Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔηΣυ - Αφτζί Διζωνική !!!

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ


Τ Ο Υ Ρ Κ Ι Κ Η μήτρα υπήρξε εξ αρχής, απ’ άκρου εις άκρον, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Για να κυοφορήσει τουρκικό τέκνο. Προϊόν βιασμού. Διαπραττόμενου συστηματικώς, κατ’ εξακολούθησιν και ομαδικώς. Σε βάρος χειροπόδαρα δεμένου, διαρκώς απειλούμενου και μονίμως νουθετούμενου να απολαμβάνει κιόλας τον βιασμό του, θύματος. Από το 1974 και για 36 χρόνια, το θύμα του βιασμού, αναρωτιέται και δεν ξέρει, δεν τού λένε και ψάχνει, τι σόι πράμα θα ν’ αυτή η ΔΔΟ; Αν θα 'ναι ή όχι με το… «σωστό περιεχόμενο» και ασχέτως της… «ονοματολογίας»! Βυθισμένο στην εθελοτύφλωση. Πνιγμένο στις ψευδαισθήσεις. Αλλά: Τέκνο Τούρκων βιαστών, με τουρκικά ντι-εν-έι, τουρκικά γονίδια, τουρκικά χρωμοσώματα, με κυρίαρχα τα τουρκικά κληρονομικά χαρακτηριστικά, θα είναι η ΔΔΟ. Αναποφεύκτως και αναποτρέπτως…Σ Υ Γ Κ Α Τ Α Λ Ε Γ Ο Μ Α Σ Τ Ε ανάμεσα σ’ εκείνους τους λίγους που τα 'λεγαν απ’ την αρχή. Από την έναρξη της παγίδας των «διακοινοτικών συνομιλιών». Και των βλαπτικότατων «Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου» 1977 και 1979 των Μακαρίου και Κυπριανού, με τον τότε επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας του Αττίλα (και της ΤΜΤ) Ραούφ Ντενκτάς. Επιχειρούσαν να μάς καθησυχάσουν με τον… ΟΗΕ, με το διεθνές δίκαιο, τις δήθεν «απαραβίαστες αρχές λύσης», τις δήθεν «εκ των ων ουκ άνευ» προϋποθέσεις των «βασικών ελευθεριών», τη διεθνή «συμπαράσταση» και «αλληλεγγύη» κι ένα σωρό άλλες ψευδαισθήσεις, αυταπάτες, μπούρδες και κοροϊδίες, που κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στον πολιτικό μας βίο. Κυριαρχούσαν εξαιτίας του ότι είχαμε μόνιμο κουσούρι να αναδεικνύουμε - κακή μας μοίρα - πάντα πρώτα κόμματα το ΑΚΕΛ και τον ΔηΣυ.
Ι Δ Ο Υ , λοιπόν: Το κυοφορούμενο από τουρκικό βιασμό τέκνο, της τουρκικής ΔΔΟ, το είδαμε στην τουρκικότητά του ανάγλυφο στο Σχέδιο Ανάν. Και το ξαναβλέπουμε αναγλυφότερο στον «Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων Στέιτς». Στην τουρκική εκ περιτροπής προεδρία. Στη «σταθμισμένη» εξουδετέρωση της ελληνικής πλειοψηφίας του 82%.
Π Α Ε Ι κι ο ΔηΣυ στα σκλαβωμένα εδάφη, επιδεικνύοντας τη νομιμοφροσύνη του στα όργανα, τους «νόμους» και τις διαδικασίες των διόδων του Αττίλα. Και συνομιλεί με το «κόμμα του Αφτζί» του ψευδοκράτους. Θέλουν, λέει, αμφότεροι, λύση ΔΔΟ με «πολιτική ισότητα», «όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Δηλαδή; Τι άλλο από την «πολιτική εξίσωση» του Αττίλα στον «Συνεταιρισμό» επέκτασης της τουρκικής κυριαρχίας και στις ελεύθερες περιοχές, αφού πρώτα αφαιρέσουν από τους Έλληνες Κυπρίους το μόνο που τους απέμεινε, την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι;
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑ 19.2.10
Εάν το «στάδιο» που εκάστοτε περνά η πατρίδα, η πολιτική μας κι η κοινωνία μας, με όλα τα καλά και τα κακά, τα στραβά και τ’ ανάποδα, είναι αποτέλεσμα ΚΑΙ του εκάστοτε ισχύοντος ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ κομματικών δυνάμεων, πόσο άμοιροι ευθύνης και αθώοι είμαστε γι’ αυτά, οι συναποτελούντες το εκλογικό σώμα που αναδεικνύει, πάντα, πρώτα κόμματα τον ΔηΣυ και το ΑΚΕΛ κι όλα τα υπόλοιπα, με την ίδια πάντα περίπου εμβέλεια;


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Κοινό όραμα ΔΗΣΥ - Αβτζί

Ίδιο όραμα έχουν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το τουρκοκυπριακό κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί. Και το όραμα είναι, κατά τον Νίκο Αναστασιάδη, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.Αντιπροσωπία του ΔΗΣΥ πήγε χθες στα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με αντιπροσωπία του τουρκοκυπριακού κόμματος, μετά την οποία ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, ώστε να ξεπεραστούν οι εκατέρωθεν ανησυχίες και να πετύχουν μια διευθέτηση το συντομότερο. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η επίσκεψη επικεντρώθηκε στο Κυπριακό και ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΔΗΣΥ να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε δηλώσεις του ο κ. Αβτζί ανέφερε ότι το κόμμα του είναι υπέρ μιας λύσης στις παραμέτρους της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ικανοποιεί Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Παρέμβαση Ταλάτ για μη έγκριση του ψηφίσματος εγγυήσεων και ασφάλειας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαίωσε ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και του ζήτησε να παρέμβει προκειμένου να μην εγκριθεί από τη βουλή το ψήφισμα για τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα.Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχουν διακριτές εξουσίες και διακριτοί ρόλοι και ότι τα θέματα της Βουλής αφορούν μόνο τη Βουλή και τα κόμματα. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος δεν έκαμε οποιαδήποτε παρέμβαση και αυτή ήταν η απάντησή του στον Ταλάτ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μεχμετ Αλί Ταλάτ είχε ζητήσει και την παρέμβαση τού Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.
Με το ψήφισμα η Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζει ότι, όπως για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν νοούνται εγγυητές, ούτε επεμβατικά δικαιώματα. Το κεφάλαιο της ασφάλειας - εγγυήσεων, αναφέρεται, αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τον κυπριακό λαό και ουσιώδες ζήτημα για την κατάληξη των εν εξελίξει προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.Η Βουλή καταγγέλλει επίσης την αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία για να δικαιολογήσει την παράνομη εισβολή της και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 36,4% του εδάφους της Δημοκρατίας.Καλεί εξάλλου την Τουρκία, να σεβαστεί και να αποκαταστήσει αμέσως την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Να αποδείξει έμπρακτα, συνεχίζει, τη συμβολή της στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού καθώς και το σεβασμό και την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αρχές και Αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Συζήτηση για το στρατό προτείνει η Άγκυρα

Ο Τούρκος διαπραγματευτής Εγκεμέν Μπαγίς πρότεινε να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για το μέλλον όλων των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Ορτάμ".Ο κ. Μπαγίς στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός με την τριακονταετή παρουσία του στην Κύπρο "εγγυάται την ειρήνη". Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία των ελληνικών και αγγλικών στρατευμάτων στην Κύπρο και στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και τόνισε ότι σε περίπτωση που το σχέδιο γινόταν δεκτό η Ελλάδα θα είχε στην Κύπρο 900 στρατιώτες και η Τουρκία 650.
Ταυτόχρονα, ο τούρκος διαπραγματευτής κάλεσε την Ε.Ε. να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις με τους τουρκοκυπρίους και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η "Νότια Κύπρος διαθέτει ήδη απευθείας οικονομικές σχέσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά". Ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι οι απευθείας εμπορικές σχέσεις δεν σημαίνουν αναγνώριση της λεγόμενης κρατικής υπόστασης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, αύριο στις 11.30 το πρωί, το τουρκοκυπριακό Νέο Κόμμα Κύπρου διοργανώνει αντιμιλιταριστική πορεία στην κατεχόμενη Πύλη της Αμμοχώστου. Η πορεία διοργανώνεται με το σύνθημα "αποστρατικοποιημένη Λευκωσία".

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Στο Ε.Γ. του ΔΗΚΟ το μέλλον της συγκυβέρνησης

Με χαμόγελα, αλλά χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, αποχώρησε χθες βράδυ από το Προεδρικό ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια.Ο λόγος για το μέλλον του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση μετατίθεται τώρα, στα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημιουργική συζήτηση που έγινε θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα προσθέτοντας ότι φεύγει χαμογελαστός. Επεσήμανε ότι δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο, σεβόμενος την επιθυμία του Προέδρου του ΔΗΚΟ να ενημερώσει πρώτα τα όργανα του Κόμματος.Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ήσυχος ότι το ΔΗΚΟ δεν θα φύγει από την Κυβέρνηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι πάντοτε είναι ήσυχος.
Πολύ δημιουργική και παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τη συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, προθέτοντας ότι έχει διαμορφώσει άποψη την οποία θα καταθέσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Από εκεί και πέρα, είπε, το κόμμα θα πάρει τις δικές του αποφάσεις.Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Πρόσθεσε ότι αύριο, θα ενημερώσει ενδελεχώς το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, θα εκφράσει τις απόψεις του για την παραμονή ή όχι στην Κυβέρνηση και αφού επιχειρηματολογήσει, θα ακολουθήσει συζήτηση. Στη συνέχεια τα συλλογικά όργανα του Κόμματος θα πάρουν τις αποφάσεις που κρίνουν ότι είναι οι σωστές και θα τις θέσου προς έγκριση ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συνέλθει πιθανότατα την Τρίτη.
Πρόσθεσε ότι έγινε πολύ διεξοδική συζήτηση εφ'όλης της ύλης και ότι το 98% της συζήτησης αναλώθηκε στο Κυπριακό. Σε ερώτηση κατά πόσον θα αποσυρθούν οι προτάσεις του Προέδρου για εκ περιτροπής προεδρία και για τους εποίκους απάντησε ότι ο ίδιος έχει και την υπομονή και τη δύναμη να περιμένει.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Απαθής η Κυβέρνηση, ενώ ο Ταλάτ αλωνίζει την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εκφράζει την έντονη ανησυχία του «για την απάθεια της Κυβέρνησης μπροστά στις μεθοδευμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης. Σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, για το θέμα των επισκέψεων του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο εξωτερικό, ο κ. Συλλούρης επισήμανε ότι «η τουρκική προπαγάνδα αλωνίζει και δημιουργεί εντυπώσεις στο εξωτερικό, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, με δικούς τους θεσμούς και σύμβολα. Δεν έφτανε η επίσκεψη στο ψευδοπροεδρικό, τώρα έχουμε επίσημες συναντήσεις του κ. Ταλάτ στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ισπανία με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι ο κ. Χριστόφιας ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει το σύντροφο Ταλάτ σαν όργανο της προπαγάνδας της Άγκυρας», πρόσθεσε.
Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, ότι η τ/κ πλευρά βρίσκει ανεπαρκή την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για τέσσερις νέες συναντήσεις στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων και ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε επιπρόσθετα και νέες ημερομηνίες συναντήσεων, ωστόσο δεν έλαβε ακόμα απάντηση από την ε/κ πλευρά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα τουρκικής προπαγάνδας και επικοινωνιακής πολιτικής.«Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, εισηγούμαστε στον κ. Χριστόφια να ζητήσει 40 συναντήσεις, αλλά στις συναντήσεις να μην κάνει υποχωρήσεις και να προβάλει τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, στο σύνολό του, γιατί εκπροσωπεί το σύνολο του κυπριακού λαού και πρέπει να συμπεριφερθεί και με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι η Τουρκία που θα μας λέει τι είναι το σωστό για το Κυπριακό», κατέληξε.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ!

