδοθούμε προτού η Τουρκία μεγαλώσει και άλλο και μας δώσει χειρότερους όρους συνθηκολόγησης” αναφέρω τα εξής: η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 4.5% είναι παραπλανητική και δεν εκφράζει την δημοκρατικότητα της χώρας ή την ποιότητα της οικονομίας της.  Τα ουσιώδη πολιτικό- οικονομικά δεδομένα της χώρας προμηνούν συνεχή οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια /κρίση: 1.) η Τουρκία λειτουργεί στα όρια του αυταρχισμού (και με επεκτατικές διαθέσεις.)  Άρα, εξ ορισμού δεν μπορεί να σταθεροποιήσει πολίτευμα και οικονομία εφόσον απουσιάζει η δημοκρατική αρχή.  Αισιόδοξες   προβλέψεις όπως αυτές του  οικονομολόγου Jim ONeill περί τεράστιας μελλοντικής ανάπτυξης (μέχρι το 2050) των χωρών MINT (Mexico, Indonesia, Nigeria & Turkey) μετριάζονται /αμφισβητούνται από