Υπενθυμίζουμε: Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.
Οδηγούμε όλη μέρα με τα φώτα αναμμένα.

Για να δώσουμε το μήνυμα ότι ο σκοταδισμός του καθεστώτος Χριστόφια δε θα περάσει!

Η Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στηρίζει τη σιωπηρή αυτή διαμαρτυρία που διοργανώνει η "Πρωτοβουλία Δημοκρατικών Πολιτών"




Πηγή : http://christofias-watch.blogspot.com/

Ιζτζιάν: Μόνη εφικτή λύση η διζωνική ομοσπονδία

Συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα είπαν για Κυπριακό

ΛΥΣΗδιζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι η μόνη εφικτή λύση δήλωσε ο γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιζτζιάν, είπε ότι «είχαμε μια ωφέλιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Κατά διαστήματα συναντιούμαστε και αξιολογούμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο λόγος είναι η δέσμευσή μας για μια ομοσπονδιακή λύση που να επανενώνει την Κύπρο μας. Εμείς υποστηρίζουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και που αποτελεί τη μόνη εφικτή βάση λύσης». Πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών που συνεχίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον κ. Ταλάτ. Εκείνο που έχει σημασία σε αυτή τη διαδικασία είναι να φτάσουμε σε μια λύση, όπως δεσμεύτηκαν οι δύο ηγέτες, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλουν όλοι όσοι πιστεύουν υποστηρίζουν την ειρήνη στην Κύπρο, προς αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο ως κόμμα ‘Ενωμένη Κύπρος’ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα βήματα των δύο ηγετών προς την κατεύθυνση της λύσης και, ταυτόχρονα, τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται και από όπου και αν προέρχονται θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα όλων και όλοι μπορούμε να την αναπτύξουμε και να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στην Ε.Ε.», κατέληξε.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Στον αέρα οι συνομιλίες.Για επαφές σε Ιταλία και Ισπανία πετάει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Με το... αριστερό επαναρχίζουν οι συνομιλίες καθώς επικρατεί ασυμφωνία για τον αριθμό συναντήσεων και τη θεματική. Για παρότρυνση εντατικοποίησης Μπαν προς Χριστόφια μιλά η τ/κ πλευρά


Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ε/κ και την τ/κ πλευρά όσον αφορά τον αριθμό των διαπραγματευτικών συναντήσεων που θα έχουν οι Πρόεδρος Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μέχρι τις 30 Μαρτίου αλλά και όσον αφορά τη θεματική γύρω από την οποία αυτές οι συναντήσεις θα περιστραφούν.Η ανακοίνωση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, για τέσσερις ολοήμερες συναντήσεις ενόχλησε την τ/κ πλευρά η οποία λέει ότι αναμένει ακόμα απάντηση για την πρότασή της περί οχτώ συναντήσεων εντατικής μορφής. Μάλιστα η τ/κ πλευρά διαμηνύει πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- μουν, παρότρυνε στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία τον Πρόεδρο Χριστόφια προς μια τέτοια κατεύθυνση, θέση που απορρίπτεται ως ανακριβής από την ε/κ πλευρά.Τη στιγμή λοιπόν που ο κ. Στεφάνου έχει αναφέρει ότι θα γίνουν τέσσερις συναντήσεις οι οποίες και θα καταπιαστούν με τις πτυχές της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων (αν υπάρχει χρόνος, με το περιουσιακό, τα ζητήματα ασφάλειας, των εγγυήσεων και των εποίκων), συνεργάτης του Τ/Κ ηγέτη ανέφερε στην εφημερίδα μας πως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει και πάλι με τη διακυβέρνηση κι αν κλείσει αυτό το κεφάλαιο τότε θα συνεχιστεί με τα ευρωπαϊκά θέματα και μετά την οικονομία.Υπό αυτά τα δεδομένα η πρόοδος που θεωρεί εφικτή η ε/κ πλευρά στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα μάλλον είναι αμφίβολη. Ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη, Χασάν Ερτσακιτζά, χαρακτήρισε χθες ανεπαρκή την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για τέσσερις συναντήσεις λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ακόμα περιμένει απάντηση (έχουν προταθεί οι εξής ημερομηνίες για τις οχτώ συναντήσεις: 19, 23, 24 Φεβρουαρίου και 3, 4, 16, 17, 30 Μαρτίου).
Η επιμονή Ταλάτ για περισσότερες συναντήσεις προφανώς και συνδέεται με την «προεκλογική» περίοδο στα κατεχόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επισκέψεις του Τ/Κ ηγέτη σε Ιταλία και Ισπανία. Ο κ. Ταλάτ αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καθώς και με Ιταλούς βουλευτές, ενώ θα μιλήσει σε συνέδριο στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Το ταξίδι για την Ισπανία έχει προγραμματισθεί για τις 25-27 Φεβρουαρίου..
Πάντως, ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου παραδέχθηκε ότι οι συνομιλίες δεν επαναρχίζουν με τους καλύτερους οιωνούς, εννοώντας ωστόσο την έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο κάτι που δυσκολεύει, όπως είπε, τις προσπάθειες του όποιου διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς. Αναφερόμενος στις τέσσερις εντατικής μορφής συναντήσεις είπε πως αυτές θα έχουν στόχο να συζητηθούν πρωτίστως τα θέματα της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων «τα οποία έχουν συζητηθεί και είχαμε πετύχει κάποιες συγκλίσεις, πλην όμως στο θέμα της οικονομίας, η τ/κ πλευρά, σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης, υπαναχώρησε».


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Μοναδικός δρόμος η λύση

Έτοιμος για πενταμερή δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν


«Η περιεκτική λύση είναι ο μοναδικός δρόμος στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την ετοιμότητα της 'Αγκυρας να παρακαθίσει σε τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού και έριξε την μπάλα στο γήπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς.«Στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά εκπληρώσει την αναγκαιότητα συμφωνίας που εκφράζεται στη δήλωση των δύο ηγετών, τότε δεν θα είναι δύσκολο να φτάσουμε σε αυτό το στόχο», εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα έχουμε πλησιάσει πολύ αυτό το στόχο».Όπως ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν η 'Αγκυρα περιμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την αξία αυτών των προσπαθειών και να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. «Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.Σημείωσε μάλιστα ότι «το σημαντικό είναι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις μαζί να ενθαρρύνουν τη νότια Κύπρο». «Εμείς ενθαρρύνουμε τη βόρεια Κύπρο», δήλωσε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν.Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία πρότεινε τη διεξαγωγή τετραμερούς ή πενταμερούς συνάντησης, αλλά αυτό ενόχλησε, όπως υποστήριξε, την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Τώρα στη Βρετανία ήρθαν σε αυτό το σημείο και μας ρωτάνε αν μπορούμε να κάνουμε πενταμερή. Εμείς είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας το γάντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά.Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να αποτελεί όρο το Κυπριακό για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τη στιγμή που δεν αποτέλεσε όρο για την ένταξη της Κύπρου.
Αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, είπε ότι χάρη στο στρατό εδώ και τριάντα χρόνια δεν χύθηκε αίμα. Ο Έγκεμεν Μπαγίς είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει και ελληνικός και βρετανικός στρατός, προσθέτοντας πως αν είναι να συζητηθεί η στρατιωτική παρουσία στο νησί, πρέπει να συζητηθεί και η παρουσία των άλλων χωρών. «Αν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, στο νησί θα έμεναν 900 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες», είπε ο διαπραγματευτής της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Επέκρινε επίσης στην ΕΕ επειδή δεν εφάρμοσε, όπως είπε, την απόφασή της για άρση του «εμπάργκο» εναντίον των Τουρκοκυπρίων. «Το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ, όπως στην περίπτωση της Ταϊβάν, δεν σημαίνει αναγνώριση και ούτε θα σημαίνει αναγνώριση της νότιας Κύπρου το άνοιγμα των λιμανιών της Τουρκίας», διαμήνυσε ο Έγκεμεν Μπαγίς.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Συνάντηση Ταλάτ με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α.

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε γεύμα στο λεγόμενο προεδρικό, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Πίτερ Μίλετ. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μίλετ ο οποίος εξέδωσε την ανακοίνωση εκ μέρους των πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών, είπε ότι ο κ. Ταλάτ τους ενημέρωσε για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ακόμα ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλωσορίζουν την πρόοδο που έγινε μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις από τους δύο ηγέτες και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των ηγετών και στη στήριξη του ΟΗΕ. Τέλος εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει περισσότερη πρόοδος τις ερχόμενες εβδομάδες.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Παράταση στη συζήτηση

Μετά από 2,5 ώρες συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δεν ολοκλήρωσαν το βράδυ της Τετάρτης τη συζήτηση του επί των θεμάτων που θα καθορίσουν τη συνέχιση ή μη της συνεργασίας τους στο κυβερνητικό σχήμα.Έτσι αποφασίστηκε όπως συνεχίσουν τη συζήτηση αύριο, στις 7 το βράδυ.Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Μάριος Καρογιάν αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είχε με τον Πρόεδρο μία μακρά και ουσιαστική συζήτηση και ότι αυτή θα συνεχιστεί αύριο.Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πόσες συναντήσεις δυνατό να γίνουν, ο Πρόεδρος απάντησε με νόημα ότι θα γίνουν "όσες συναντήσεις χρειαστεί".Στη συνάντηση τίθενται τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΚΟ, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση.Το ερχόμενο Σάββατο συνέρχεται σε συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο θα συζητήσει το περιεχόμενο της συνάντησης Χριστόφια-Καρογιάν. Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνέλθει στις 23 Φεβρουαρίου.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Επέστρεψε 60 σκάλες γη

Έσπευσε η "επιτροπή" και έκλεισε ε/κ αίτηση που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της.
Από σαράντα κύματα πέρασε η προσπάθεια Ε/Κ να κλείσει αίτησή του για ακίνητη περιουσία του στα κατεχόμενα. Χθες ανακοινώθηκε ότι έλαβε 600.000 στερλίνες και του επιστράφηκαν 60 σκάλες.


Σε διακανονισμό που προνοεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιστροφή ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα σε νόμιμο ιδιοκτήτη κατέληξε την προηγούμενη βδομάδα η "επιτροπή αποζημιώσεων". Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ίδια η "επιτροπή", ο διακανονισμός επιτεύχθηκε, με διαδικασία απόφασης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της απαρτίας της την περασμένη Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, και προνοεί στο πρώτο σκέλος της την επιστροφή 60 περίπου σκαλών κυρίως στα κατεχόμενα Πάναγρα. Το δεύτερο σκέλος της θεραπείας που αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα προβλέπει την καταβολή του ποσού των 600.000 στερλινών για περίπου 7 σκάλες γη (συν μια οικία) στη Λάπηθο. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" από τα κατεχόμενα, ο εν λόγω Ε/Κ είχε αποταθεί στην "επιτροπή" από το 2006 ζητώντας αρχικά την επιστροφή ολόκληρης της περιουσίας του. Έκτοτε μεσολάβησαν πάρα πολλά όπως διαφοροποιημένες (αλλά εξευτελιστικές) μορφές θεραπείας από την "επιτροπή" ενώ ο Ε/Κ προσεγγίστηκε (πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) από τη Γενική Εισαγγελία και βρέθηκε ένα βήμα πριν την καταχώρηση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της "επιτροπής" και της Τουρκίας. Η Γενική Εισαγγελία φέρεται να ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την περίπτωση του Ε/Κ στο πλαίσιο της νομικής μάχης κατά της "επιτροπής" στο Στρασβούργο καθώς η υπόθεσή του ενείχε στοιχεία που μπορούσαν να αποδείξουν το αυθαίρετο και παράτυπο των κινήσεων της "επιτροπής". Ο Ε/Κ εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί ζητώντας τη διευθέτηση χρέους/δανείου του μερικών χιλιάδων ευρώ. Η διαβούλευση σχεδόν ναυάγησε και ο Ε/Κ παραπέμφθηκε στη συνέχεια σε Ε/Κ δικηγόρο (για σκοπούς καταχώρισης προσφυγής στο ΕΔΑΔ) ο οποίος αφού του περιέγραψε το κόστος του νομικού εγχειρήματος φέρεται να αποδέχθηκε να συζητήσει πληρωμή του έναντι κατεχόμενου ακινήτου του Ε/Κ αιτητή.

Πηγή : http://www.politis-news.com/

Γιατί ο Καρογιάν οφείλει να σαλπίσει αποχώρηση

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΣΤΗ ΖΩΗ των ανθρώπων όπως και στην Ιστορία των λαών και των ηγετών έρχεται η στιγμή, που το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι» να αποφασίσουν. Ευτυχείς οι άνθρωποι που γνωρίζουν πότε πρέπει να πουν το «ναι» ή το «όχι». Δυστυχείς οι πολιτικοί και δυστυχεστέρα η πατρίδα όταν δεν γνωρίζουν πότε και γιατί λένε «ναι» ή «όχι». Σε ποια θέση θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια; Η εντύπωση που ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δίνει σε τρίτους, είναι ότι δεν φαίνεται να επιθυμεί αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, όπως ήδη έπραξε η ΕΔΕΚ. Δεν γνωρίζουμε ποιους ενδεχομένως λόγους ο Μ. Καρογιάν θα έχει, και αυτοί αναμφίβολα θα εξαρτηθούν και από τι θα του πει σήμερα ο Δ. Χριστόφιας. Ας μη θητεύσουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Ας μείνουμε στο επίπεδο του πολιτικά ορθού και ηθικά επιβαλλόμενου. Τις τελευταίες ημέρες, ο Μ. Καρογιάν επιμένει ότι το ΔΗΚΟ εμμένει μόνο σε αρχές, επειδή οι διαφορές του με τον Δ. Χριστόφια εστιάζονται σε κεφαλαιώδεις και ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού. Συνεπώς, λέγει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν τους αφορούν οι θώκοι ούτε τα «ταξίματα» αλλ’ οι αρχές. Ποιες είναι αυτές οι αρχές του κόμματος; Η διακηρυγμένη εμμονή σε λύση του προβλήματος, που να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και κοινοτικό δίκαιο, στις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και φόρα και, φυσικά, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Το ΔΗΚΟ απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή 50.000 εποίκων, τη σταθμισμένη ψήφο, τις διευκολύνσεις προς τον κατοχικό Ταλάτ και γενικά τις «γενναίες προσφορές» του Δ. Χριστόφια στην τουρκική πλευρά χωρίς ανταλλάγματα. Γι’ αυτές τις «γενναίες προσφορές», ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε την πικρία του, όπως και ο Κυβ. Εκπρόσωπος, επειδή δεν πήραν ούτε καν… αντίδωρο, από τον ευεργετηθέντα κατοχικό Ταλάτ και την Τουρκία. Το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος και η ηγεσία του απορρίπτουν και τις «γενναίες προσφορές» και τις ολέθριες παραχωρήσεις Χριστόφια.
Παράλληλα, παραπονιούνται, όπως και η ΕΔΕΚ, ότι δεν ενημερώνονταν, δεν λαμβάνονταν υπόψη και κατέγραψαν σοβαρές διαφωνίες με τον Δ. Χριστόφια. Αυτές οι διαφορές είναι επί της ουσίας του Κυπριακού. Για να αρθούν και η συνεργασία να συνεχιστεί, ο Δ. Χριστόφιας θα πρέπει να αποσύρει τις παραχωρήσεις και προτάσεις του προς τους Τούρκους. Αυτή είναι η μέχρι στιγμής επίσημη αξίωση του ΔΗΚΟ. Είναι αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρόκειται να υποκύψει, έστω και αν αναγνωρίζει ότι αποχώρηση και του ΔΗΚΟ θα τον αποδυναμώσει πολιτικά και διαπραγματευτικά, πλήρως. Δύο τινά ενδέχεται να συμβούν: Είτε Χριστόφιας-Καρογιάν θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν βαθύτατα. Είτε ο Πρόεδρος θα επιχειρήσει να δελεάσει το ΔΗΚΟ με οποιοδήποτε τρόπο. Αν συμβεί το πρώτο, ο Καρογιάν πάει στο κόμμα και σαλπίζει αποχώρηση. Αν συμβεί το δεύτερο και νοουμένου ότι δεν υπάρχουν προσωπικές ατζέντες, πάλι ο Καρογιάν θα εισηγηθεί αποχώρηση του κόμματος. Οτιδήποτε και αν προτείνει ο Δ. Χριστόφιας, θα προκαλέσει προβλήματα στο ΔΗΚΟ. Η πιο ασφαλής, κομματικά, πολιτικά και, κυρίως, από πλευράς αξιοπρέπειας, στάση, που το ΔΗΚΟ οφείλει να τηρήσει, είναι η έντιμη αποχώρηση. Εκτός και αν ο Δ. Χριστόφιας ανατρέψει την πολιτική του για ν' ανταποκριθεί στις αρχές του ΔΗΚΟ. Πράγμα απίθανο, υπό τις σημερινές περιστάσεις. Άρα, είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μ. Καρογιάν πρέπει να εισηγηθεί αποχώρηση. Διαφορετικά, ο ίδιος, το κόμμα, η ιστορία και οι περιώνυμες αρχές του θα συντριβούν κάτω από τις μυλόπετρες της πλήρους αναξιοπρέπειας, του εξευτελισμού και της χλεύης των πολιτών. Χωρίς αναστροφή.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Ο Μπαγίς μιλά για αδιάλλακτους Ε/κ

Ο αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, όπου επανέλαβε ότι η πλευρά που παρεμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού είναι η ε/κ πλευρά, την οποία και κατηγόρησε για αδιαλλαξία.Ισχυρίστηκε ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα αυτή, πως το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Μπαγίς εξέφρασε τη χαρά του επειδή η χώρα του κατόρθωσε να μεταβάλει τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας χωρίς η Άγκυρα να αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη ή να παραχωρήσει σπιθαμή εδάφους.Κατά τον κ. Οζγκιουργκιούν, συνεχίζεται η ''ειρήνη'', όπως είπε, που έφερε στο νησί ο τουρκικός στρατός το 1974 και ότι αυτό που λείπει είναι μια συμφωνία, για την οποία, Τουρκία και ψευδοκράτος προσπαθούν αλλά η ε/κ πλευρά αποκρούει με τα "όχι" της κάθε σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.
Στο μεταξύ: Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμετ Αλί Σαχίν, που βρίσκεται στο Μπαχρέιν, ισχυρίστηκε ότι η πλευρά που δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού είναι η ε/κ και ότι Τουρκία και ψευδοκράτος καταβάλλουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ευχαρίστησε το Μπαχρέιν για την υποστήριξη του στο ψευδοκράτος υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα μήνα λειτούργησε αντιπροσωπία του ψευδοκράτους στη χώρα αυτή.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Ερντογάν: «Η Βρετανία συμφωνεί για σύγκληση διεθνούς συνόδου για το Κυπριακό»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σημερινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τόνισε ότι η Βρετανία στηρίζει την πρωτοβουλία της χώρας του για σύγκληση διεθνούς συνόδου για το Κυπριακό.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι «η διεξοδική λύση στο Κυπριακό αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τις δύο πλευρές».Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί τη στιγμή που θα επιδείξει βούληση η ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πλέον είναι εφικτή.Ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει τη σημασία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει να συμμετάσχει στις προσπάθειες τις τουρκοκυπριακής πλευράς. Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό πρέπει να πείσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά για λύση. Η Αγγλία, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πείσουν την Κύπρο. Εμείς ενθαρρύνουμε την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η Αγγλία και η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνουν την ελληνοκυπριακή πλευρά».Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Λευκωσίας στην Άγκυρα για απευθείας διάλογο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε σχετικά: «Έχουμε επισημάνει στην Κύπρο το εξής: Εμείς δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε μαζί σας. Στην οποιαδήποτε συνάντηση θα πρέπει να συμμετάσχει η τουρκοκυπριακή και η ελληνική πλευρά. Αν θέλετε, μπορεί να συμμετάσχει και η Αγγλία».Στο τέλος των τοποθετήσεών του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι πλέον το Λονδίνο συμφωνεί με την πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση διεθνούς συνόδου για το Κυπριακό.

Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Τέσσερις άξονες στην ενημέρωση Άγκυρας σε ξένους

Η ΑΓΚΥΡΑέχει αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης ξένων κυβερνήσεων στο Κυπριακό. Μέσα από τις επαφές αυτές προκύπτει ευθέως πως έχει αρχίσει το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών με στόχο να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ενδεχόμενο αδιέξοδο. Παράλληλα είναι προφανές πως δεν υπάρχει διάθεση για υποχωρήσεις στο Κυπριακό («ό,τι ήταν να κάνουμε εμείς, το κάναμε το 2004», λένε οι Τούρκοι). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, Τούρκοι αξιωματούχοι κατά τις επαφές τους με ξένους ομολόγους τους, σημειώνουν τα εξής:
Παρουσιάζονται απογοητευμένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «καθυστερεί συστηματικά και σκοπίμως» τη διαδικασία. Επανέρχεται το γνωστό δόγμα «η Τουρκία είναι ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκύπριους». ?Υποδεικνύουν ευθέως ότι πρέπει να βοηθηθεί ο Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών της 18ης Απριλίου στο ψευδοκράτος. Τι σημαίνει βοήθεια; Αυτό μεταφράζεται σε κινήσεις έμμεσης αναβάθμισης και άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία. Χωρίς περιστροφές σημειώνουν πως εάν «εκλεγεί» ο Έρογλου θα σημαίνει και τέλος της διαδικασίας. Εκφράζουν έντονη απογοήτευση για τα εμπόδια και τα προβλήματα που εγείρονται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε., παραπέμποντας στη Λευκωσία, ως την… ένοχη για τις δυσκολίες αυτές.
Προσφάτως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τους πρέσβεις της Ε.Ε. που υπηρετούν στην Άγκυρα και για το Κυπριακό. Ο Ερντογάν εξέπεμπε αλαζονεία, ενώ προσπάθησε να προετοιμάσει τη διεθνή κοινότητα για την “επόμενη μέρα”. Με αυστηρό ύφος επανέλαβε πως δεν μπορούν οι συνομιλίες να συνεχίζονται εσαεί και πως οι ευθύνες είναι στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την καθυστέρηση. Αυτές οι αναφορές συνδέονται με την «επόμενη μέρα» ενός αδιεξόδου.


Πηγή : http://www.philenews.com/

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στον πρόεδρο της Βουλής

"Σε όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής μου η Κύπρος δεν έφυγε ούτε στιγμή από τη σκέψη μου", τονίζει ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε επιστολή προς τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν.Ο Μ. Θεοδωράκης με την επιστολή του ευχαριστεί τη Βουλή της Κύπρου για τη διοργάνωση την ερχόμενη βδομάδα ειδικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο έργο και την προσφορά του.Στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει ότι τώρα ακόμα βρίσκεται νοερά καθημερινά στο πλευρό της Κύπρου, γιατί, όπως αναφέρει, "πιστεύω ότι περνάτε και πάλι ιστορικές στιγμές λόγω της εμμονής των γνωστών σκοτεινών δυνάμεων να χτυπήσουν με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό. Πιστεύω ότι το κάθε βήμα σας θα πρέπει να είναι μετρημένο χίλιες φορές και πάντοτε προς την κατεύθυνση που αποφάσισε το 76% των Ελληνοκυπρίων"."Δεν έχουμε πλέον περιθώρια για νέα στραβοπατήματα", αναφέρει ο Μ. Θεοδωράκης και καταλήγει: "Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί, χέρι-χέρι να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μείνει αλώβητος ο Ελληνισμός, η Ελληνικότητα, όπως μας την κληρονόμησαν γενεές γενεών Ελλήνων, με Φως, με Πολιτισμό, με θυσίες και με αίμα… Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω!".


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον Δ. Χριστόφια

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου έπρεπε να γνωρίζει περί του Ελευθέριου Βενιζέλου πριν αποδεχθεί να συνεργασθεί, το 2008, με τον τότε υποψήφιο για την προεδρία Δ. Χριστόφια και να τον υποστηρίξει στις εκλογές. Ο πολιτικός αμοραλισμός είναι διαχρονικός και σχεδόν κανένας πολιτικός δεν εκφεύγει του κανόνα. Εύγλωττη απεικόνιση του αμοραλισμού των επαγγελματιών πολιτικών είναι η κυνική ανομολογία του Ελ. Βενιζέλου, στα χρόνια του μεσοπολέμου: «Αυτά τα ελέγαμε χθες, ήσαν διά να έλθωμεν εις την εξουσίαν. Αυτά τα οποία λέγομεν σήμερον είναι διά να μείνωμεν εις την εξουσίαν» (Κυρ. Σιμόπουλου: «Η διαφθορά της εξουσίας», σελ. 379). Χθες η «Σ» έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή ημ. 19.2.2008, που ο τότε υποψήφιος για την προεδρία, ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, είχε αποστείλει στον Γ. Ομήρου, για να τον πείσει όπως η ΕΔΕΚ τον υποστηρίξει για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύτηκε έναντι της ΕΔΕΚ για αναζήτηση λύσης, που θα προνοούσε: Απομάκρυνση των εποίκων. Εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Συμμετοχή της Κύπρου στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της ΕΕ. Και επιδίωξη λύσης, που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό δίκαιο.Αυτά, ο Δ. Χριστόφιας τα έλεγε πριν να ανέλθει στην προεδρία. Όταν καβαλίκεψε, λησμόνησε τις δεσμεύσεις του προς την ΕΔΕΚ. Ούτε ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ενώπιον αντιπροσωπίας Τ/κ που τον επισκέφθηκαν στο προεδρικό, ανακοίνωσε μονομερώς και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα συνεργαζόμενα κόμματα, ότι αποδεχόταν την παραμονή 50.000 εποίκων. Με το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 αναίρεσε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Από την άλλη, ο Δ. Χριστόφιας αρνείται διαρρήδην αίτηση και συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. «Όσο και αν πονά μερικούς», είπε σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» (25/12/2008), «όσο θα είμαι Πρόεδρος δεν πρόκειται η Κύπρος να ενταχθεί στο ΣγΕ». Και τι να πει κάποιος για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και τη διζωνικότητα, που εμφανέστατα παραβιάζουν στοιχειώδη και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφού δεν συνάδουν με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο; Ο Δ. Χριστόφιας παρεξέκλινε των δεσμεύσεών του προς την ΕΔΕΚ, όπως έπραξε και στην περίπτωση του ΔΗΚΟ.
Με ομιλία, που ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε την περ. Δευτέρα ενώπιον της Κ.Ε. του κόμματος, εξήγησε με καθαρότητα και διαλεκτική σαφήνεια γιατί η ΕΔΕΚ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση. Ο Δ. Χριστόφιας προφανώς δεν κατενόησε ή δεν θέλησε να κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους της έστω καθυστερημένης φυγής της ΕΔΕΚ. Και εκείνος και το ΑΚΕΛ εστίασαν την προσοχή τους στην «κρίσιμη καμπή» και διερωτήθηκαν, με έκδηλη επιτηδειότητα, γιατί η ΕΔΕΚ αποχώρησε τώρα. Για να υποβάλουν διάφορα απαράδεκτα υπονοούμενα και, φυσικά, να αρχίσουν ευθύς αμέσως τον προσφιλή σε αυτούς πόλεμο της λάσπης, της διαβολής και της υπονόμευσης, ως ευθεία προειδοποίηση και προς το ΔΗΚΟ.
Οι μέχρι προχθές συναγωνιστές της ΕΔΕΚ σε «κοινούς αγώνες», κατηγορούνται σήμερα ότι στέλνουν «λανθασμένα μηνύματα» στο διεθνή παράγοντα, όσον αφορά τις προθέσεις της ε/κ πλευράς στην αναζήτηση λύσης. Δηλαδή είναι και «υπονομευτές» του «τιτάνιου» έργου, που ο Δ. Χριστόφιας ανέλαβε να επιτελέσει. Παράλληλα, οι πρώην εταίροι σήμερα κατηγορούνται ότι εντάχθηκαν στο συντονιστικό φορέα με εθνικιστικές οργανώσεις, για να επικρίνουν τον Πρόεδρο… Ας τα έχουν αυτά καλά υπόψη οι του ΔΗΚΟ. «Γιορτή» της ΕΔΕΚ, σήμερα, παραμονή δική τους πολύ προσεχώς. Ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι Βενιζέλος, αλλά…



Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Έδαφος... γιοκ, λέει ο Ταλάτ

Ξεκάθαρα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκάλυψε τις τουρκικές προθέσεις στο εδαφικό: Μιλώντας στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν θα επιστρέψει έδαφος, ούτε την Καρπασία, στους Ελληνοκυπρίους. «Αν το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι, μπορούν να εγκατασταθούν σε τέσσερα χωριά της περιοχής», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης.Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ταλάτ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη δήλωση και να την αποδώσουν σε προεκλογικές σκοπιμότητες.Ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε: «Ανεξαρτήτως δηλώσεων που γίνονται σε διάφορα ζητήματα που αφορούν βασικές πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι το εδαφικό, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και εμείς τις συζητούμε, τις διεκδικούμε, και προσπαθούμε να πετύχουμε μια συνολική λύση στο Κυπριακό, που να ικανοποιεί τις βασικές ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Κυπρίων γενικότερα, αλλά και μια λύση που να είναι δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική».Εξάλλου, ο Σταύρος Ευαγόρου απέδωσε τις δηλώσεις Ταλάτ σε προεκλογικές σκοπιμότητες. «Δεν θα μπούμε στη λογική επί αέρος διαπραγμάτευσης του Κυπριακού και του εδαφικού με τον κ. Ταλάτ», είπε. «Ο κ. Ταλάτ είναι σε προεκλογική περίοδο και άρα οι θέσεις και δηλώσεις οι οποίες θα ακουστούν, είναι παρατραβηγμένες».
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενες στις επόμενες συναντήσεις των εντατικών συνομιλιών, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αμέσως μετά την επιστροφή του χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, θα συζητήσει και για τις ημερομηνίες που θα γίνουν οι συναντήσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο Ταλάτ, πάντως, σε ομιλία του στα κατεχόμενα, διέψευσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ήδη προβεί σε εισηγήσεις όσον αφορά τις επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, και συγκεκριμένα, πρότεινε όπως γίνουν τέσσερις συναντήσεις, που θα ολοκληρωθούν 15 μέρες πριν από τις «εκλογές» στο ψευδοκράτος.Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής στο θέμα αυτό. Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ η τουρκοκυπριακή προσπαθεί για την εντατικοποίηση των συνομιλιών. Σημείωσε ότι οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρέπει να εκτιμηθούν από τη διεθνή κοινότητα. Το Κυπριακό, πρόσθεσε, είναι διεθνές πρόβλημα και η πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο νησί, ήταν ένα σημαντικό δείγμα της στήριξης του διεθνούς οργανισμού στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δεν θα σας μπλοκάρει το Κυπριακό

Συμβουλές προς την 'Αγκυρα από τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Κυπριακό να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει απερίφραστα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο δεν είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Κοινότητα θα εξακολουθεί να συναντά μεγάλα εμπόδια. «Αυτό είναι μια πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Ζάγκλαντ, προσθέτοντας ότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση των 27 εταίρων για την ένταξη νέων μελών στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που το Κυπριακό έχει χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ένωση, η Τουρκία έχει προσφέρει σημαντικά στην Ευρώπη. «Πραγματικά ελπίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως το θέμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη. Έχει χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την τουρκική ένταξη», επεσήμανε ο κ. Ζάγκλαντ.Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ που διεξάγονται στο νησί, ο Θόρμπγιον Ζάγκλαντ υποστήριξε ότι εξαντλείται ο χρόνος των δύο ηγετών για να φτάσουν σε μια λύση. «Τώρα βιαζόμαστε. Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν πριν τις εκλογές (σ.σ. στα κατεχόμενα)», είπε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαρακτήρισε μάλιστα ατυχές το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταψήφισε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004. «(σ.σ. Οι Ελληνοκύπριοι) δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή για να επιλύσουν τη διένεξη», ανέφερε ο κ. Ζάγκλαντ στη Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ. Για την επίσκεψη του γ.γ.του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο, ο κ. Ζάγκλαντ χαρακτήρισε πολύ καλό σημάδι το γεγονός πως ο κ. Μπαν επέλεξε να ασκήσει πίεση προς τις δύο πλευρές να προχωρήσουν και να εντατικοποιήσουν τη διαπραγμάτευση.


Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν αποσύρει τον κατοχικό στρατό η Τουρκία

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο καλείται να αποσύρει τα στρατεύματα της και να συμβάλει στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, αν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την ενταξιακή της πορεία.Ο Υπουργός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να αποδεχτεί τις κυρώσεις που αναφέρονται στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
''Η Τουρκία δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πρόθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της από το νησί'', δήλωσε ο κ. Μπαγίς.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η παρούσα έκθεση δεν είναι η πρώτη έκθεση για την Τουρκία που γίνεται αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι οι εκθέσεις αυτές ήταν άλλοτε ισορροπημένες και άλλοτε όχι. Σημείωσε ακόμα, ότι η φετινή έκθεση απώλεσε την αντικειμενικότητά της ύστερα από ορισμένες προτάσεις για να τροποποιηθεί.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει την εντύπωση ότι η έκθεση αυτή δεν θα πρέπει να ληφθεί τόσο σοβαρά υπόψη, επειδή «αντανακλά τις αναζητήσεις για ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου παρά τα δεδομένα στην Τουρκία».
Ο κ. Μπαγίς πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα στο νησί, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί πιστεύουν ότι τα στρατεύματά τους συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον που αποτρέπει την αιματοχυσία. Υποστήριξε στη συνέχεια ότι "τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί εκπληρώνουν ένα πολύ σημαντικό έργο για την αποκατάσταση της ειρήνης. Η ενταξιακή διαδικασία είναι σημαντική για την Τουρκία, ωστόσο δεν είναι τόσο σημαντική ώστε να θυσιάσουμε την Κύπρο. Η Κύπρος αποτελεί έναν εθνικό στόχο για όλους μας'', είπε. Τέλος είπε, ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια διαρκή ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.



Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Επιστολή Μάρτιν Σούλτς προς την ΕΔΕΚ

Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση Χριστόφια, απέστειλε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ευρωβουλή Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.Η επιστολή του Μάρτιν Σουλτς έφθασε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΔΕΚ την περασμένη Δευτέρα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία τελικά με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.Στην επιστολή του, ο κ. Σουλτς, εκφράζει τη "βαθύτατη ανησυχία" της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το ενδεχόμενο να λάβει η ΕΔΕΚ απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση, λόγω των διαφωνιών με τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό. Τονίζει ότι μια τέτοια απόφαση "θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια τόσο σημαντική συγκυρία στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κύπρου". Ο κ. Σουλτς φθάνει ακόμα και στο σημείο να ζητήσει από τον κ. Ομήρου να συζητήσει μαζί του πριν από τη λήψη τελικής απόφασης, "ένα τέτοιο ζήτημα σημαντικής σπουδαιότητας για τη σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ ως σύνολο".
Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και προς την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής.Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι απάντησε στην επιστολή προχθές, Τρίτη, και ότι ενημέρωσε τον κ. Σούλτς για την απόφαση αποχώρησης, που έλαβε κατά συντριπτική πλειοψηφία η ΚΕ."Του εξήγησα με ευγένεια ότι η απόφαση δεν επηρεάζει καθοιονδήποτε τρόπο την πολιτική σταθερότητα στην Κύπρο, λόγω του ότι η Δημοκρατία έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης κι όχι κοινοβουλευτικό", τόνισε ο κ. Ομήρου.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

''Μονομερή και απαράδεκτη'' η έκθεση λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός

"Μονομερή και απαράδεκτη", χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία, κατά την ομιλία που έκανε σε γεύμα που παρατέθηκε το μεσημέρι στην Άγκυρα προς τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ.Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν ανάγνωσε ουσιαστικά την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών σχετικά με το θέμα, αλλά υπογράμμισε και κάποια άλλα σημεία.
Πρόσθεσε ότι «η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, είναι αυτές που αποφεύγουν τις συνομιλίες», τονίζοντας ότι "το 2004, αυτοί που ζήτησαν αναβολή, ήταν η Ελλάδα κι η Νότια Κύπρος. Παπαδόπουλος και Καραμανλής είχαν ζητήσει αναβολή, αλλά εμείς επιμείναμε και έτσι σε μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα δημοψηφίσματα».
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 65% ναι στη Βόρεια Κύπρο και 75% όχι στη Νότια Κύπρο. Πώς γίνεται τώρα και κατηγορούνται η Τουρκία κι ο τουρκοκυπριακός λαός; Είναι τυφλό μήπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;».
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου, προσέφερε μια ευκαιρία».
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πιο ενεργό δράση στο Κυπριακό "κι αν είναι δυνατόν να προεδρεύει κατά περιόδους στις συνομιλίες», πράγμα το οποίο έγινε, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό «μετά από καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, την 1η Φεβρουαρίου».
«Ζωτικής σημασίας», χαρακτήρισε ο τούρκος πρωθυπουργός το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την επιστολή που είχε στείλει στις 30 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την απάντηση που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες για συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεών τους «σε νέα, δημιουργική βάση». Είπε επίσης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη αυτή «να γίνει αφορμή για νέα εποχή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ανάληψη κοινών Ελληνοτουρκικών πρωτοβουλιών».


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» Ο ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΣΕ κοινή συνέντευξη Τύπου με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, μετά από συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι οι κοινές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία θα εξαπλωθούν χάρις στην ενίσχυση του θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση της δομής του συμβουλίου και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει αποδεχτεί τη σύγχρονη δημοκρατία ως αρχή, θα παίξει ένα πιο ενεργό ρόλο από εδώ και στο εξής στους κόλπους του Συμβουλίου. Από την πλευρά του, ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι η Τουρκία αποτελεί ένα σημαντικό παίκτη τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και είπε ότι ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας δεν είχε τονιστεί αρκετά ώς τώρα.


Πηγή : http://www.philenews.com/

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Η οργή της κοινωνίας για το καθεστώς Χριστόφια, ολοένα και αυξάνεται.
(Ηρέμησε Άντρο, δε θα κάνουμε πραξικόπημα ούτε θα προβεί κανείς σε φυσική εξόντωση του Οδοστρωτήρα!).


Γι' αυτό και στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή την άλλη Παρασκευή, οι πολίτες κυκλοφορούν, ΟΛΗ ΜΕΡΑ με τα φώτα των αυτοκινήτων τους αναμμένα, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ!




Ότι καταδικάζουμε τις συλλήψεις, τους εκβιασμούς, την πνευματική τρομοκρατία, τις διαπραγματεύσεις πίσω από την πλάτη μας, την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, την πολιτική που οδηγεί στην τουρκοποίηση της πατρίδας μας.  
Προωθήστε το σε όλους τους φίλους και γνωστούς σας. Όλοι μας, ειρηνικά και δημοκρατικά, να δείξουμε ότι καταδικάζουμε το σκοταδισμό του καθεστώτος.



Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο
 
Σημείωση: Διευκρινίζουμε (για να μην ανησυχούν οι ουφολόγοι της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και της Χαραυγής) ότι η σιωπηλή αυτή διαμαρτυρία, δε διοργανώνεται από κάποιο "συντονιστικό κέντρο", ούτε από εξωγήινους του Κθούλου, αλλά από την "Πρωτοβουλία Δημοκρατικών Πολιτών". Οι πολίτες ανησυχούν για τις εξελίξεις και δε δέχονται το σκοταδισμό και τα δημοκρατικά ελλείμματα. Επίσης Άντρο Κυπριανού, λυπούμαστε να σε πληροφορήσουμε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης που φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα και ότι ο Έλβις δεν ζει!
 
 
 
Πηγή  : http://christofias-watch.blogspot.com/
 

Η ΕΔΕΚ δείχνει το δρόμο της αξιοπρέπειας στο ΔΗΚΟ

ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


ΚΑΙ ΜΟΝΟ να διαβάσει κανείς τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση, αιτιολογεί πλήρως την απόφαση τού κόμματος. Ο Δ. Χριστόφιας εμφανίζεται να μην έχει κατανοήσει γιατί η ΕΔΕΚ αποχώρησε. Αλλ’ ο Γιαννάκης Ομήρου, στην εμπνευσμένη ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε. του κόμματος, εξήγησε με καθαρότητα γιατί συνέχιση της παραμονής της «θα ήταν πολιτικά παράδοξη, ηθικά ανεπίτρεπτη και αντίθετη προς τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ». Και ιδού διατί: Οι δεσμεύσεις Χριστόφια προς το κόμμα δεν τηρήθηκαν. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και παραστάσεις για επανόρθωση πορείας, «δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση». Ο Γ. Ομήρου επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ούτε και «αρκετό στέρεο έδαφος» για να ξεκινήσουν οι απευθείας συνομιλίες. Αφού ανέλυσε την τουρκική στοχοθεσία, ανέφερε ότι υπεδείχθη στον Πρόεδρο να απαιτήσει κατά προτεραιότητα συζήτηση των κεφαλαιώδους σημασίας πτυχών του Κυπριακού.
Ο Δ. Χριστόφιας επέλεξε τη «ζημιογόνο τακτική τής επί 18μηνο μονοπωλιακής συζήτησης του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών». Εις μάτην, λέγει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, για 18 μήνες ζητούσε επίμονα αναδιαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής. Την ίδια περίοδο έγιναν παρεκκλίσεις και μονομερείς παραχωρήσεις, αναφορά σε «συνεταιρισμό» και, βεβαίως, οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου προς τους Τούρκους -εκ περιτροπής προεδρία, έποικοι- για τις οποίες ματαίως ανέμενε «αντίδωρο». Αντ’ αυτού, οι Τούρκοι κατέθεσαν τις γνωστές απαράδεκτες προτάσεις τους. Ο Γ. Ομήρου ήταν ξεκάθαρος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας: «Είναι κορυφαίας σημασίας το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης της όποιας συνταγματικής λύσης με βάση την αρχή της πλειοψηφίας ως πυρήνα του νοήματος της Δημοκρατίας (…). Όταν παραγνωριστεί πλήρως η αρχή της πλειοψηφίας, όταν υπάρχει σύγχυση μεταξύ ισοτιμίας και ισότητας, κάθε Συνταγματικό Κείμενο μοιραία θα είναι θνησιγενές».Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επισήμανε ακόμα πως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για απόσυρση των απαράδεκτων μονομερών υποχωρήσεων, δεν υπήρξε ανταπόκριση εκ μέρους του Δ. Χριστόφια. «Έχουμε φτάσει», είπε, «στο σημείο αντί να ενοχλεί η τουρκική κακοπιστία και απληστία, να ενοχλούν οι δικές μας ορθές επισημάνσεις για τις τουρκικές συμπεριφορές». Ο Γ. Ομήρου επέκρινε και την αιφνίδια επίσκεψη Μπαν Κι-Μουν και τη δήθεν «σημαντική πρόοδο», για να καταλήξει ότι «τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη». Και διακήρυξε: «Δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο, ούτε να κρυφτούμε πίσω από αυτό». Και σάλπισε αποχώρηση: «Είναι, λοιπόν, χρέος και ευθύνη μας. Είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση». Η ΕΔΕΚ ξανάγραψε ιστορία επειδή μένει πιστή στην ιστορία της.
Όσα ο Γ. Ομήρου κατέθεσε στην ΚΕ της ΕΔΕΚ θα μπορούσε να επαναλάβει, ακριβώς τα ίδια, και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν. Το ΔΗΚΟ επικρίνει τον Δ. Χριστόφια για τα ίδια ζητήματα, για τις ίδιες μονομερείς παραχωρήσεις και για τις ίδιες αδιέξοδες στρατηγικές. Η ΕΔΕΚ βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να υπερασπίσει την ιστορία, την αξιοπρέπεια και τις αρχές της, που κτίστηκαν σε 40 χρόνια αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου. Η ΕΔΕΚ δείχνει στο ΔΗΚΟ το δρόμο της αξιοπρέπειας. Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί παρά να τον ακολουθήσει, αν δεν επιθυμεί να φέρει εσαεί το στίγμα του επιτήδειου εξουσιολάγνου οππορτιουνιστή.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Aίτηση για κατεδάφιση της έπαυλης στη Λάπηθο κατέθεσαν οι Όραμς

Το ζεύγος Οραμς κατέθεσε χθες αίτηση για κατεδάφιση της έπαυλης που έκτισε παράνομα στην κατεχόμενη Λάπηθο, στην ε/κ περιουσία του Μιχαλάκη Αποστολίδη.Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Ιλκάι Καμίλ είπε ότι με την αίτηση αυτή οι Οραμς εφάρμοσαν την απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να την εφαρμόσει.
Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται και στην περίπτωση της Τ/κ Ναζιρέ Σόφι, η οποία απαιτούσε από την Κυπριακή Δημοκρατία την περιουσία της στη Λάρνακα. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Μπακίς'', η Σόφι απέσυρε την προσφυγή της στο ΕΔΑΔ μετά το φιλικό διακανονισμό με την Δημοκρατία, η οποία θα της καταβάλει 540.00 ευρώ και θα της επιστρέψει την περιουσία.
Στο θέμα αναφέρονται όλες οι τ/κ εφημερίδες με τους εξής τίτλους: Κίπρις: Νέα περίοδος στο περιουσιακό, Γενί Ντουζέν: Αποζημίωση -Επιστροφή, Αφρίκα: Νίκη Τ/κ στο περιουσιακό, Γκιουνές: Οι Ε/κ θα καταβάλλουν αποζημίωση, Χαμπερντάρ: Ισοπαλία 1-1 στο περιουσιακό, Χαβαντίς: Απόφαση - έκπληξη, τής επιστράφηκε το σπίτι στη Λάρνακα και Χαλκιν Σεσί: Οι Ε/κ ενήργησαν πριν από το ΕΔΑΔ.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Ανασφαλείς οι Κύπριοι

Όσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ.
Σε δηλώσεις του σε Τούρκους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, σε δεξίωση στο Φόρεϊν Όφις προς τιμή του Τούρκου διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, ο κ. Μπράιαντ ανέφερε ότι είναι πράγματι θλιβερή η κατάσταση στην Κύπρο με εκείνους που ζουν στο βορρά χωρίς οποιεσδήποτε οικονομικές ευκαιρίες, όπως είπε, και για εκείνους στο νότο που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο βορρά. Όπως και για εκείνους του βορρά, πρόσθεσε, που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο νότο.Το τι χρειάζεται να γίνει, είναι να φθάσουμε στην κάθαρση, η οποία θα επέλθει με την επανένωση της Κύπρου", είπε. Αυτό που συμφωνούμε, κατέληξε, είναι η επανένωση να γίνει στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.




Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Ψήφισμα στην Ευρωβουλή για το Κυπριακό

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει σήμερα έκθεση της Ολλανδής εισηγήτριας Ρία Ομεν Ρούιτεν, με την οποία καλείται η Τουρκία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στις 27 Ιανουαρίου, καλείται, επίσης, η Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να κάμει δυνατή την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Καλείται ακόμη να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και να μην παρεμποδίζει τις έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στο ψήφισμα για την Τουρκία που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωβουλή, θα υπογραμμίζεται ότι η πρόοδος της χώρας για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης είναι περιορισμένη.



Πηγή  http://www.kathimerini.com.cy/

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Στήριξη από τους πέντε «Μόνιμους»

Οι πρεσβευτές των μονίμων μελών - χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που βρίσκονται στην Κύπρο, εξέφρασαν χθες πλήρη στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο. Μιλώντας εκ μέρους των πρεσβευτών, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ είπε ότι ο Πρόεδρος τούς έκανε μια πολύ καλή ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ. «Χαιρετίσαμε την ενημέρωση και χαιρετίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο κ. Μίλετ. Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς, ως τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, εκφράσαμε όλη μας τη στήριξη προς τον Πρόεδρο, στις προσπάθειές του για επανένωση του νησιού και επίσης τη στήριξή μας προς τον ΟΗΕ, που διευκολύνει αυτή τη διαδικασία».


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Στενεύουν τα περιθώρια

Οι πολιτικές ηγεσίες και ο λαός θα πρέπει να αντιδράσουν, ώστε να αναστραφεί η διολίσθηση των θέσεών μας στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αναφέροντας παράλληλα πως το κόμμα του θα είναι το πρώτο που θα στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, «αν θα τηρήσει αυτά τα οποία αποφάσισε πάνω στις πτυχές του Κυπριακού, στο τετραήμερο του Εθνικού Συμβουλίου και αν τηρήσει θέσεις αρχών επί όλων των πτυχών του Κυπριακού».Ο κ. Συλλούρης τόνισε πως «έχουμε φτάσει σε σημεία που δύσκολα μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω» και ότι «προσχωρήσαμε σε πάγιες τουρκικές θέσεις και αναβαθμίστηκε επικίνδυνα το ψευδοκράτος. Καλούμε τις ηγεσίες των κομμάτων και το λαό, τώρα να αντιδράσουν. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου για να αναστραφούν τα πράγματα προς μια νέα στρατηγική, νέα προσέγγιση, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι «η πεπατημένη με την οποία μας οδήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δυστυχώς και ανεξάρτητα των δικών του προθέσεων, μας οδήγησε σε διολισθήσεις και σε ένα τέλμα».
Ερωτηθείς πώς τα κόμματα μπορούν να αντιδράσουν, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου, και «με συζητήσεις που εμείς σίγουρα θα ζητήσουμε να γίνονται πλέον στη Βουλή». Η κυπριακή Βουλή, συνέχισε, πρέπει να είναι πιο ενεργή στα θέματα Κυπριακού, όπως γινόταν παλιά και «είναι καιρός να επαναφέρουμε το Κυπριακό στο επίκεντρο της λειτουργίας της Βουλής, που είναι το σπίτι της Δημοκρατίας και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις».


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

«Δικός μας FΙRκαι κράτος»

Επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ με απαντήσεις για καταγγελίες Λευκωσίας

Τα ρέστα ζητά η τουρκική πλευρά. Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη Απακάν, απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα επισυνάπτοντας κείμενο του εκπροσώπου του ψευδοκράτους Κεμάλ Γκοκερί. Η επιστολή απαντά στις καταγγελίες του μόνιμου αντιπρόσωπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μηνά Χατζημιχαήλ, για τουρκικές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και τις απορρίπτει με απίστευτη επιχειρηματολογία. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι «οι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” πραγματοποιούνται εν γνώσει και με τη συναίνεση των υπηρεσιών του “κράτους” και η “ελληνική διοίκηση στη νότια Κύπρο” δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή δικαίωμα». Υποστηρίζει, επίσης, ότι η μόνη αρμόδια Αρχή για την παροχή της εναέριας κυκλοφορίας και των αεροναυτικών πληροφοριών είναι το ψευδοκράτος και οι λεγόμενες υπηρεσίες του. Επιπροσθέτως, στην επιστολή υποστηρίζεται ότι οι καταγγελίες της Λευκωσίας στηρίζονται «στην εσφαλμένη προσέγγιση ότι η κυριαρχία της “ελληνικής διοίκησης” επεκτείνεται σε ολόκληρο το νησί, περιλαμβανομένης της επικράτειας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”». Για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, που είναι αβάσιμη και εξωπραγματική, ο αξιωματούχος του ψευδοκράτους ισχυρίζεται ότι η πραγματικότητα στην Κύπρο έγκειται «στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών, τα οποία ασκούν κυριαρχία και δικαιοδοσία στο αντίστοιχο έδαφός τους στο νησί». Ακόμη η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις ελληνοκυπριακές επιδιώξεις και δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις της. Στην επιστολή του Κεμάλ Γκοκερί (που κυκλοφορεί από τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας, Απακάν), αναφέρεται πως απέναντι στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι η Άγκυρα, αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά. Σπεύδει δε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν χρειάζεται τις συμβουλές της «ελληνικής διοίκησης της Κύπρου σχετικά με το πώς τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας». Σε σχέση με το Κυπριακό, επισημαίνεται στην επιστολή ότι η Τουρκία έχει ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επίτευξη μιας δίκαιης και πολιτικής διευθέτησης στο νησί: «Για μια νέα εταιρική σχέση που θα είναι σύμφωνη με τις καθορισμένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και το υλικό εργασίας ( σχέδιο Ανάν). Για διζωνική με πολιτική ισότητα των “δύο λαών”, ισότιμο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατών και τη συνέχιση της αποτελεσματικής εγγύησης της Τουρκίας».



Πηγή : http://www.philenews.com/

«Βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα νέου αδιεξόδου»

Κριτική Αναστασιάδη κατά Δημήτρη Χριστόφια για Κυπριακό


ΚΡΙΤΙΚΗστους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό άσκησε εκ νέου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα θεωρεί ότι «βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο φάσμα ενός νέου αδιεξόδου». Από την Αθήνα όπου μίλησε σε συγκέντρωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «τα όποια περιθώρια ανοχής έχουν προ πολλού εξαντληθεί». Μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία». Εξέφρασε την ανησυχία του γιατί παραμένουν ουσιαστικές αποκλείσεις στις θέσεις των δύο πλευρών και ότι πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού δεν έχουν καν συζητηθεί.
Σημείωσε ακόμα την ανάγκη μιας νέας κοινής στρατηγικής Αθηνών και Λευκωσίας «με στόχο την ανατροπή των όσων αρνητικών προδιαγράφονται για τον ελληνισμό».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως συμφωνεί με τη θέση των δύο ηγετών πως ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας ως προς το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει, αλλά αυτό «οδήγησε τελικά στην παραγνώριση της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού, αφήνοντας την Τουρκία μακριά από τις δικές της ευθύνες». Ακόμα ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «σαν αποτέλεσμα του πιο πάνω δόγματος παραλείψαμε να εμπλέξουμε και να αξιοποιήσουμε, στο βαθμό που έπρεπε, την ΕΕ, περιοριζόμενοι στη λεγόμενη επιτροπή Μπαρόζο της οποίας τη σύνθεση και τους όρους εντολής αγνοούμε». Ο συναγερμικός ηγέτης τόνισε πως είναι «εκτός τόπου και χρόνου» τα περί πολυεπίπεδης «εξωτερικής πολιτικής που ελίσσεται, όπως μας έχει λεχθεί μεταξύ των δύο πόλων». Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν πλέον δύο πόλοι και δεν ανήκουμε πλέον στους Αδέσμευτους αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Πηγή : http://www.philenews.com/

Κύπρος ο... «ε/κ νότος»

Ίσες αποστάσεις υπόσχεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου


Στους νέους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς που του επιτάσσει η εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως πλέον αγκαλιάζει όλα τα κράτη που συμμετέχουν στην ΚΣΣΕ ως ίσα. Σε δηλώσεις του στην τουρκική «Ακσάμ» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως θα αποκαλεί τη «νότια Κύπρο» Κυπριακή Δημοκρατία ονομασία με την οποία, όπως διευκρίνισε, η «νότια Κύπρος» αναγνωρίζεται στην Ευρώπη. «Εγώ πλέον δεν είμαι αρχηγός κόμματος. Είμαι πρόεδρος Κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, και η τουρκική, αλλά και η αρμενική αντιπροσωπεία είναι ίση. Εγώ τους αγκαλιάζω όλους» υπέδειξε και αναφερόμενος στην Κύπρο είπε πως «όπως την έχουν αναγνωρίσει εκεί, έτσι και θα την αποκαλέσουμε. Δεν μπορείτε να είστε πρόεδρος εκεί και να πείτε ΅εσάς δεν σας αναγνωρίζω΄». Μάλιστα εξήγησε πως τον ερχόμενο Μάιο θα επισκεφθεί τον «ε/κ τομέα» και πως θα ταξιδέψει «αν αναγκασθούμε» απευθείας στο «νότο». «Εκεί μεταβαίνει ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ. Αυτό δεν επηρεάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Κύπρο» συνέχισε προσθέτοντας ότι θα μεταβεί και στα κατεχόμενα.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης λέγοντας πως η Σχολή θα πρέπει να ανοίξει και το Σύνταγμα της Τουρκίας να αλλάξει. Ενδεικτικά σημείωσε ότι το θέμα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» δεν θα πρέπει να τίθεται ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Σχολής.



Πηγή : http://www.politis-news.com/

Δεν θα εμπλακούμε στις «εκλογές»

Οι Τ/κ θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση στο Κυπριακό, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα τον Απρίλιο, αναφέρει σε γραπτή απάντησή του ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σε ερώτηση που είχε υποβάλει βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης δεν προβλέπει οποιαδήποτε επέμβαση εκ μέρους της Τουρκίας στις επερχόμενες «εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος υποστήριζαν πάντοτε την ειρήνη και την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζοντας περαιτέρω ότι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να βλέπει τη σωστή τοποθέτηση των δυο αυτών χωρών.
«Δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο μέσω υποχωρήσεων», είπε ο Μπαγίς, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος βρίσκονταν πάντα ένα βήμα εμπρός αναφορικά με την ειρήνη και ολόκληρος ο κόσμος το έχει πλέον αποδεχθεί. «Φθάσαμε σε αυτό το σημείο χωρίς να απομακρύνουμε ούτε ένα στρατιώτη από το νησί, χωρίς να παραχωρήσουμε μια σπιθαμή εδάφους, διατηρώντας την εθνική μας υπερηφάνεια και τη φήμη μας, και παραμένοντας όρθιοι στις θέσεις μας», συνέχισε.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή συνομιλιών, ώστε αυτές να καταλήξουν σε μια κοινή αντίληψη και να προσφέρουν μια λογική και μόνιμη λύση.
Ο κ. Μπαγίς τόνισε, επίσης, ότι παρ' όλες τις προσπάθειες της σύνδεσης της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει σε κάθε πλατφόρμα την άποψη ότι η διεύθυνση για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Λευκωσία και όχι οι Βρυξέλλες. Λέγοντας ότι η Ε.Ε. ενήργησε υπεύθυνα και με προνοητικότητα, ο κ. Μπαγίς αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένει από τις Βρυξέλλες να επιδείξουν την ίδια στάση και κατά το 2010.«Δεν πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση. Η ελληνική πλευρά μεταφέρει το κυπριακό ζήτημα στην Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη που διέπραξε. Ωστόσο, η κοινή λογική και η προνοητικότητα κυριαρχεί στους κόλπους της Ε.Ε. Αναμένουμε να διατηρήσει την πολιτική κοινής λογικής και κατά το 2010», είπε.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Παραιτήθηκαν οι δύο υπουργοί της ΕΔΕΚ

Οι υπουργοί του ΚΣ ΕΔΕΚ επέδωσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τις επιστολές παραίτησής τους μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.Οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων, Νίκος Νικολαΐδης, και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης, σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία που είχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.Όπως είπαν οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς παρακάλεσε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την αντικατάστασή τους, κάτι που ενδεχομένως να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τους Υπουργούς για το έργο που παρήγαγαν και για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Δυστυχώς, είπε, η απόφαση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση δεν μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία μας στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ευχαρίστησε επίσης τους υπόλοιπους Υπουργούς για τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει και για τις άοκνες προσπάθειές τους για υλοποίηση του προγράμματος. Οι κ. Νικολαϊδης και Πολυνείκης σε δηλώσεις εξερχόμενοι του Προεδρικού, ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο Χριστόφια για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό τους και για τη στήριξη που τους παρείχε στην προσπάθειά τους να υπηρετήσουν το λαό.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Επικριτές Χριστόφια & Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ

Ξ Ι Φ Ο Υ Λ Κ Ε Ι κατά των Επικριτών της πολιτικής Χριστόφια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με το γνώριμο της παρελθούσας εβδομάδας επιχείρημα ότι: Με την κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, διαψεύσθηκαν όσοι είχαν κάνει προβλέψεις περί «ενδιάμεσης συμφωνίας» και περί «κλειδώματος» των μέχρι τώρα υποχωρήσεων που περιλαμβάνονται στις υπό του κ. Χριστόφια γενόμενες «γενναίες προσφορές» προς τους Τούρκους. «Τίποτα από όσα πρόβλεπαν κάποιοι δεν έχει συμβεί», είπε χθες ο κ. Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην κ. Μ. Φράγκου στη «Χαραυγή». Αλλ’ όμως, εάν δεν έσπευδαν εγκαίρως οι Επικριτές να διατυπώσουν τους φόβους και τις καταγγελίες τους εναντίον της «ενδιάμεσης» και του «κλειδώματος», πώς θα ανατρέπονταν αυτές οι μεθοδεύσεις και οι σχεδιασμοί εκείνων που κουβάλησαν με το «έτσι θέλω» τον κ. Μπα Κι Μουν στο νησί;
Α Π Ο ΤΟ περιεχόμενο και της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ήταν ο θόρυβος που προκάλεσαν με τις «προβλέψεις» τους οι Επικριτές, που απέτρεψε την υλοποίησή τους. Διότι ο κ. Α. Κυπριανού επιμένει ότι «έχουμε διαχρονικές θέσεις τις οποίες συμφωνήσαμε με τη διεθνή κοινότητα καθώς και με την τουρκική πλευρά». Και θεωρεί, μάλιστα ότι επ’ αυτών των θέσεων «πρέπει να επιδιώξουμε τη σφυρηλάτηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο»! Πρόκειται για την ίδια αντίληψη η οποία παρήγαγε την Επιστολή Χριστόφια προς τους 5+26 του ΣΑ/ΟΗΕ και της ΕΕ της 11ης Ιανουαρίου. Διά της οποίας εκφραζόταν ο απόλυτος σεβασμός και η πλήρης υποταγή στις «Ευαίσθητες Ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια δεκαετιών διαπραγματεύσεων» («Χ» 21.1.10). Πρόκειται για την κατ’ επανάληψιν εκφρασθείσα άρνηση του Π.τ.Δ. να αποδεχθεί την εισήγηση των ηγεσιών ΔηΚο ΕΔΕΚ κ.ά. για να αποσύρει τις «γενναίες προσφορές» που έκαμε για την Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία και τη «Σταθμισμένη» εξουδετέρωση του ελληνικού 82%.
Ε Δ Ω ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ακόμα ένας συλλογισμός: Εάν οι Επικριτές της πολιτικής του κ. Χριστόφια ήσαν πιο έγκαιρα υποψιασμένοι για τα όσα, χωρίς έγκριση και δίχως δημοκρατική νομιμοποίηση, πήγε και πρόσφερε στους Τούρκους με το Joint Statement της 23ης Μαΐου 2008, ίσως τα κατάφερναν, επαρκώς «θορυβούντες», να προλάβαιναν την αποτροπή εκείνου του «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς» που τού απέσπασαν οι Τούρκοι (Άγκυρα και Ταλάτ) και τον περιφέρουν ανελλιπώς σε κάθε τουρκική εξόρμηση προς τη… διεθνή κοινότητα! Προκύπτει, επίσης, ξεκάθαρα ότι το είδος της «ενότητας» που απαιτεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι η εκ των υστέρων έγκριση όλων εκείνων των «γενναίων προσφορών» τις οποίες, εάν ο κ. Χριστόφιας παρουσίαζε προεκλογικά, ουδέποτε θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕ 8.2.10
Πώς ερμηνεύεται το γεγονός ότι χθες στη Φανερωμένη, στο Εθνικό Μνημόσυνο, του 1ου Νεκρού Ήρωα Μαθητή κατά τον εθνικο-απελευθερωτικό αντι-αποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ, του 17χρονου ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΥ, σημαιοφόρου, τελειόφοιτου του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, που σκότωσαν οι Εγγλέζοι 7-2-1956, απουσίαζε οιοσδήποτε εκπρόσωπος του… Υπουργείου Παιδείας;




Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Η επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ

ΤΟΥ ΔΡΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΙΛΟΓΕΝΗ*


Είναι βέβαια κοινό μυστικό, ότι ο ΟΗΕ δεν αποτελεί ένα διεθνές πολιτικό σώμα αδιάφθορων και αδέκαστων, όπου ο αδύνατος μπορεί να βρει το δίκαιό του. Είναι, δυστυχώς, καρπός του συσχετισμού δυνάμεων που προέκυψε μετά το τέλος του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου και ανατράπηκε υπέρ των Αγγλοαμερικανών, μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την παρακμή των Αδεσμεύτων. Ωστόσο, αποτελεί ακόμα το μη χείρον, ιδιαίτερα για τους μικρούς και αδύνατους, που η γεωγραφική τους θέση επηρεάζει σημαντικά και το πολιτικό τους πεπρωμένο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι αυτοί, συνεκτιμώντας ορθά και έγκαιρα τα συμφέροντα των μεγάλων στην περιοχή τους, ελίσσονται ανάλογα, διατηρώντας όμως θέσεις όσο πιο κοντά γίνεται προς τις αρχές του διεθνούς αυτού οργανισμού. Διαφορετικά, απλώς ακολουθούν το δρόμο της βαθμιαίας υποταγής. Και το δικό μας κράτος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Δυστυχώς όμως, για μιαν ακόμα φορά, η ηγεσία μας έσφαλε στην εκτίμηση των δεδομένων.

Με αποτέλεσμα η πλειονότητα των αναλυτών αλλά και των πολιτικών κομμάτων να εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον. Γιατί ναι μεν η επίσκεψη του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού ήταν από μόνη της σημαντικό πολιτικό γεγονός. Το σημαντικότερο, όμως, είναι τα αποτελέσματά της. Κατά πόσο, δηλαδή, η επίσκεψη συνέβαλε στην προώθηση μιας λύσης σύμφωνης με τις αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που είναι, ας μην το ξεχνούμε, ο στόχος των συνομιλιών. Και αυτό, δυστυχώς, δεν τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα που έχουμε μπροστά μας. Πρώτα γιατί ενώ οι συνομιλίες καρκινοβατούσαν, εμείς σπεύσαμε να τις εντατικοποιήσουμε κιόλας, ως να βρισκόμασταν προ μιας επικείμενης λύσης και δεν έπρεπε να χαθεί η περίπου ιστορική ευκαιρία. Έτσι όμως συγκαλύψαμε την ευθύνη της Άγκυρας για το ουσιαστικό ναυάγιο των συνομιλιών, γεγονός που είχε επισημοποιηθεί με τις κατά γενικήν ομολογία απαράδεκτες προτάσεις της επί της διακυβέρνησης. Επρόκειτο, δυστυχώς, για σφάλμα που βοήθησε την Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε., αλλά και στη θετική εικόνα, που αυτή προσπαθεί να δημιουργήσει διεθνώς, ότι δηλαδή, ενώ κατέχει παράνομα το 38% του κυπριακού εδάφους, ευθύνονται οι Ε/κ για το ουσιαστικό αδιέξοδο! Επιπλέον και το χειρότερο, έδωσε το μήνυμα στον ΟΗΕ ότι, για μιαν ακόμα φορά, είμαστε έτοιμοι γι' αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και, κατ’ επέκταση, για νέες υποχωρήσεις ουσίας. Γι’ αυτό και ο διεθνής οργανισμός έσπευσε σιωπηρά να επικυρώσει τις πρόδηλα, εκτός διαπραγματευτικής βάσης, τουρκικές προτάσεις, γεγονός που, με τον ίδιο τρόπο, αντανακλάται και στο κοινό ανακοινωθέν. Το γεγονός δε ότι δέχθηκε να συμπράξει και σ’ ένα παιγνίδι εξόφθαλμης αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, αποτελεί μια δεύτερη, επί του προκειμένου, απόδειξη. Λάθος εκτίμηση, λοιπόν, η αποδοχή της επίσκεψης Μπαν Κι Μουν σ’ αυτό το στάδιο. Λανθασμένη όμως και η διαχείρισή της. Γιατί και αν ακόμα δεν μπορούσαμε να αναβάλουμε την επίσκεψη, ήταν τουλάχιστον ευκαιρία να καταγγείλουμε το αδιέξοδο που προκάλεσαν οι τουρκικές μεθοδεύσεις.
Η σιωπή, όμως, δεν είναι πάντα χρυσός. Συχνά είναι και συναίνεση.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μετά από μια ζημιογόνα συνεισφορά στο τουρκικό επικοινωνιακό παιγνίδι, συμβάλαμε, έστω και ακούσια, στην αλλαγή διαπραγματευτικής βάσης, που η Άγκυρα επιδιώκει. Γιατί, αντί να προβάλουμε την κατοχή και τα συνεχιζόμενα δεινά μας, εμείς, αφού δεχθήκαμε την επικάλυψή της με τη δικοινοτική διαφορά, τελικά συμφωνήσαμε ότι το οφθαλμοφανές αδιέξοδο, που προκάλεσε η Τουρκία, είναι πρόοδος και μάλιστα σημαντική.

*Πρέσβης ε.τ.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Ομάδα ειδικών αναλαμβάνει την υπόθεση Όραμς στα κατεχόμενα

Με απόφαση του Ντερβίς Έρογλου

Το σχηματισμό ομάδας από νομικούς εμπειρογνώμονες για την αντιμετώπιση της απόφασης του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Οραμς, ανακοίνωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι αξιολόγησε την υπόθεση Οραμς και την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου μαζί με νομικούς εμπειρογνώμονες στη Βρετανία.Στο πλαίσιο των επαφών του στο Λονδίνο, ο λεγόμενος πρωθυπουργός παρέστη σε διάσκεψη που διοργάνωσε το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο στο Λονδίνο και συναντήθηκε με τους λόρδους Μαγγίνις και Σχέιχ, και οι δύο μέλη της Βουλής των Λόρδων.
Οι Τ/κ, είπε, χρειάζονται τέτοιους φίλους όπως οι κ. Μαγγίνις και Σχέιχ. Συναντήθηκε επίσης, πρόσθεσε, με τον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο, Γιγίτ Αλπογκάν.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Διαφωνεί και αποχωρεί

Την αποχώρηση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση, εισηγήθηκε απόψε από το βήμα της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου.''Είναι χρέος και ευθύνη μας. Είναι πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό, να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση. Αυτό εισηγούμαι. Τυχόν παραμονή μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ήταν πολιτικά παράδοξη. Θα ήταν ηθικά ανεπίτρεπτη. Θα ήταν αντίθετη με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ'', είπε ο κ. Ομήρου στην ομιλία του.Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι έστω και τώρα, με αφορμή την αποχώρηση του Κινήματος, θα αλλάξει η στρατηγική και η τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για τη λύση.Οπως ανέφερε, ''στο ΚΣ ΕΔΕΚ είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα, συνέπεια και μετριοπάθεια, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση του Κυπριακού, λύση λειτουργική και βιώσιμη, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του '77 και '79 και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ελευθεριών''.''Να συνεχίσουμε να πιέζουμε'', πρόσθεσε, ''για να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθούμε. Για να αποσυρθούν οι απαράδεκτες προτάσεις που καταθέσαμε. Για να απαιτήσουμε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις συνομιλίες οι κεφαλαιώδεις πτυχές του Κυπριακού, το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας. Εγγυήσεων, η αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων''. Είπε ακόμα: ''Να συνεχίσουμε για να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αποκαλύψουμε τώρα και όχι αργότερα την τουρκική αδιαλλαξία. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς ωραιοποιήσεις της τουρκικής στρεψοδικίας και κακοπιστίας και χωρίς τη συντήρηση μιας εικόνα ψευδεπίγραφης προόδου και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσα σωστά προτείνει η Κυβέρνηση στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και να καταθέτουμε τη διαφωνία και τις προτάσεις μας σε όσα θεωρούμε λανθασμένα''.Προβαίνοντας σε μια συνολική αποτίμηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''στα 40 χρόνια της ιστορίας της η ΕΔΕΚ απευθύνθηκε στον κυπριακό λαό με τρόπο υπεύθυνο, με ξεκάθαρες θέσεις, με σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις και βρεθήκαμε και βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία''.Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ απευθύνθηκε και απευθύνεται πάντα στο λαό με ειλικρίνεια, με αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης απέναντι στο μέλλον του λαού και της πατρίδας, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις της ήταν και είναι πάντα βασισμένες στην εξυπηρέτηση του μέγιστου εθνικού στόχου, για μια δημοκρατική λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο στήριξε την υποψηφιότητα του Προέδρου Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με βάση συγκεκριμένες γραπτές δεσμεύσεις, για τη λύση που επιδιώκουμε, για να προσθέσει ότι ''την προσπάθεια για αυτή τη λύση υπηρετούσε η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση''.
Επιπλέον, είπε ότι ''σήμερα μπορούμε με σιγουριά να διαπιστώσουμε ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν και ότι παρά τις συνεχείς μας εκκλήσεις, προσπάθειες και παραστάσεις για επανόρθωση πορείας, δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση''.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/